Volonter i u 92. godini života

Banjalučanin Mitar Medović iako ima 92 godine i po hladnim zimskim danima pomaže svojim sugrađanima.

Republika Srpska 08.01.2017 | 16:22
Volonter i u 92. godini života

Medović, penzionisani policajac, predsjednik je organizacije Crvenog krsta u banjalučkom naselju Borik, a za sebe kaže da je jedan od najstarijih i najaktivnijih volontera Crvenog krsta.

92-godišnji Mitar Medović, najstariji aktivista Crvenog krsta u Banja Luci, kaže da ima volju i ljubav prema ljudima, bolesnim, nemoćnim i teškoj sirotinji koja nema nikakvih sredstava za život.

Ljudima pomaže 50 godina i nastaviće, kaže, dok ga zdravlje bude služilo.

“Imam volju, imam ljubav prema ljudima, prema bolesnim, nemoćnim teškim sirotinjama, koji nemaju nikakvih sredstava za život ili koji imaju minimalna sredstva da žive i prežive. Pomažem ljudima evo 50 godina. Nastavljam dalje do kraja života, nisam stao do sada, nisam ni posustao i nastaviću dalje do kraja života dokle me služi umna i fizička snaga”, rekao je Mitar.

Osim što u prostorijama Crvenog krsta dijeli odjeću i druge vrste pomoći Mitar pomaže i tako što rješava razne probleme sugrađanima, prikuplja dokumentaciju za nemoćne i nepokretne.

U humanitarnom radu pomaže mu i kćerka, a njegova najveća želja je da mu se unuk zaposli.

“Svaki dan radim 10 do 12 sati 350 dana u godini, 15 dana se samo odmaram za velike praznike. Bez obzira kiša, zima, snijeg, led – stalno idem i pomažem. Vuče me ljudska savjest da pomognem”, rekao je ovaj humanista.

S godinama gubi vid, muči ga bronhitis i reuma, ali kaže ostalo je dobro.

“Pazim šta ću jesti, nikad nisam pušio, nikad nisam pio, vodim računa i čuvam se”, kaže on.

Čitav svoj radni vijek, do penzije, Mitar je proveo u policiji.

Kaže da nije bilo tog kriminalca koji mu je mogao pobjeći.

Za svoj humanitarni rad do sada je primio 28 zvaničnih zahvalnica od nadležnih institucija, dvije Aprilske nagrade Grada Banjaluke i pet odlikovanja.

Dva odlikovanja dobio je od Josipa Broza Tita: Orden rada sa srebrnim vijencem i Orden zasluga za narod. Od Crvenog krsta Republike Srpske dobio je Zlatni orden za veliku humanost i za rad.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nekad i sad

08.01.2017 16:42

Titova milicija na delu.

ODGOVORITE
Name

Bl

08.01.2017 19:21

Ljudina.

ODGOVORITE
Name

PAJKO

08.01.2017 19:31

A DOMU JE DOBIO OD BAJE.

ODGOVORITE
Name

Bole

14.08.2020 22:50

Prekontrolisati korisnike iz Borika. Dijeli pomoć onima koji imaju kuću na 3 sprata, (nasljednici), članovi porodice zaposleni. E sada zamislite kome stari dijeli pomoć. Hitno skloniti neke tzv. siromašne ljenčuge, a sredstva dati ljudima kojima zaista treba. Mitru kontrolu strogu poslati

ODGOVORITE