Волонтер и у 92. години живота

Бањалучанин Митар Медовић иако има 92 године и по хладним зимским данима помаже својим суграђанима.

Република Српска 08.01.2017 | 16:22
Волонтер и у 92. години живота

Медовић, пензионисани полицајац, предсједник је организације Црвеног крста у бањалучком насељу Борик, а за себе каже да је један од најстаријих и најактивнијих волонтера Црвеног крста.

92-годишњи Митар Медовић, најстарији активиста Црвеног крста у Бања Луци, каже да има вољу и љубав према људима, болесним, немоћним и тешкој сиротињи која нема никаквих средстава за живот.

Људима помаже 50 година и наставиће, каже, док га здравље буде служило.

“Имам вољу, имам љубав према људима, према болесним, немоћним тешким сиротињама, који немају никаквих средстава за живот или који имају минимална средства да живе и преживе. Помажем људима ево 50 година. Настављам даље до краја живота, нисам стао до сада, нисам ни посустао и наставићу даље до краја живота докле ме служи умна и физичка снага”, рекао је Митар.

Осим што у просторијама Црвеног крста дијели одјећу и друге врсте помоћи Митар помаже и тако што рјешава разне проблеме суграђанима, прикупља документацију за немоћне и непокретне.

У хуманитарном раду помаже му и кћерка, а његова највећа жеља је да му се унук запосли.

“Сваки дан радим 10 до 12 сати 350 дана у години, 15 дана се само одмарам за велике празнике. Без обзира киша, зима, снијег, лед – стално идем и помажем. Вуче ме људска савјест да помогнем”, рекао је овај хуманиста.

С годинама губи вид, мучи га бронхитис и реума, али каже остало је добро.

“Пазим шта ћу јести, никад нисам пушио, никад нисам пио, водим рачуна и чувам се”, каже он.

Читав свој радни вијек, до пензије, Митар је провео у полицији.

Каже да није било тог криминалца који му је могао побјећи.

За свој хуманитарни рад до сада је примио 28 званичних захвалница од надлежних институција, двије Априлске награде Града Бањалуке и пет одликовања.

Два одликовања добио је од Јосипа Броза Тита: Орден рада са сребрним вијенцем и Орден заслуга за народ. Од Црвеног крста Републике Српске добио је Златни орден за велику хуманост и за рад.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Некад и сад

08.01.2017 16:42

Титова милиција на делу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

08.01.2017 19:21

Људина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЈКО

08.01.2017 19:31

А ДОМУ ЈЕ ДОБИО ОД БАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

14.08.2020 22:50

Преконтролисати кориснике из Борика. Дијели помоћ онима који имају кућу на 3 спрата, (насљедници), чланови породице запослени. Е сада замислите коме стари дијели помоћ. Хитно склонити неке тзв. сиромашне љенчуге, а средства дати људима којима заиста треба. Митру контролу строгу послати

ОДГОВОРИТЕ