Потребно заштитити водомјерне сатове

Услед енормно ниских температура на подручју Семберије, из „Водовода и канализације“ Бијељина подсјећају кориснике да је потребно заштитити водомјерне сатове и да је то обавеза корисника а благовремено предузимање потребних мјера заштите ће утицати на то, да кућни буџети не буду додатно оптерећени издвајањем за поправке инсталација и водомјера.

Република Српска 08.01.2017 | 19:17
Потребно заштитити водомјерне сатове
Ниске температуре и слаба заштићеност водомјера могу проузроковати пуцања стакла водомјера а често и оштећење комплетног водомјера (усљед смрзавања воде).

"Неопходно је, да се благовремено изврши заштита од мраза, тако што ће се водомјер и откривене цијеви обложити одговарајућим термо изолационим материјалом: стиропор, стаклена вуна, старе деке и сл. Све водоводне цијеви, које се налазе на отвореном, потребно је испразнити, као и уколико је могуће, затворити отворени простор у којем су смјештене водоводне инсталације", стоји у саопштењу Водовода и канализације Бијељина.

Овај трошак је пуно мањи од оног који настаје због пуцања цијеви, након што се вода заледи.

"Корисницима, који примијете да су остали без воде савјетујемо, да прво провјере стање инсталација у водомјерном шахту, те покушају окренути вентил, али никако на силу. Вентил који није могуће окренути упућује да је вода у инсталацијама у водомјерном шахту залеђена", напомињу из Водовода.

Најбрже ће се одледити помоћу испаравања топле воде у затвореном шахту са спуштеним поклопцем.

Додају и да се замрзнуте инсталације никако не смију одлеђивати директним поливањем топле воде преко њих, нити кориштењем отвореног пламена.

За поновно успостављање водоснабдијевања, потребно је пронаћи локацију смрзавања, односно прегледати сваки дио инсталације.

Уколико корисници нису у могућности сами ријешити проблем одмрзавања воде у цијевима, иза главног водомјера, потребно је да се обрате стручним лицима - водоинсталатерима.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Село

08.01.2017 18:53

Засто господо то обавезујете кориснике ви сте ти који приликом довода дузни заститит цијев и сат у сахти не мислите ваљда да један дека или бака мора то урадит питам се гдје вам је савјест и одговорност ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

08.01.2017 20:43

Сад сте се сјетили дебили једни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

08.01.2017 22:50

Код мене водовод на месечном нивоу узима 1 км+ пдв за одржавање мерног места па нека га онда они и заштите

ОДГОВОРИТЕ