Tramp traži ostavke Obaminih političkih ambasadora

Tranzicioni tim izabranog američkog predsednika izdao je ukaz kojim se od takozvanih "političkih" ambasadora u diplomatskim misijama SAD širom sveta traži da do inauguracije Donalda Trampa 20. januara podnesu ostavku, objavio je "Njujork tajms" pozivajući se na američke diplomate.

Svijet 07.01.2017 | 10:34
Tramp traži ostavke Obaminih političkih ambasadora
Taj plan, kako navodi list, predstavlja presedan u višedecenijskoj praksi po kojoj su su ambasadori koje je imenovao odlazeći predsednik mogli da ostanu na toj funkciji sve dok Kongres ne odluči drugačije.

Političkim ambasadorima nazivaju se oni koji postavljeni zbog svojih vrlina ili bliskih veza sa predsednikom, a među njima se mogu naći i krupni donatori predsedničke kampanje. Oni se po pravilu vraćaju kući, za razliku od diplomata od karijere koji često ostaju na ambasadorskim položajima i po smeni u Beloj kući.

Nalog iz Trampovog tima, koji je izdat "bez izuzetka", stigao je u Stejt department 23. decembra.

Stejt department je, kako navodi američki list, sve "političke" ambasadore odlazećeg predsednika Baraka Obame obavestio pismom dan nakon novembarskih izbora da treba da dostave pisanu ostavku sa datumom 20. januara.

Onima koji žele da zatraže produžetak mandata, preporučuje se da podnesu formalan zahtev uz odgovarajuće obrazloženje.

Novozabrani predsednici, bez obzira iz koje stranke dolazili, često su pravili izuzetke kako bi dozvolili ambasadorima da iz ličnih razloga ili zbog važnih diplomatskih pitanja ostanu na dužnosti dok njihovi naslednici ne budu potvrđeni, što nekada traje mesecima.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dk

07.01.2017 09:59

Interesantno sta je politika. Kako dolazkom drugog covjeka na vlast u USA, moze mnogo da se promijeni. Pogledajmo Tramp jos posve nije dosao na vlast, a vec trazi zamjenu "politickih ambasadaora". Budimo iskreni zar oni nisu bili "politicki ambasadori". Najbolji primjer je americka ambasadorka u Sarajevu. Ona se ponasala tako kao da je clan predsjednistva BiH. Mnogi ce u Sarajevu sada biti tuzni, jer ona uskoro odlazi. Prisjetimo se kako su na ovom forumu zezali Dodika kada je samo prije nekoliko sedmica govorio kako su dani Kormakove odbrojani. Kada bi politicari u BiH bili malo pametniji, onda bi vodili vlastitu zajednicku politiku, a ne da se oslanjaju na americke ambasadore. ONi dolaze i odlaza, a Bosna valjda treba da ostane.

ODGOVORITE
Name

Sa

07.01.2017 10:28

Hahahah. Sacekaj jos malo, pa da vidis sta je to Amerika i sta je to vanjska politika iste te Amerike.

Name

Re dk

07.01.2017 10:42

Ova politicka elita poznaje samo zakon jaceg, utjecanijeg i bogatijeg a ne zakon kompromisa. Posto sva trojica nisu za kompromis nego za konflikte moraju se uvijek umijesat oni koji imaju vise moci i znanja nego ova trojica zajedno. Nijedna vaznija odluka nije donesena kompromisom nego nametanjem od onih trecih. Da nema tih trecih Jos bi se na ovim prostorima ratovalo ili zaratovalo. To da ce se nesto promijeniti dolaskom trumpa je glupost. Nije americka politika i interes danas napravljena za samo sutra. Ona ima svoj pocetak i kraj. Zna se gdje je glava a gdje rep.. I ona je dugorocna . Sto znaci sto su prijs 20 godina smislili to Idu da ostvare ako Jos nisu. Bez obzira Ko dolazi na vlast mora osnovu ili bazu americkih interesa da slijedi i da in ostvaruje. U BiH se n mogu dogovarat Jer dvojica od njih idu po mislienje u zeg i bg a ne u sa. Sto bi se u sa i dogovorili u bg i zg bi to srusili Jer im ne odgovara jaka BIH i sve cine da je oslabe bez obzira sto narod sve tri nacije imaju vise stete nego koristi. dodik i covic moraju slusat bg i zg jer bez njihove podrske bi bili proslost. znaci oni su produzena ruka i nista drugo bg i zg.da medjunarodna zajednica ne kontrolise bg i zg bilo bi svega i svasta na ovim prostorima..zato su oni i te kako vazni na ovim prostorima zbog tog balansa.ovaj narod je narod sa posebnim potrebama pa im trebaju dadilje...

Name

rere dk

07.01.2017 13:29

Hvala Bakire na ovako temeljno objasnjenju. Samo kada bi tebe slusali srba a mozda i hrvata na ovim prostorima odavno nebi bilo.

Name

Dk

07.01.2017 15:29

Dobro, e sad nam samo jos reci neko rjesenje za BiH. Nije valjda da ce Bosni vjecno trebati "dadilja". Dadilja "dadilja" skoro cetvrt stoljeca, a Bosna nikako da odraste. Dadilje su potrebne maloj djeci. To je valjda u suprotnosti sa zvanicnim bosnjackim stavom o "suverenoj i samostalnoj Bosni, koja ima 1000u kodisnju tradiciju". A i tvoja "metafora" o narodu sa "posebnim potrebana" ne ide u prilog gore navedenom. Ljudima sa posebnim potrebama su potrebni defektolozi. Defektolozi proucavaju, otkrivaju ali i osposobljavaju za zivot osobe sa smetnjama u psihickom i telesnom razvoju, i osobe sa poremeajem u ponaanju. Ti procesi su mukotrpni i veoma dugi. Te osobe se uglavno samo djelimicno rehabilituju i osposobe za samostalan zivot. Najveci dio njih ostaje uvijek vezan za pomoc drugih. Vjeruj mi znam o cemu govorim. Prilicno sam osijedio u ovom poslu. Nije valja buducnost Bosne u rukama defektologa. Ako jeste, onda se oprosti od ikad funkcionalne drzave.

Name

adzenda

07.01.2017 13:03

Mrs Mayreen Elizabeth Cormak je diplomata od karijere, i nece biti opozvana, ne nazire se kraj njene diplomatske karijere ali se nazire kraj karijere Izetbegovica, Covica i Dodika.

ODGOVORITE
Name

putin

07.01.2017 13:24

Ispravno,sto posto,covjek bira sebi saradnike.

ODGOVORITE