ЕЛ: Звезда ''згазила'' и Жалгирис!

Звезда доноси Бадњак из Зелене шуме! Кошаркаши Црвене звезде отворили су 2017. годину у Евролиги као што су окончали 2016., блиставом игром и великом победом. Звезда игра АТОМСКУ КОШАРКУ! Памти се Божић 1999, памтиће се и Бадње вече 2017.! Црвена звезда сравнила са земљом и Жалгирис и сада има скор 8-8, као и Дарушафака и Ефес.

Кошарка 06.01.2017 | 20:52
ЕЛ: Звезда ''згазила'' и Жалгирис!
Екипа Дејана Радоњића је разбила Жалгирис у Каунасу резултатом 77:61.

Црвено-бели су одиграли готово перфектну утакмицу на изузетно тешком гостовању и то против екипе која јој, на папиру, никако не лежи. Од почетка до краја меча Звезда је потпуно разбила екипу Шарунаса Јасикевичиуса па се питање победника практично није ни постављало.

Оно што је такође сјајно је да је Звезда практично остварила дуплу победу јер је у Пиониру изгубила од литванског шампиона са 88:79 па ће у случају истог скора на крају сезоне бити у предности.

Звезда је почетком другог полувремена имала највећих +28 (50:22), а домаћи тим је у последња три минута успео да ублажи дебакл.

Још један сјајан меч одиграо је Марко Симоновић са 16 поена (4-8 за три), али је играч утакмице без дилеме Бранко Лазић са 12 поена, 3 скока, 3 асистенције и 4 украдене лопте. Дангубић је додао 8 поена и 6 скокова уз 3 крађе, Кузмић је имао 8 поена и 3 скока, а Гудурић је додао 7 поена. На другој страни, само је Јанкунас био двоцифрен са 10 поена и то довољно говори какву је Звезда одбрану одиграла.

Звезда сада има половичан учинак 8-8, док је ово Жалгирису био 10. пораз у сезони.

У наредном колу Звезда дочекује Фенербахче.

Сећамо се Божића 1999. године када је Звезда последњи пут савладала Жалгирис. Остала је та утакмица у памћењу многих, а мораће да се мало и помери и направи места у меморији јер је управо добила сестру близнакињу на Бадње вече 2017. године! И то у сред Каунаса! После 18 година! Жалгирис је дао 22 поена у првом полувремену, било је 25 разлике после 20 минута игре. На крају утакмице - 77:61.

Невероватно.

Ако победе над Макабијем, Реалом и ЦСКА нису биле довољне да се уверимо у то са каквим снагама располаже Звезда, онда је ово вече у Каунасу тачка. Тачка! Звезда има тим за велике домете. Када један стане, ту други Радоњићев пулен настави. Пре 18 година смо гледали Дивца како господари Пиониром, вечерас је ту био Кузмић (8п, 3ск). Гледали смо Болића и Поповића како шију са дистанце будућег првака Европе, сада је ту био - и не само сада, већ читаве сезоне - Марко Симоновић (16п).

Попут најлепше симфоније, само не за уши већ за очи. Кош, скок, украдена лопта, зној, трчање, смирена рука и ватра у срцу. Ледени Каунас истопљен је у црвено-белој топионици. Шарунас Јасикевичијус је био несрећни тореадор. Није се могло против разјареног црвено-белог бика.

Већ после 20 минута, ма шта 20, чак и мање, видело се да ће Звезда кући певајући. Низали су се добри потези Кузмића, најбољег скакача Евролиге, потом Симоновића, Дангубић је играо полетно, а Лазић похапсио све по паркету и дао 15 поена уз четири украдене лопте и три скока. И своје и туђе. Срећом, у једној ситуацији се није повредио. Рекламе које су нашкодиле Принтезису заобишле су "Звездин зид", како га нам је Симоновић описао.

Рекао нам је Бранко пред полазак у Каунас да је Жалгирис дужник, и тачно се видео тај осветнички бес у очима. Гутао је лопту погледом. Давао тројке, крао, скакао, полагао… Сјајна утакмица. Сјајна. Једна од његових најбољих откад носи Звездин дрес.

Жалгирис је затворио једну рупу, појавила би се друга. Па трећа. Па седма. Мултипликовали су се проблеми. Шут се стегао, скок је бивао исконтролисан, Зелена шума била је мрачна за своје ратнике који су ишли голоруки на стрељачки вод.

Кавалијаускас који је Звезди правио велике проблеме у Београду био је скроз заустављен, Милакниса није хтео шут, а са трибина су се чули звиждуци. Преко 10.000 навијача је гледало немоћ свог великог кошаркашког поноса у судару са растрчаном Звездом.

Како су звездаши гађали тројке вероватно су се питали "ко је овде Литванац?". Публика у зеленом и жутом је певала само током интонирања химне пре почетка меча. Љубимци им то задовољство нису дали у наредних сат и по времена.

Чак и у другом полувремену када је Жалгирис теоретски могао да проба да смањи разлику и учини утакмицом мало неизвеснијом, то се није догодило.Било је то Звездино рутинско привођење посла крају. Све је остало на теорији. 

Мада, Жалгирис вечерас, на Бадње вече 2017. године, није имао ни теоретске шансе.

ЕВРОЛИГА: Жалгирис - Црвена звезда 61:77

Дворана Жалгирис

Судије: Контас, Хименез, Фриц

ЖАЛГИРИС: Пангос 4, Лекавичијус 6, Вестерман 3, Сеибутис 8, Мотум 8, Јанкунас 10, Јавтокас 2, Милакнис 6, Лима, Кавалијаускас 5, Хартенштајн 2, Улановац 7

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 5, Томпсон, Дангубић 8, Митровић, Лазић 15, Добрић, Симоновић 16, Џенкинс 13, Гудурић 7, Јовић 1, Кузмић 8, Бјелица 4

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар