Jedite banane... Dok ih još ima...

Banane su najprodavanije voće na planeti. Ali one kakve znamo su pred uništenjem, još jedno je upozorenje.

Bosna i Hercegovina 08.01.2017 | 21:51
Jedite banane... Dok ih još ima...
99 odsto količine banana koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti “kevendiš”, a upravo njoj prijeti uništenje zbog gljivičnog oboljenja TR4.

“Trenutno nemamo efikasan način za borbu protiv bolesti tipa TR4 i jednom kada zaraza obuhvati plantažu, može da opstane na tom tlu i decenijama”, objavio je krajem 2016. godine FAO.

TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji devedesetih godina i od tada se proširio u Afriku i dijelove Bliskog istoka. Ako bi zahvatio Indiju, najvećeg svjetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svjetskog izvoznika, posljedice bi mogle biti pogubne.

U svijetu je zabilježeno oko 1. 500 sorti banana. Još nije utvrđeno koja bi mogla da posluži kao zamena “kevendišu”, ali možda mogu da pomognu u razvijanju sorte koja je otporna na TR4.

“Kevendiš” je postao primarna sorta šesdesetih godina kada je njena prethodna sorta “gros mišel” zbrisana sa lica zemlje sličnim oboljenjem.

Oni koji su probali obje sorte, kažu da je “gros mišel” bio ukusniji.

“Banane kakve znamo mogle bi biti u ozbiljnoj opasnosti, ali ne treba da očajavamo nego da razvijamo nove sorte, otporne na bolesti”, kažu u FAO.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banjalucanin

08.01.2017 21:50

Ove kod nas u Banjaluci, ne valjaju nista.

ODGOVORITE
Name

za banjalucanin

09.01.2017 10:18

Koja god je probala moju,nijedna se nije pozalila sto znaci da ima jos dobrih banana u Banjaluci

Name

Re BL

09.01.2017 13:19

Majmunska posla :)