Zeman: Teroristi će nas napasti, dajte narodu oružje

Predsednik Češke Miloš Zeman je, u redovnom mesečnom intervjuu, ponovio da je u terorističkim napadima "došao red" na Češku.

Svijet 09.01.2017 | 07:55
Zeman: Teroristi će nas napasti, dajte narodu oružje
On je istakao i da nije pitanje da li će teroristi napasti, nego kada, i zato je pohvalio plan Ministarstva unutrašnjioh poslova da se u Ustav unese pravo Čeha da pucaju i ubijaju teroriste.

"Naravno. Na redu smo. Ako čitate izveštaje obaveštajnih službi, svaka će vam to reći. Nije pitanje da li će se desiti, nego kada. Zato sam za preventivne mere koje napad ne mogu da isključe, ali mogu da smanje rizik", kazao je Zeman u TV-intervjuu za češki tabloid Blesk.

Predsednik je upozorio da je zajednički imenitelj svih napada u Evropi prošle godine to da je iza njih bila Islamska država ili neka druga teroristička organizacija.

"To je opasno. Kada bi se radilo o individualnim napadima, kao norveškog ekstremiste Brejvika, to bi bilo tragično i tužno, ali ne tako opasno kao organizovani teroristički napadi. Kakva je to Evropska unija koja nije u stanju da brani svoje granice? Uzmite tog Tunižanina iz napada u Berlinu. Muvao se po celoj Evropi, imao je na duši nekoliko zločina, a niko ga nije deportovao. Mi ne umemo da ih deportujemo, ostavljamo ih na teritoriji EU, a onda se čudimo što napadaju", kazao je Zeman.

Da bi se smanjio rizik od terorističkog napada i broj potencijalnih žrtava, Zeman se založio da u Češkoj ne ojača muslimanska zajednica, i da Česi, kako je predložio ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec, dobiju pravo garantovano Ustavom da pucaju na teroriste. Predsednik bi to pravo proširio i na to da mogu da građani mogu da lično, legalno vatreno oružje, unose u objekte gde je sada to zabranjeno.

"Pogledajte po Evropi i čitajte u kojoj meri su muslimani uopšte sposobnu da se integrišu. Čitajte o getima, o tzv. 'No go' zonama - gde policajci ne smeju da uđu. To što pričam nije laž, nego notorna stvar, znaju je svi koji se tom temom bave. Kod nas je muslimanska zajednica mala. Ja upozoravam da ona ne sme da ojača, to bi bilo opasno. To nije ksenofobija", rekao je Zeman i dodao da je "odao priznanje dobroj integraciji vijetnamske zajednice ili ukrajinske u Češkoj".

Evropa bi, po oceni predsednika Češke, trebalo da pomaže izbeglicama, ali u njihovim zemljama ili eventualno susedskim, a ne da im dpruža utočište kod sebe jer je u suprotnom "čekaju dalje suze".

Izvor: Beta
Getty Images

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VETERAN

09.01.2017 10:26

Da znas da hocemo samo kad budete jeli konzerve u NEUMU...jade jadne..

ODGOVORITE
Name

Di

09.01.2017 10:29

Ovaj moze zajedno sa nasim Bajom i nasim gostima za 9 jan. iz Nacionalnog fronta. Neka nam je bog na pomoci sa ovakvim budalama.

ODGOVORITE
Name

Car.

09.01.2017 11:10

Jedini normalni,koji vide malo dalje.

ODGOVORITE
Name

Car.

09.01.2017 12:09

Jedini normalni,koji vide malo dalje.

ODGOVORITE