Терористи дигли у ваздух постројење хрватске ИНЕ

Терористи Исламске државе наводно су дигли у ваздух гасно постројење Хајан, које се налази 100 километара источно од Хомса, након што су око постројења и у њему поставили експлозив. Хрватски медији преносе да је у том нападу уништено и постројење нафтне компаније ИНА.

Свијет 09.01.2017 | 12:35
Терористи дигли у ваздух постројење хрватске ИНЕ
Терористи су снимак објавили на друштвеним мрежама, али о томе за сада нема службене потврде. Као што је видљиво на службеним страницама, хрватска нафтна компанија ИНА је од 1998. године учествовала у активностима истраживања и производње у Сирији.

Комплексна политичка ситуација у Сирији утицала је на положај Ине на блоковима Афамија и Хајан, а након објаве "више силе" 26. фебруара 2012. године све активности на споменутим блоковима су суспендоване док се околности не промене.



Такође, ИНА на својим страницама пише како је захваљујући истраживањима на блоку Хајан објавила шест комерцијалних открића (Џихар, Ал Махр, Џазал, Палмира, Мустадира и Мазрур) са значајним налазиштима резерви нафте, кондензата и гаса.

Како би на том простору могле да се спроводе нафтне операције основана је компанија ХПЦ (Хаyан Петролеум Цомпанy), заједничка компанија Ине (извођач) и ГПЦ-а (Генерал Петролеум Цомпанy), но због објаве рата Инина дјелатност на пољу Хаyан трајала је само 57 дана у 2012. години, пише "Јутарњи лист".

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Аха

09.01.2017 11:49

Треба све то протјерати из арапских заља исто као сто орбан и онај чешки желе протјерати муслимане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслимане или Арапе?

09.01.2017 14:11

Да ли имас дјецу са стрицевком? Да ли ти једес ризу с бобом? Да ли ти пусис хасис? Да ли ти сједис 40 година и цекас социјалну са својим зенама и унуцадима? ИНА ради у зони високог ризика и плаца све дадзбине.

Name

Цицко

09.01.2017 23:33

Т хрвати праве срање само да би били примецени,много су запостављени,колинда пред бијелом куцом у Васингтону(нпр)Боље би јој да се састала са Насим Војводом Војиславом Сесељом,ја мислим да би земаљска куга горела од вијести,а колико су лицемјерни вјерујем и у ту могуцност..

ОДГОВОРИТЕ