Патријарх о односу Хрвата и Срба

Радује ме иницијатива српског премијера Александра Вучића за решавање проблема хрватске мањине у Србији, изјавио је српски патријарх Иринеј, који вјерује у мир којем, како каже, теже Србија и Хрватска, упркос историјским и савременим тешкоћама и оптерећењима.

Србија 08.01.2017 | 10:17
Патријарх о односу Хрвата и Срба
У првом интервјуу једном хрватском медију од устоличења на позицију поглавара СПЦ, патријарх Иринеј каже да је одговорност за то и на епископима обеју цркава - Хрватске римокатоличке цркве и СПЦ.

"Радујем се иницијативи премијера Вучића за решавање проблема и даљи напредак места у Србији у којима живи хрватска мањина. Радујем се и томе што ће ученици хрватске народности ускоро имати на матерњем језику и преостале уџбенике који су досад недостајали. Подржавам такво деловање и радујем се сваком напретку наших суграђана Хрвата у Србији”, рекао је патријарх "Јутарњем листу".

Угледни хрватски новинар и теолог Драго Пилсел за интервју са патријархом српским каже да је био све осим "протоколарно чаврљање" и цитира поруку Иринеја да је Бог свима нама Отац и да у Србији нема грађана првог и другог реда.

"Надам се да ће ускоро тако бити и у Хрватској: да ће бити решени проблеми избеглих и прогнаних, да неће бити разбијања ћириличних плоча, да ће престати претње, шиканирања и обесвећивање православних храмова погрдним натписима и срамним словом ''У'' на зидовима храмова. Очекујемо и гласно залагање наше у Христу браће, хрватских бискупа, за све ово. Тада ће свима бити лакше, а односи ће бити бољи”, каже патријарх српски.

Упитан како процјењује квалитет односа Србије и Хрватске, Патријарх каже да вјерује миру, којем теже Хрватска и Србија, упркос искушењима и оптерећенима историјским и савременим.

"Сви им морамо помоћи. На епископима обеју цркава је велика одговорност. Неки је можда не схватају у довољној мери”, рекао је патријарх СПЦ.

На питање шта још могу учинити прваци цркава у Србији и Хрватској, патријарх Иринеј каже да су неозбиљне приче појединих хрватских бискупа да процес Степинчеве канонизације тече нормално, без обзира на рад Комисије, коју сматрају минорном.

Јасно му је, каже, да за њих он и СПЦ нису ауторитет, али сматра да би им папа Фрања, под чијом окриљем је формирана мјешовита комисија двеју цркава која треба да донесе суд о животу и дјелу Алојзија Степинца, требало да буде ауторитет и то, како је навео, коначни.

Он је, наиме, указао на договор да се о тој теми јавно не говори све док траје засједање мјешовите комисије.

"По окончању рада комисије, коначну одлуку ће донети папа Фрањо. Она, каква год да буде, католике ће обвезивати, а православни ће њоме бити или задовољни или незадовољни", рекао је патријарх.

Прецизирајући своју поруку да "ако једни другима не опростимо, неће се ни нама опростити, а ако осуђујемо, већ смо ми сами осуђени”, патријарх српски подвлачи да је праштање императив нашег хришћанског живота. Али да би оно било могуће, каже, потребно је да, "као најдрагоцјенији аманет који нам је Христос оставио, у својим срцима негујемо љубав и да је делимо са ближњима, али и са онима који у нама не препознају пријатеље".

Упитан да коментаришсе оптужбе реиса Исламске зједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да СПЦ подстиче национализам и шити доказане ратне злочинце, патријарх Иринеј каже да је био зачуђен жестином и неодмереношћу реисових речи.

Ипак, више га је, признаје, изненадило, чак и запањило реаговање кардинала Пуљића на његове поруке одаслате са обиљежавања Дана РС 2016. године у Бањалуци.

Кавазовић је, наиме, оптужио летос СПЦ "да својим дјеловањем подстиче национализам и штити доказане ратне злочинце, што отежава могућност суживота и изградње стабилних односа у БиХ”.

Патријарх каже да не познаје Кавазовића који, како је рекао, нема никакве контакте са Светим Синодом СПЦ.

"Очигледно, погрешно сам сматрао да епоха Мустафе Церића представља прошлост. Зато нисам желио да на његове крајње нетрпељиве и неправичне изјаве да реагујем - ни лично, ни синодски, ни на нивоу наше Информативне службе", навео је патријарх.

Додао је да ријечи које оптужују, упирање прста према сусједу, не доноси никоме ништа добро о да их се зато треба чувати.

