Neobični izgled jedine pravoslavne crkve u Zenici

Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Zenici napravljena je i osveštana 1885. godine i jedina je pravoslavna crkva u Zenici.

Bosna i Hercegovina 07.01.2017 | 19:40
Neobični izgled jedine pravoslavne crkve u Zenici
Gradnja Crkve rođenja Presvete Bogorodice počela je 1883. godine za vrijeme sveštenika Stevana Savića koji je bio zenički paroh. On je umro tokom izgradnje crkve, ali to nije pokolebalo ljude da završe izgradnju crkve koja je danas nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba jerej Marko Maleš govori kako su pravoslavni građani Zenice prije izgradnje crkve molitvu obavljali u staroj brvnari na mjestu današnjeg kina u centru grada te da je ona zatvorena 1885. godine. Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Zenici nikada nije pretrpjela veća oštećenja, a i danas je jedan od najljepših spomenika i bogomolja u Zenici.

"Nije bila mnogo oštećena u ratovima, bilo je pustošenja, ali ništa nije drastično urađeno da se moralo iznova sanirati. Crkva je oslikana za stogodišnjicu, ali su freske rađene kada nije bilo hidroizolacije zbog čega su donji dijelovi oštećeni", govori Maleš.



Ikonostas je uradio makedonski arhitekta koji je pravio i arhitektonski plan za Sabornu crkvu u Sarajevu i Skoplju, a zenički majstori su uzeli njegov plan i gradili crkvu do krova.

"Kada su došli do krova, nestalo je novca za dalje radove pa je umjesto kupole koja je bila izuzetno skupa, napravljen krov na četiri vode i mala kupola. Zvonik je rumunskog stila i čitava crkva je neobičnog vanjskog izgleda. Ikonostas je postavljen 1895. godine i skraćen je tokom svoje historije", dodaje Maleš.

Pravoslavna crkva u Zenici prije šest godina dobila je novu fasadu i stolariju, a osvijetljena je prošle godine sredstvima Opštine Zenica. Zenička firma Almy donirala je oko 300 kvadratnih metara asfalta kako bi vjernici imali što ljepši pristup svojoj bogomolji.

Međutim, osim ikonostasa i zidova, pažnju u pravoslavnoj crkvi u Zenici privlači i centralni polijelej koji je izgrađen prije pet godina. Njegov izgled je jedinstven, a koštao je 29.500 evra.



Maleš je na kraju razgovora za Klix.ba kazao kako je plan u narednom periodu da crkva dobije i podno grijanje kako bi molitva bila što ugodnija s obzirom da su temperature tokom hladnijih perioda oko nula stepeni.

Sinoć je ispred ove crkve zapaljen badnjak, a jutros je održana božićna liturgija i pričest vjernika sa Hristom na veliki blagdan.

Izvor: Klix

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ortodox izgled Srpske kupole.

07.01.2017 19:03

Kupola nije na četiri vode nego je oktagon,,osmougona,,kupola.Ovaj osmougaoni oblik je hrišćanstvo preuzelo od osmougaonog perunovog točka ,,kruga-kalendara,,koji je iz prethrišćanskog doba.

ODGOVORITE
Name

Lakers

08.01.2017 05:03

E stvarno si glup, de pročitaj malo bolje pa onda komentariši...

Name

Lakers

08.01.2017 05:04

Ponovo ti u školu. Slabo stojiš sa čitanjem.

Name

Re

08.01.2017 08:25

Meni bas lijepo izgleda. Bas sam prije 3 godine bio u njoj i zapalio svijecu,prelijepa je i bilo mi je drago sto je nekako drugacija i sto nije unistena u prokletom ratu.

Name

Dragan

08.01.2017 11:57

Rođeni sam banjalučanin i sramota me kad ovo vidim. U Banjaluci, u kojoj nije bilo ratnih dešavanja, srušene su bile sve džamije, a u Zenici ostala naša pravoslavna crkva čitava. Do dosta govori o nama samima.

Name

Popaj Alem

08.12.2017 05:03

Dragane sto znaci da imas nesto ljudsko u sebi ...Pozzz volio bi ovo i Dodiku pokazati jer on govori drugacije

Name

Mir bl

07.01.2017 22:45

Nel je crkva u Zenici ,a vi napravite bolju

ODGOVORITE
Name

Mensur

08.01.2017 11:59

Ponosan sam na svoj grad i svoje sugradjane!

ODGOVORITE