Optužnica za zločin na području Brčkog

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin počinjen na području Brčkog. Optužnica se odnosi na ratni zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 09.01.2017 | 13:15
Optužnica za zločin na području Brčkog
Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: Mensura Đakića, rođenog 1949. godine u Brčkom i Begzada Kajtazija, rođenog 1963. godine u mjestu Drenica, R Srbija.

"Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Đakić u svojstvu komandanta bataljona a optuženi Kajtazi u svojstvu vojnika 108. brigade HVO Bosanska Posavina, u mjesecu septembru 1992. godine u vrijeme napada na selo Bukvik na području Brčkog koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika za vrijeme rata", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Kajtazi se tereti da je pucajući iz vatrenog oružja ubio dvije žene srpske nacionalnosti, a optuženi Đakić da kao komandant bataljona nije spriječio jednog pripadnika HVO-a da počini ubistvo 3 zarobljenika srpske nacionalnosti te je propustio da procesuira i kazni počinioca.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 60 svjedoka i stručnih vještaka a priloženo je više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar