Оптужница за злочин на подручју Брчког

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу за ратни злочин почињен на подручју Брчког. Оптужница се односи на ратни злочин почињен над жртвама српске националности у мјесту Буквик, 1992. године.

Босна и Херцеговина 09.01.2017 | 13:15
Оптужница за злочин на подручју Брчког
Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против: Менсура Ђакића, рођеног 1949. године у Брчком и Бегзада Кајтазија, рођеног 1963. године у мјесту Дреница, Р Србија.

"Оптужени се терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, оптужени Ђакић у својству команданта батаљона а оптужени Кајтази у својству војника 108. бригаде ХВО Босанска Посавина, у мјесецу септембру 1992. године у вријеме напада на село Буквик на подручју Брчког које је било настањено становништвом српске националности, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивила и ратних заробљеника за вријеме рата", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени Кајтази се терети да је пуцајући из ватреног оружја убио двије жене српске националности, а оптужени Ђакић да као командант батаљона није спријечио једног припадника ХВО-а да почини убиство 3 заробљеника српске националности те је пропустио да процесуира и казни починиоца.

Уз оптужницу је предложено позивање око 60 свједока и стручних вјештака а приложено је више десетина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар