Трамп тражи оставке Обаминих политичких амбасадора

Транзициони тим изабраног америчког председника издао је указ којим се од такозваних "политичких" амбасадора у дипломатским мисијама САД широм света тражи да до инаугурације Доналда Трампа 20. јануара поднесу оставку, објавио је "Њујорк тајмс" позивајући се на америчке дипломате.

Свијет 07.01.2017 | 10:34
Трамп тражи оставке Обаминих политичких амбасадора
Тај план, како наводи лист, представља преседан у вишедеценијској пракси по којој су су амбасадори које је именовао одлазећи председник могли да остану на тој функцији све док Конгрес не одлучи другачије.

Политичким амбасадорима називају се они који постављени због својих врлина или блиских веза са председником, а међу њима се могу наћи и крупни донатори председничке кампање. Они се по правилу враћају кући, за разлику од дипломата од каријере који често остају на амбасадорским положајима и по смени у Белој кући.

Налог из Трамповог тима, који је издат "без изузетка", стигао је у Стејт департмент 23. децембра.

Стејт департмент је, како наводи амерички лист, све "политичке" амбасадоре одлазећег председника Барака Обаме обавестио писмом дан након новембарских избора да треба да доставе писану оставку са датумом 20. јануара.

Онима који желе да затраже продужетак мандата, препоручује се да поднесу формалан захтев уз одговарајуће образложење.

Новозабрани председници, без обзира из које странке долазили, често су правили изузетке како би дозволили амбасадорима да из личних разлога или због важних дипломатских питања остану на дужности док њихови наследници не буду потврђени, што некада траје месецима.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дк

07.01.2017 09:59

Интересантно ста је политика. Како долазком другог цовјека на власт у УСА, мозе много да се промијени. Погледајмо Трамп јос посве није досао на власт, а вец трази замјену "политицких амбасадаора". Будимо искрени зар они нису били "политицки амбасадори". Најбољи примјер је америцка амбасадорка у Сарајеву. Она се понасала тако као да је цлан предсједниства БиХ. Многи це у Сарајеву сада бити тузни, јер она ускоро одлази. Присјетимо се како су на овом форуму зезали Додика када је само прије неколико седмица говорио како су дани Кормакове одбројани. Када би политицари у БиХ били мало паметнији, онда би водили властиту заједницку политику, а не да се ослањају на америцке амбасадоре. ОНи долазе и одлаза, а Босна ваљда треба да остане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

07.01.2017 10:28

Хахахах. Сацекај јос мало, па да видис ста је то Америка и ста је то вањска политика исте те Америке.

Name

Ре дк

07.01.2017 10:42

Ова политицка елита познаје само закон јацег, утјецанијег и богатијег а не закон компромиса. Посто сва тројица нису за компромис него за конфликте морају се увијек умијесат они који имају висе моци и знања него ова тројица заједно. Ниједна вазнија одлука није донесена компромисом него наметањем од оних трецих. Да нема тих трецих Јос би се на овим просторима ратовало или заратовало. То да це се несто промијенити доласком трумпа је глупост. Није америцка политика и интерес данас направљена за само сутра. Она има свој поцетак и крај. Зна се гдје је глава а гдје реп.. И она је дугороцна . Сто знаци сто су пријс 20 година смислили то Иду да остваре ако Јос нису. Без обзира Ко долази на власт мора основу или базу америцких интереса да слиједи и да ин остварује. У БиХ се н могу договарат Јер двојица од њих иду по мислиење у зег и бг а не у са. Сто би се у са и договорили у бг и зг би то срусили Јер им не одговара јака БИХ и све цине да је ослабе без обзира сто народ све три нације имају висе стете него користи. додик и цовиц морају слусат бг и зг јер без њихове подрске би били прослост. знаци они су продузена рука и ниста друго бг и зг.да медјународна заједница не контролисе бг и зг било би свега и сваста на овим просторима..зато су они и те како вазни на овим просторима због тог баланса.овај народ је народ са посебним потребама па им требају дадиље...

Name

рере дк

07.01.2017 13:29

Хвала Бакире на овако темељно објасњењу. Само када би тебе слусали срба а мозда и хрвата на овим просторима одавно неби било.

Name

Дк

07.01.2017 15:29

Добро, е сад нам само јос реци неко рјесење за БиХ. Није ваљда да це Босни вјецно требати "дадиља". Дадиља "дадиља" скоро цетврт стољеца, а Босна никако да одрасте. Дадиље су потребне малој дјеци. То је ваљда у супротности са званицним босњацким ставом о "сувереној и самосталној Босни, која има 1000у кодисњу традицију". А и твоја "метафора" о народу са "посебним потребана" не иде у прилог горе наведеном. Људима са посебним потребама су потребни дефектолози. Дефектолози проуцавају, откривају али и оспособљавају за зивот особе са сметњама у психицком и телесном развоју, и особе са поремеајем у понаању. Ти процеси су мукотрпни и веома дуги. Те особе се углавно само дјелимицно рехабилитују и оспособе за самосталан зивот. Највеци дио њих остаје увијек везан за помоц других. Вјеруј ми знам о цему говорим. Прилицно сам осиједио у овом послу. Није ваља будуцност Босне у рукама дефектолога. Ако јесте, онда се опрости од икад функционалне дрзаве.

Name

адзенда

07.01.2017 13:03

Мрс Маyреен Елизабетх Цормак је дипломата од каријере, и неце бити опозвана, не назире се крај њене дипломатске каријере али се назире крај каријере Изетбеговица, Цовица и Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путин

07.01.2017 13:24

Исправно,сто посто,цовјек бира себи сараднике.

ОДГОВОРИТЕ