Moderne domaćice i slavska trpeza

Halo, da li je to pekara? Želim da naručim krsni hljeb i malo veću porciju žita i da li biste vi to mogli da odnesete u crkvu da se osvešta?

Republika Srpska 08.01.2017 | 15:47
Moderne domaćice i slavska trpeza
Ovo je samo jedan od neobičnih zahtjeva modernih domaćica koje pripremaju slavsku trpezu, kažu u jednoj od banjalučkih pekara.

"Ostali smo zaprepašteni zahtevom mušterije, pa smo čak i razmišljali da hljeb i žito sami pospemo vinom i naplatimo im sveštanje", kažu u šali u ovoj banjalučkoj pekari.

Ističu da pekare dijelom i opstaju zahvaljujući današnjim, modernih domaćicama koje, osim krsnog hljeba i žita koje ne skuvaju same nego u pekari naruče duplu porciju, naručuju i kolače, pite i ostala peciva.

"U posljednje vrijeme ipak se po malo vraćaju tradiciji, pa same pripremaju slavske đakonije, a manje količine kupuju", kažu u ovoj pekari.

Isto je i sa pripremanjem pečenja, koje se do sada uglavnom naručivalo u mesarama, ali Banjalučani sve češće traže način da sami bar ispeku prase, negde na selu, u društvu prijatelja.

U današnje vrijeme nije rijetkost da se slave proslavljaju u restoranima i hotelima, te da se naruči gotova hrana, kaže etnolog Muzeja Republike Srpske Vladimir Đukanović, te ističe da je to pogrešno.

"Slavsku trpezu bi trebalo da pripreme domaćin i domaćica, u svome domu, jer u tome i jeste čar proslavljanja slave", kaže Đukanović.

Krsni hljeb simboliše tijelo Isusovo, svaka šara na hljebu ima svoje značenje i obično simboliše rađanje i napredak. Krst i slavski pečat predstavljaju veru, a klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu.

Ptice simbolišu zdravlje i mir u porodici koja slavi, ali i svih gostiju koji domaćinima na taj dan dođu u kuću, dok cvjetići oslikavaju ljepotu i čistu dušu ukućana.

(EuroBlic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

demokratija

08.01.2017 16:06

Ja stvarno ne mogu verovati da neko zeli da nas vrati unazad kao da se crkva trudi iz petnih zila da ljudi ostanu glupi.Koji hljeb simbolise Isusa a vino krv isusovu.Niko ne pise da popadija mora nevina da se uda za popa jel se uda i to crkva ne pominje.Svestenik ne smije prije braka spavati ni sa jednom nego sa suprugom posle crkvenog vencanja a je li tako.Prica se kako se mora peci hljeb kod kuce a imamo li svi kucu.Crkva je postala agresivna i bezobrazna u necemu sto uopste nije njena nadleznost.Slava je Srpske predhriscanski obicaj u koji se uselila crkva.Sta ce onaj ko nema domacicu on sam pec kolac ili zena koja nema muza pec pecenicu.Po crkvi takvi i ne zasluzuju da slave pogotovu zena bez muza to je greh ali po jevrejstvu biblije a da je Isus Ziv sambi potvrdio svoju recenicu ja sam samo jedan isti medju istima.Sram vas bilo svestenici smeta vam kolac a ne smeta sto sa dvije litra vina osvestate 200 orekanja uzmete za svaku po 29KM i to je 4000KM da vam nije zinulo dupe da naplatite i za kolac.U mom kraju u Bijeljini nikad se nije nosio kolac u crkvu i ja ga nikad necu odneti.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

08.01.2017 22:19

DEMOKRATIJO, pomjesao si zabe i babe. Tvoj nazadni nacin razmisljanja prevazisao je cak i rasrbljene jugoslavenske i komunisticke fukare. ZATO se pokrij usima, jer i bez tebe SRBi imaju puno anarhista i neprijatelja SRBstva. KO O CEMU, KURVA O POSTENJU!