Potrebno zaštititi vodomjerne satove

Usled enormno niskih temperatura na području Semberije, iz „Vodovoda i kanalizacije“ Bijeljina podsjećaju korisnike da je potrebno zaštititi vodomjerne satove i da je to obaveza korisnika a blagovremeno preduzimanje potrebnih mjera zaštite će uticati na to, da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera.

Republika Srpska 08.01.2017 | 19:17
Potrebno zaštititi vodomjerne satove
Niske temperature i slaba zaštićenost vodomjera mogu prouzrokovati pucanja stakla vodomjera a često i oštećenje kompletnog vodomjera (usljed smrzavanja vode).

"Neophodno je, da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza, tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termo izolacionim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl. Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije", stoji u saopštenju Vodovoda i kanalizacije Bijeljina.

Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog pucanja cijevi, nakon što se voda zaledi.

"Korisnicima, koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo, da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom šahtu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje da je voda u instalacijama u vodomjernom šahtu zaleđena", napominju iz Vodovoda.

Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom šahtu sa spuštenim poklopcem.

Dodaju i da se zamrznute instalacije nikako ne smiju odleđivati direktnim polivanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena.

Za ponovno uspostavljanje vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći lokaciju smrzavanja, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima, iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim licima - vodoinstalaterima.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Selo

08.01.2017 18:53

Zasto gospodo to obavezujete korisnike vi ste ti koji prilikom dovoda duzni zastitit cijev i sat u sahti ne mislite valjda da jedan deka ili baka mora to uradit pitam se gdje vam je savjest i odgovornost ?

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

08.01.2017 20:43

Sad ste se sjetili debili jedni!

ODGOVORITE
Name

Čaruga

08.01.2017 22:50

Kod mene vodovod na mesečnom nivou uzima 1 km+ pdv za održavanje mernog mesta pa neka ga onda oni i zaštite

ODGOVORITE