Модерне домаћице и славска трпеза

Хало, да ли је то пекара? Желим да наручим крсни хљеб и мало већу порцију жита и да ли бисте ви то могли да однесете у цркву да се освешта?

Република Српска 08.01.2017 | 15:47
Модерне домаћице и славска трпеза
Ово је само један од необичних захтјева модерних домаћица које припремају славску трпезу, кажу у једној од бањалучких пекара.

"Остали смо запрепаштени захтевом муштерије, па смо чак и размишљали да хљеб и жито сами поспемо вином и наплатимо им свештање", кажу у шали у овој бањалучкој пекари.

Истичу да пекаре дијелом и опстају захваљујући данашњим, модерних домаћицама које, осим крсног хљеба и жита које не скувају саме него у пекари наруче дуплу порцију, наручују и колаче, пите и остала пецива.

"У посљедње вријеме ипак се по мало враћају традицији, па саме припремају славске ђаконије, а мање количине купују", кажу у овој пекари.

Исто је и са припремањем печења, које се до сада углавном наручивало у месарама, али Бањалучани све чешће траже начин да сами бар испеку прасе, негде на селу, у друштву пријатеља.

У данашње вријеме није ријеткост да се славе прослављају у ресторанима и хотелима, те да се наручи готова храна, каже етнолог Музеја Републике Српске Владимир Ђукановић, те истиче да је то погрешно.

"Славску трпезу би требало да припреме домаћин и домаћица, у своме дому, јер у томе и јесте чар прослављања славе", каже Ђукановић.

Крсни хљеб симболише тијело Исусово, свака шара на хљебу има своје значење и обично симболише рађање и напредак. Крст и славски печат представљају веру, а клас жита, грозд и буре представљају родну годину.

Птице симболишу здравље и мир у породици која слави, али и свих гостију који домаћинима на тај дан дођу у кућу, док цвјетићи осликавају љепоту и чисту душу укућана.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

демократија

08.01.2017 16:06

Ја стварно не могу веровати да неко зели да нас врати уназад као да се црква труди из петних зила да људи остану глупи.Који хљеб симболисе Исуса а вино крв исусову.Нико не писе да попадија мора невина да се уда за попа јел се уда и то црква не помиње.Свестеник не смије прије брака спавати ни са једном него са супругом после црквеног венцања а је ли тако.Прица се како се мора пеци хљеб код куце а имамо ли сви куцу.Црква је постала агресивна и безобразна у нецему сто уопсте није њена надлезност.Слава је Српске предхрисцански обицај у који се уселила црква.Ста це онај ко нема домацицу он сам пец колац или зена која нема муза пец пеценицу.По цркви такви и не заслузују да славе поготову зена без муза то је грех али по јеврејству библије а да је Исус Зив самби потврдио своју реценицу ја сам само један исти медју истима.Срам вас било свестеници смета вам колац а не смета сто са двије литра вина освестате 200 орекања узмете за сваку по 29КМ и то је 4000КМ да вам није зинуло дупе да наплатите и за колац.У мом крају у Бијељини никад се није носио колац у цркву и ја га никад нецу однети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.01.2017 22:19

ДЕМОКРАТИЈО, помјесао си забе и бабе. Твој назадни нацин размисљања превазисао је цак и расрбљене југославенске и комунистицке фукаре. ЗАТО се покриј усима, јер и без тебе СРБи имају пуно анархиста и непријатеља СРБства. КО О ЦЕМУ, КУРВА О ПОСТЕЊУ!