"Не дао Бог да речи верских лидера буду изговор за нова насиља и нове несреће”, рекао је патријарх прецизирајући да у његовој намјери није да јавно полемише о тако тешким оптужбама. Патријарх је позвао све да погледају истини у очи како би сагледали да протекли рат ниједној страни није донио добро, али је истакао да ни страдања у миру нису престала.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Лаик

08.01.2017 10:50

Како год,Хрват и Босњак су ми дрази од Осталих Које ми власт нуди за пријатеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

08.01.2017 11:39

Свака цаст,да је висе оваквих размисљања,гдје би нам био крај

Name

борац

08.01.2017 12:18

А ко је направио тезије и мрзњу медју народом народ или ви црквењаси прицај лаицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

08.01.2017 12:55

Религија је највеце зло које је цовјек измислио!

Name

@ семберац

08.01.2017 13:49

Све су прилике да си у праву, није религија проблем, проблем је злоупотреба религије, примјера је безброј.

Name

Бане

08.01.2017 12:57

Да нема ових попова и ходза који за лицни интерес подрзавају ову лоповску власт,народи би одавно зивјели у толеранцији и медјусобном постовању,зато народ и свадјају да би они и политицари зивјели луксузно,наравно на рацун народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

08.01.2017 13:29

Васа Светости, треба да Вас је срамота сто као Патријарх СПЦ Христове, ЦРКВЕ Светог Саве, Цркве Светосавске римокатолицку вјерску заједницу називате својом сестринском "црквон" када знате да она по уцењу Светих Отаца Цркве до свог покајања и повратка Светом Православљу од којег је звануцно отпала 1054 године није висе Црква Христова вец јеретицка вјерска заједница. ЗАТО је залосно цути када Ви као СРБин њезине "бискупе и свестенике" који су током сваког рата благосиљали покоље Православних СРБа називате својим "брацом!" Знају СРБи да се Ви Светости као СРБску Патријарх због екуменизма сналазите како најбоље знате и умијете, али по мисљењу многи Православни СРБа Светог Саве увјек некако на стету СРБа. Зато Вас замољавамо у име мртви Претака насих који зивот изгубисе у устаским логорима смрти са благословом највисих великодостојника римокатолицке лазне цркве само због тога сто су они били Православни СРБи, и духовна цада Светог Саве, и њихови презивјелих наследника да се сналазите мало и на корист С.П.Ц коју престављате и вјерника СРБа које предводите. Мозда Хрвати ВАМА као СРБијанцу и јесу браца, али они нама СРБима Светог Саве цији су преци заврсили у Јасеновцу, Јадовну и по многим другим СРБским муцилистима за време НДХ до свог покајања и повратка истинитом Христовом уцењу или Светом Православљу никада браца немогу бити, а Ви Светости бирајте сада измедју СРБа и Хрвата, измедју Светог Саве на цијем Престолу сједите и римскиг Папе, измедју ЦАРСТВА Небеског и ЦАРСТВА земаљског.. Као СРБски Патријарх Ви мозете да радите како год хоцете али знајте добро да немозете докле хоцете. ИМА Бога. Бог нас гледа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

08.01.2017 13:48

Кад такви као ти микицу оду Са овог свјета, Онда це бити мир медју свим људима.

Name

@ Михаило Микиц

08.01.2017 13:56

Твоја прича је идентична оној коју пропагирају вехабије против шија.

Name

Др.Мр.

08.01.2017 17:31

Миксајло,ти си очит примјер да није болест све што боли.

Name

ТразимоРјесењеНеКривце

08.01.2017 17:44

Микицу! Ово је 21. вијек, не средњи. Такви уназадјују Српску нацију и вјеру, па нам млади одосе гдје је боље, даље од таме средјег вијека коју ти пропагирас.

Name

Ре Микиц

08.01.2017 18:07

Не брукај нас, гдје ти зивис??

Name

Михаило Микиц

08.01.2017 22:54

СРБску Народ се налази сада на своме историјском раскрсцу. Од његове одлуке којим це путем даље да крене, путем Светог Саве који води у зивот вјецни или југиславенским путем лазинг браства и јединства зависи његов опстанак или нестанак са лица земљи. Он мозе да раду као до сада да следи југославенске и комунистицке фукаре и тако идуци за говнарима да заврси у јос вецим говнима или да се покаје за грехе своје због свог отпаднуства од Бога и СРБства и врати својим Светим СРБским коренима. Његове судбина се налази у његовим рукама. Како буде радио тако це и проци али СРБи требају да знају да је југославенство негирање СРБства и да расрбљени југославени и комунисти својим радом попут мојих "критуцара" својом политиком спремају нове покоље СРБа. Терајте зато ако Вам је зивот мио РАСРБЉЕНЕ југославене и комунисте из насег СРБског ЈАТА!