Једите банане... Док их још има...

Банане су најпродаваније воће на планети. Али оне какве знамо су пред уништењем, још једно је упозорење.

Босна и Херцеговина 08.01.2017 | 21:51
Једите банане... Док их још има...
99 одсто количине банана која се конзумира у развијеним земљама припада сорти “кевендиш”, а управо њој пријети уништење због гљивичног обољења ТР4.

“Тренутно немамо ефикасан начин за борбу против болести типа ТР4 и једном када зараза обухвати плантажу, може да опстане на том тлу и деценијама”, објавио је крајем 2016. године ФАО.

ТР4 откривен је у југоисточној Азији деведесетих година и од тада се проширио у Африку и дијелове Блиског истока. Ако би захватио Индију, највец́ег свјетског произвођача банана, или Еквадор, највец́ег свјетског извозника, посљедице би могле бити погубне.

У свијету је забиљежено око 1. 500 сорти банана. Још није утврђено која би могла да послужи као замена “кевендишу”, али можда могу да помогну у развијању сорте која је отпорна на ТР4.

“Кевендиш” је постао примарна сорта шесдесетих година када је њена претходна сорта “грос мишел” збрисана са лица земље сличним обољењем.

Они који су пробали обје сорте, кажу да је “грос мишел” био укуснији.

“Банане какве знамо могле би бити у озбиљној опасности, али не треба да очајавамо него да развијамо нове сорте, отпорне на болести”, кажу у ФАО.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

08.01.2017 21:50

Ове код нас у Бањалуци, не ваљају ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бањалуцанин

09.01.2017 10:18

Која год је пробала моју,ниједна се није позалила сто знаци да има јос добрих банана у Бањалуци

Name

Ре БЛ

09.01.2017 13:19

Мајмунска посла :)