Видео - Анализа: Спарси су најбољи у ономе што Поп највише мрзи!

"Ја то мрзим, то је ружан део наше игре", причао је легендарни тренер Сан Антонија колегама у Европи, али су Спарси тренутно најуспешнији тим у тој категорији и трећи најбољи свих времена.

Кошарка 11.01.2017 | 13:45
Видео - Анализа: Спарси су најбољи у ономе што Поп највише мрзи!
Легендарни тренер Сан Антонио Спарса, Грег Попович, није једном јавно рекао како мрзи шут за три поена и да сматра да је то ружан део кошаркашке игре.

Гостујући на кошаркашкој клиници у Берлину, 2014. године, Попович се чак нашалио и питао да ли би онда требало да постоји и линија за шест поена.

"Постојала су времена када је Америка била далеко испред остатка света и када су сви учили од нас о кошарци. Али, у међувремену, ми смо изгубили тај наш пут, у смислу основа, вештине и радне етике, а ја за то кривим ЕСПН јер сваке вечери када укључите телевизију видите како неко шутира одавде (показао је руком на место где се спајају аут и линија средине терена) или неко закуцава", причао је окупљеним тренерима пре три године Попович и онда открио:

"То је чудно. Чудно, исто колико и ја мрзим шут за три поена. Мислим да је то лутрија или шта већ... Зар не би требало онда да постоји линија за шест поена и да шутирате одавде (показивао је руком на око 10-11 метара од коша)? Онда би то могло да буде као неки карневал, шутнете и добијете шест поена. То није кошарка, свакако...", причао је Поповић и закључио:

"Али, ја сам морао то да искористим, па се догодило да смо били најбољи у лиги прошле године у тројкама, тако да нисам глуп, али и даље мрзим то правило... Понављам, то није светска кошарка за мене. Наравно да ћемо шутнути неке на следећој утакмици и убацити по коју, али то је ружан део наше игре. Ружан, ружан".

Три године касније, у јеку доминације једног тима чији је шут са дистанце заштитни знак и с којим се Спарси и ове сезоне боре за прво место на Западу (говоримо о Голден Стејт Вориорсима), испоставиће се да су управо Спарси најпрецизнији тим НБА лиге у шуту за три поена.

Штавише, како тренутно шутирају, играчи Сан Антонија могли би да заврше сезону као трећи најбољи тим у проценту шута за три поена у историји НБА лиге.

Јер, од њиховог актуелног процента од 41,3 одсто – којим су догурали до другог места на Западу са скором 30-7, бољи је само онај који су у сезони 1996/97 имали Шарлот Хорнетси (42,8%) и поменути Вориорси прошле сезоне (41,6%).

Колико год да мрзео шут за три поена, Попович је научио своје играче да га вешто користе. Да то није била, није и неће бити основа његове кошарке, сведочи и податак да су Спарси тренутно 28. од 30 НБА тимова по броју упућених шутева за три поена. Заправо, само су солидни Вашингтон Визардси (294/826, 35,6%) шутнули мање, као и Чикаго Булси који су потпуно свесни да им је то велика мана, па и не покушавају (имају најмање убачених тројки у лиги – 238, као и најмање покушаја – 756, за најгори проценат – 31,5%).

Дакле, долазимо до тога да је најпрецизнији тим у лиги онај који скоро па најређе покушава, што не значи да Сан Антонио не жели, већ да бира када ће шутирати. Довољно је рећи само да Хјустон Рокетси имају више промашаја за три поена (973) него што су њихови дивизијски и тексашки ривали уопште пута шутнули (831)!?

Сан Антонио има само једног кошаркаша међу првих 50 по броју покушаја за три поена (Кави Ленард, 35. место, 71/177, 40,1%) али зато има тројицу међу првих осам по проценту успешности и то су, осим шутера Данија Грина (60/131, 45,8%), двојица центара – Ламаркус Олдриџ (13/27, 48,1%) и Пау Гасол (20/42, 47,6%).

Није тајна да Олдриџ и Гасол могу да погоде са дистанце, али готово 50 одсто успешности у шуту за три поена говори и томе да не форсирају, већ да то раде када њихови ривали под обручима одлуче да не изађу "напоље" и бране тај скок шут.

