Необични изглед једине православне цркве у Зеници

Црква рођења Пресвете Богородице у Зеници направљена је и освештана 1885. године и једина је православна црква у Зеници.

Босна и Херцеговина 07.01.2017 | 19:40
Необични изглед једине православне цркве у Зеници
Градња Цркве рођења Пресвете Богородице почела је 1883. године за вријеме свештеника Стевана Савића који је био зенички парох. Он је умро током изградње цркве, али то није поколебало људе да заврше изградњу цркве која је данас национални споменик Босне и Херцеговине.

У разговору за Клиx.ба јереј Марко Малеш говори како су православни грађани Зенице прије изградње цркве молитву обављали у старој брвнари на мјесту данашњег кина у центру града те да је она затворена 1885. године. Црква рођења Пресвете Богородице у Зеници никада није претрпјела већа оштећења, а и данас је један од најљепших споменика и богомоља у Зеници.

"Није била много оштећена у ратовима, било је пустошења, али ништа није драстично урађено да се морало изнова санирати. Црква је осликана за стогодишњицу, али су фреске рађене када није било хидроизолације због чега су доњи дијелови оштећени", говори Малеш.



Иконостас је урадио македонски архитекта који је правио и архитектонски план за Саборну цркву у Сарајеву и Скопљу, а зенички мајстори су узели његов план и градили цркву до крова.

"Када су дошли до крова, нестало је новца за даље радове па је умјесто куполе која је била изузетно скупа, направљен кров на четири воде и мала купола. Звоник је румунског стила и читава црква је необичног вањског изгледа. Иконостас је постављен 1895. године и скраћен је током своје хисторије", додаје Малеш.

Православна црква у Зеници прије шест година добила је нову фасаду и столарију, а освијетљена је прошле године средствима Општине Зеница. Зеничка фирма Алмy донирала је око 300 квадратних метара асфалта како би вјерници имали што љепши приступ својој богомољи.

Међутим, осим иконостаса и зидова, пажњу у православној цркви у Зеници привлачи и централни полијелеј који је изграђен прије пет година. Његов изглед је јединствен, а коштао је 29.500 евра.



Малеш је на крају разговора за Клиx.ба казао како је план у наредном периоду да црква добије и подно гријање како би молитва била што угоднија с обзиром да су температуре током хладнијих периода око нула степени.

Синоћ је испред ове цркве запаљен бадњак, а јутрос је одржана божићна литургија и причест вјерника са Христом на велики благдан.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ортодоx изглед Српске куполе.

07.01.2017 19:03

Купола није на четири воде него је октагон,,осмоугона,,купола.Овај осмоугаони облик је хришћанство преузело од осмоугаоног перуновог точка ,,круга-календара,,који је из претхришћанског доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакерс

08.01.2017 05:03

Е стварно си глуп, де прочитај мало боље па онда коментариши...

Name

Лакерс

08.01.2017 05:04

Поново ти у школу. Слабо стојиш са читањем.

Name

Ре

08.01.2017 08:25

Мени бас лијепо изгледа. Бас сам прије 3 године био у њој и запалио свијецу,прелијепа је и било ми је драго сто је некако другација и сто није унистена у проклетом рату.

Name

Драган

08.01.2017 11:57

Рођени сам бањалучанин и срамота ме кад ово видим. У Бањалуци, у којој није било ратних дешавања, срушене су биле све џамије, а у Зеници остала наша православна црква читава. До доста говори о нама самима.

Name

Попај Алем

08.12.2017 05:03

Драгане сто знаци да имас несто људско у себи ...Поззз волио би ово и Додику показати јер он говори другације

Name

Мир бл

07.01.2017 22:45

Нел је црква у Зеници ,а ви направите бољу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Менсур

08.01.2017 11:59

Поносан сам на свој град и своје суградјане!

ОДГОВОРИТЕ