Patrijarh o odnosu Hrvata i Srba

Raduje me inicijativa srpskog premijera Aleksandra Vučića za rešavanje problema hrvatske manjine u Srbiji, izjavio je srpski patrijarh Irinej, koji vjeruje u mir kojem, kako kaže, teže Srbija i Hrvatska, uprkos istorijskim i savremenim teškoćama i opterećenjima.

Srbija 08.01.2017 | 10:17
Patrijarh o odnosu Hrvata i Srba
U prvom intervjuu jednom hrvatskom mediju od ustoličenja na poziciju poglavara SPC, patrijarh Irinej kaže da je odgovornost za to i na episkopima obeju crkava - Hrvatske rimokatoličke crkve i SPC.

"Radujem se inicijativi premijera Vučića za rešavanje problema i dalji napredak mesta u Srbiji u kojima živi hrvatska manjina. Radujem se i tome što će učenici hrvatske narodnosti uskoro imati na maternjem jeziku i preostale udžbenike koji su dosad nedostajali. Podržavam takvo delovanje i radujem se svakom napretku naših sugrađana Hrvata u Srbiji”, rekao je patrijarh "Jutarnjem listu".

Ugledni hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel za intervju sa patrijarhom srpskim kaže da je bio sve osim "protokolarno čavrljanje" i citira poruku Irineja da je Bog svima nama Otac i da u Srbiji nema građana prvog i drugog reda.

"Nadam se da će uskoro tako biti i u Hrvatskoj: da će biti rešeni problemi izbeglih i prognanih, da neće biti razbijanja ćiriličnih ploča, da će prestati pretnje, šikaniranja i obesvećivanje pravoslavnih hramova pogrdnim natpisima i sramnim slovom ''U'' na zidovima hramova. Očekujemo i glasno zalaganje naše u Hristu braće, hrvatskih biskupa, za sve ovo. Tada će svima biti lakše, a odnosi će biti bolji”, kaže patrijarh srpski.

Upitan kako procjenjuje kvalitet odnosa Srbije i Hrvatske, Patrijarh kaže da vjeruje miru, kojem teže Hrvatska i Srbija, uprkos iskušenjima i opterećenima istorijskim i savremenim.

"Svi im moramo pomoći. Na episkopima obeju crkava je velika odgovornost. Neki je možda ne shvataju u dovoljnoj meri”, rekao je patrijarh SPC.

Na pitanje šta još mogu učiniti prvaci crkava u Srbiji i Hrvatskoj, patrijarh Irinej kaže da su neozbiljne priče pojedinih hrvatskih biskupa da proces Stepinčeve kanonizacije teče normalno, bez obzira na rad Komisije, koju smatraju minornom.

Jasno mu je, kaže, da za njih on i SPC nisu autoritet, ali smatra da bi im papa Franja, pod čijom okriljem je formirana mješovita komisija dveju crkava koja treba da donese sud o životu i djelu Alojzija Stepinca, trebalo da bude autoritet i to, kako je naveo, konačni.

On je, naime, ukazao na dogovor da se o toj temi javno ne govori sve dok traje zasjedanje mješovite komisije.

"Po okončanju rada komisije, konačnu odluku će doneti papa Franjo. Ona, kakva god da bude, katolike će obvezivati, a pravoslavni će njome biti ili zadovoljni ili nezadovoljni", rekao je patrijarh.

Precizirajući svoju poruku da "ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni”, patrijarh srpski podvlači da je praštanje imperativ našeg hrišćanskog života. Ali da bi ono bilo moguće, kaže, potrebno je da, "kao najdragocjeniji amanet koji nam je Hristos ostavio, u svojim srcima negujemo ljubav i da je delimo sa bližnjima, ali i sa onima koji u nama ne prepoznaju prijatelje".

Upitan da komentarišse optužbe reisa Islamske zjednice u BiH Huseina Kavazovića da SPC podstiče nacionalizam i šiti dokazane ratne zločince, patrijarh Irinej kaže da je bio začuđen žestinom i neodmerenošću reisovih reči.

Ipak, više ga je, priznaje, iznenadilo, čak i zapanjilo reagovanje kardinala Puljića na njegove poruke odaslate sa obilježavanja Dana RS 2016. godine u Banjaluci.

Kavazović je, naime, optužio letos SPC "da svojim djelovanjem podstiče nacionalizam i štiti dokazane ratne zločince, što otežava mogućnost suživota i izgradnje stabilnih odnosa u BiH”.

Patrijarh kaže da ne poznaje Kavazovića koji, kako je rekao, nema nikakve kontakte sa Svetim Sinodom SPC.

"Očigledno, pogrešno sam smatrao da epoha Mustafe Cerića predstavlja prošlost. Zato nisam želio da na njegove krajnje netrpeljive i nepravične izjave da reagujem - ni lično, ni sinodski, ni na nivou naše Informativne službe", naveo je patrijarh.

Dodao je da riječi koje optužuju, upiranje prsta prema susjedu, ne donosi nikome ništa dobro o da ih se zato treba čuvati.

"Ne dao Bog da reči verskih lidera budu izgovor za nova nasilja i nove nesreće”, rekao je patrijarh precizirajući da u njegovoj namjeri nije da javno polemiše o tako teškim optužbama. Patrijarh je pozvao sve da pogledaju istini u oči kako bi sagledali da protekli rat nijednoj strani nije donio dobro, ali je istakao da ni stradanja u miru nisu prestala.

Izvor: Jutarnji list

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Laik

08.01.2017 09:50

Kako god,Hrvat i Bosnjak su mi drazi od Ostalih Koje mi vlast nudi za prijatelje.

ODGOVORITE
Name

Xxl

08.01.2017 10:39

Svaka cast,da je vise ovakvih razmisljanja,gdje bi nam bio kraj

Name

borac

08.01.2017 11:18

A ko je napravio tezije i mrznju medju narodom narod ili vi crkvenjasi pricaj laicima.

ODGOVORITE
Name

semberac

08.01.2017 11:55

Religija je najvece zlo koje je covjek izmislio!

Name

@ semberac

08.01.2017 12:49

Sve su prilike da si u pravu, nije religija problem, problem je zloupotreba religije, primjera je bezbroj.

Name

Bane

08.01.2017 11:57

Da nema ovih popova i hodza koji za licni interes podrzavaju ovu lopovsku vlast,narodi bi odavno zivjeli u toleranciji i medjusobnom postovanju,zato narod i svadjaju da bi oni i politicari zivjeli luksuzno,naravno na racun naroda.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

08.01.2017 12:29

Vasa Svetosti, treba da Vas je sramota sto kao Patrijarh SPC Hristove, CRKVE Svetog Save, Crkve Svetosavske rimokatolicku vjersku zajednicu nazivate svojom sestrinskom "crkvon" kada znate da ona po ucenju Svetih Otaca Crkve do svog pokajanja i povratka Svetom Pravoslavlju od kojeg je zvanucno otpala 1054 godine nije vise Crkva Hristova vec jereticka vjerska zajednica. ZATO je zalosno cuti kada Vi kao SRBin njezine "biskupe i svestenike" koji su tokom svakog rata blagosiljali pokolje Pravoslavnih SRBa nazivate svojim "bracom!" Znaju SRBi da se Vi Svetosti kao SRBsku Patrijarh zbog ekumenizma snalazite kako najbolje znate i umijete, ali po misljenju mnogi Pravoslavni SRBa Svetog Save uvjek nekako na stetu SRBa. Zato Vas zamoljavamo u ime mrtvi Pretaka nasih koji zivot izgubise u ustaskim logorima smrti sa blagoslovom najvisih velikodostojnika rimokatolicke lazne crkve samo zbog toga sto su oni bili Pravoslavni SRBi, i duhovna cada Svetog Save, i njihovi prezivjelih naslednika da se snalazite malo i na korist S.P.C koju prestavljate i vjernika SRBa koje predvodite. Mozda Hrvati VAMA kao SRBijancu i jesu braca, ali oni nama SRBima Svetog Save ciji su preci zavrsili u Jasenovcu, Jadovnu i po mnogim drugim SRBskim mucilistima za vreme NDH do svog pokajanja i povratka istinitom Hristovom ucenju ili Svetom Pravoslavlju nikada braca nemogu biti, a Vi Svetosti birajte sada izmedju SRBa i Hrvata, izmedju Svetog Save na cijem Prestolu sjedite i rimskig Pape, izmedju CARSTVA Nebeskog i CARSTVA zemaljskog.. Kao SRBski Patrijarh Vi mozete da radite kako god hocete ali znajte dobro da nemozete dokle hocete. IMA Boga. Bog nas gleda!

ODGOVORITE
Name

Ilija

08.01.2017 12:48

Kad takvi kao ti mikicu odu Sa ovog svjeta, Onda ce biti mir medju svim ljudima.

Name

@ Mihailo Mikic

08.01.2017 12:56

Tvoja priča je identična onoj koju propagiraju vehabije protiv šija.

Name

Dr.Mr.

08.01.2017 16:31

Miksajlo,ti si očit primjer da nije bolest sve što boli.

Name

TrazimoRjesenjeNeKrivce

08.01.2017 16:44

Mikicu! Ovo je 21. vijek, ne srednji. Takvi unazadjuju Srpsku naciju i vjeru, pa nam mladi odose gdje je bolje, dalje od tame sredjeg vijeka koju ti propagiras.

Name

Re Mikic

08.01.2017 17:07

Ne brukaj nas, gdje ti zivis??

Name

Mihailo Mikic

08.01.2017 21:54

SRBsku Narod se nalazi sada na svome istorijskom raskrscu. Od njegove odluke kojim ce putem dalje da krene, putem Svetog Save koji vodi u zivot vjecni ili jugislavenskim putem lazing brastva i jedinstva zavisi njegov opstanak ili nestanak sa lica zemlji. On moze da radu kao do sada da sledi jugoslavenske i komunisticke fukare i tako iduci za govnarima da zavrsi u jos vecim govnima ili da se pokaje za grehe svoje zbog svog otpadnustva od Boga i SRBstva i vrati svojim Svetim SRBskim korenima. Njegove sudbina se nalazi u njegovim rukama. Kako bude radio tako ce i proci ali SRBi trebaju da znaju da je jugoslavenstvo negiranje SRBstva i da rasrbljeni jugoslaveni i komunisti svojim radom poput mojih "kritucara" svojom politikom spremaju nove pokolje SRBa. Terajte zato ako Vam je zivot mio RASRBLJENE jugoslavene i komuniste iz naseg SRBskog JATA!