Такође, мапа шута за три потврђује да се итекако бира селекција покушаја и да се са неких позиција шутира само када нема друге опције – Сан Антонио знатно чешће шутира за три поена из угла, одакле има фантастичних 45 одсто (на тим позицијама шутери најчешће остају без чувара, нарочито ако бекови и центри натерају одбрану да се "скупи), док са средине улази 40 одсто покушаја, делом и због тога што у те шутеве улазе и они уз звук сирене, као и исиљени шутеви после лоше постављених напада.

/овај видео доноси бројне примере где су играчи Сан Антонија били потпуно сами пру шуту за три поена/



Спарси би, уколико задрже овај ниво форме, могли у плеј-оф да уђу као једини тим у историји НБА лиге који је шутирао тројке са више од 40, а пенале са више од 80 одсто успешности, што је категорија у којој су такође лидери у лиги (673/820, 82,1%). По броју изведених слободних бацања, Спарси су тек на 22. месту са 820 покушаја (Л. А. Клиперси ишли су, поређења ради, 1.047 пута на линију за један поен).

Попович можда јесте пркосан према одређеним кошаркашким трендовима и довољно угледан да о укусима може јавно да прича без да размишља о томе како ће ко то разумети, међутим како сам каже – није глуп!

Кошарка чији је основ шут са дистанце тренутно доминира у НБА лиги, о чему никако не сведочи оно што раде играчи Хјустона који су убацили 581 тројку али из 1.553 покушаја (37,4%), где скоро да свака трећа пролази кроз обруч. Међутим, податак да су прошлосезонски финалисти и тренутно водећи тимови Истока и Запада, Кливленд Кавалирси и Вориорси, други и пети по броју шутнутих тројки у лиги, односно други и четврти по успешности у тој категорији, недвосмислено потврђује да се неке ствари у НБА лиги данас могу остварити и са дистанце.

Да се квалитетно одабран шут са дистанце исплати у време када све више играча има тај "схоотинг поцкет" (израз за избачај који је идентичан без обзира на околности), када је све више кошаркаша са претераним самопоуздањем и рутином при избачају, потврђују резултати Кавса и Вориорса, што Поповичу није могло да промакне. С обзиром на то да управо кошаркаше Голден Стејта бије глас да "само шутирају" и "да не играју кошарку", занимљиво је видети њихове највеће ривале у претходне две сезоне, Кавсе, на позицијама изнад, што на неки начин јесте куриозитет, али... затећи Сан Антонио на првом месту, а знамо да тај тим нема класичне шутере "убице" (што Грин свакако није), није куриозитет већ последица паметне кошарке у којој се извлачи максимум из сваког правила и сваког појединца.

Брза кошарка са "милион" поседа на 100 минута, "смалл балл" поставама где класични, високи, спори центри нису више пожељни (или бар пресудни за успех), завладала је НБА лигом и Попович, колико год веран својим принципима био, морао је у ходу да се мења и адаптира.

Са центрима попут Олдриџа и Гасола, који имају дара и за пас "напоље", али и за шут са дистанце кад затреба, циљ је свакако постао достижан, а резултат очигледан – његови Спарси најбољи су тим лиге у категорији коју тренер мрзи и коју би, да може, сутра укинуо.

Може да буде поучно...

Тренутни лидери НБА лигеНајвише шутнутих тројки:

1. Хјустон Рокетс 581/1.553 (37,4%)

2. Кливленд Кавалирс 463/1.190 (38,9%)

3. Бостон Селтикс 436/1.182 (36,9%)

4. Бруклин Нетс 397/1.176 (33,8%)

5. Голден Стејт Вориорс 444/1.175 (37,8%)


Најбољи проценат у шуту за три:

1. Сан Антонио Спарс 343/831 (41,3%)

2. Кливленд Кавалирс 463/1.190 (38,9%)

3. Торонто Репторс 350/907 (38,6%)

4. Голден Стејт Вориорс 444/1.175 (37,8%)

5. Лос Анђелес Клиперс 411/1.091 (37,7%)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар