Земан: Терористи ће нас напасти, дајте народу оружје

Председник Чешке Милош Земан је, у редовном месечном интервјуу, поновио да је у терористичким нападима "дошао ред" на Чешку.

Свијет 09.01.2017 | 07:55
Земан: Терористи ће нас напасти, дајте народу оружје
Он је истакао и да није питање да ли ће терористи напасти, него када, и зато је похвалио план Министарства унутрашњиох послова да се у Устав унесе право Чеха да пуцају и убијају терористе.

"Наравно. На реду смо. Ако читате извештаје обавештајних служби, свака ће вам то рећи. Није питање да ли ће се десити, него када. Зато сам за превентивне мере које напад не могу да искључе, али могу да смање ризик", казао је Земан у ТВ-интервјуу за чешки таблоид Блеск.

Председник је упозорио да је заједнички именитељ свих напада у Европи прошле године то да је иза њих била Исламска држава или нека друга терористичка организација.

"То је опасно. Када би се радило о индивидуалним нападима, као норвешког екстремисте Брејвика, то би било трагично и тужно, али не тако опасно као организовани терористички напади. Каква је то Европска унија која није у стању да брани своје границе? Узмите тог Тунижанина из напада у Берлину. Мувао се по целој Европи, имао је на души неколико злочина, а нико га није депортовао. Ми не умемо да их депортујемо, остављамо их на територији ЕУ, а онда се чудимо што нападају", казао је Земан.

Да би се смањио ризик од терористичког напада и број потенцијалних жртава, Земан се заложио да у Чешкој не ојача муслиманска заједница, и да Чеси, како је предложио министар унутрашњих послова Милан Хованец, добију право гарантовано Уставом да пуцају на терористе. Председник би то право проширио и на то да могу да грађани могу да лично, легално ватрено оружје, уносе у објекте где је сада то забрањено.

"Погледајте по Европи и читајте у којој мери су муслимани уопште способну да се интегришу. Читајте о гетима, о тзв. 'Но го' зонама - где полицајци не смеју да уђу. То што причам није лаж, него ноторна ствар, знају је сви који се том темом баве. Код нас је муслиманска заједница мала. Ја упозоравам да она не сме да ојача, то би било опасно. То није ксенофобија", рекао је Земан и додао да је "одао признање доброј интеграцији вијетнамске заједнице или украјинске у Чешкој".

Европа би, по оцени председника Чешке, требало да помаже избеглицама, али у њиховим земљама или евентуално суседским, а не да им дпружа уточиште код себе јер је у супротном "чекају даље сузе".

Извор: Бета
Геттy Имагес

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВЕТЕРАН

09.01.2017 10:26

Да знас да хоцемо само кад будете јели конзерве у НЕУМУ...јаде јадне..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

09.01.2017 10:29

Овај мозе заједно са насим Бајом и насим гостима за 9 јан. из Националног фронта. Нека нам је бог на помоци са оваквим будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар.

09.01.2017 11:10

Једини нормални,који виде мало даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар.

09.01.2017 12:09

Једини нормални,који виде мало даље.

ОДГОВОРИТЕ