EL: Zvezda ''zgazila'' i Žalgiris!

Zvezda donosi Badnjak iz Zelene šume! Košarkaši Crvene zvezde otvorili su 2017. godinu u Evroligi kao što su okončali 2016., blistavom igrom i velikom pobedom. Zvezda igra ATOMSKU KOŠARKU! Pamti se Božić 1999, pamtiće se i Badnje veče 2017.! Crvena zvezda sravnila sa zemljom i Žalgiris i sada ima skor 8-8, kao i Darušafaka i Efes.

Košarka 06.01.2017 | 20:52
EL: Zvezda ''zgazila'' i Žalgiris!
Ekipa Dejana Radonjića je razbila Žalgiris u Kaunasu rezultatom 77:61.

Crveno-beli su odigrali gotovo perfektnu utakmicu na izuzetno teškom gostovanju i to protiv ekipe koja joj, na papiru, nikako ne leži. Od početka do kraja meča Zvezda je potpuno razbila ekipu Šarunasa Jasikevičiusa pa se pitanje pobednika praktično nije ni postavljalo.

Ono što je takođe sjajno je da je Zvezda praktično ostvarila duplu pobedu jer je u Pioniru izgubila od litvanskog šampiona sa 88:79 pa će u slučaju istog skora na kraju sezone biti u prednosti.

Zvezda je početkom drugog poluvremena imala najvećih +28 (50:22), a domaći tim je u poslednja tri minuta uspeo da ublaži debakl.

Još jedan sjajan meč odigrao je Marko Simonović sa 16 poena (4-8 za tri), ali je igrač utakmice bez dileme Branko Lazić sa 12 poena, 3 skoka, 3 asistencije i 4 ukradene lopte. Dangubić je dodao 8 poena i 6 skokova uz 3 krađe, Kuzmić je imao 8 poena i 3 skoka, a Gudurić je dodao 7 poena. Na drugoj strani, samo je Jankunas bio dvocifren sa 10 poena i to dovoljno govori kakvu je Zvezda odbranu odigrala.

Zvezda sada ima polovičan učinak 8-8, dok je ovo Žalgirisu bio 10. poraz u sezoni.

U narednom kolu Zvezda dočekuje Fenerbahče.

Sećamo se Božića 1999. godine kada je Zvezda poslednji put savladala Žalgiris. Ostala je ta utakmica u pamćenju mnogih, a moraće da se malo i pomeri i napravi mesta u memoriji jer je upravo dobila sestru bliznakinju na Badnje veče 2017. godine! I to u sred Kaunasa! Posle 18 godina! Žalgiris je dao 22 poena u prvom poluvremenu, bilo je 25 razlike posle 20 minuta igre. Na kraju utakmice - 77:61.

Neverovatno.

Ako pobede nad Makabijem, Realom i CSKA nisu bile dovoljne da se uverimo u to sa kakvim snagama raspolaže Zvezda, onda je ovo veče u Kaunasu tačka. Tačka! Zvezda ima tim za velike domete. Kada jedan stane, tu drugi Radonjićev pulen nastavi. Pre 18 godina smo gledali Divca kako gospodari Pionirom, večeras je tu bio Kuzmić (8p, 3sk). Gledali smo Bolića i Popovića kako šiju sa distance budućeg prvaka Evrope, sada je tu bio - i ne samo sada, već čitave sezone - Marko Simonović (16p).

Poput najlepše simfonije, samo ne za uši već za oči. Koš, skok, ukradena lopta, znoj, trčanje, smirena ruka i vatra u srcu. Ledeni Kaunas istopljen je u crveno-beloj topionici. Šarunas Jasikevičijus je bio nesrećni toreador. Nije se moglo protiv razjarenog crveno-belog bika.

Već posle 20 minuta, ma šta 20, čak i manje, videlo se da će Zvezda kući pevajući. Nizali su se dobri potezi Kuzmića, najboljeg skakača Evrolige, potom Simonovića, Dangubić je igrao poletno, a Lazić pohapsio sve po parketu i dao 15 poena uz četiri ukradene lopte i tri skoka. I svoje i tuđe. Srećom, u jednoj situaciji se nije povredio. Reklame koje su naškodile Printezisu zaobišle su "Zvezdin zid", kako ga nam je Simonović opisao.

Rekao nam je Branko pred polazak u Kaunas da je Žalgiris dužnik, i tačno se video taj osvetnički bes u očima. Gutao je loptu pogledom. Davao trojke, krao, skakao, polagao… Sjajna utakmica. Sjajna. Jedna od njegovih najboljih otkad nosi Zvezdin dres.

Žalgiris je zatvorio jednu rupu, pojavila bi se druga. Pa treća. Pa sedma. Multiplikovali su se problemi. Šut se stegao, skok je bivao iskontrolisan, Zelena šuma bila je mračna za svoje ratnike koji su išli goloruki na streljački vod.

Kavalijauskas koji je Zvezdi pravio velike probleme u Beogradu bio je skroz zaustavljen, Milaknisa nije hteo šut, a sa tribina su se čuli zvižduci. Preko 10.000 navijača je gledalo nemoć svog velikog košarkaškog ponosa u sudaru sa rastrčanom Zvezdom.

Kako su zvezdaši gađali trojke verovatno su se pitali "ko je ovde Litvanac?". Publika u zelenom i žutom je pevala samo tokom intoniranja himne pre početka meča. Ljubimci im to zadovoljstvo nisu dali u narednih sat i po vremena.

Čak i u drugom poluvremenu kada je Žalgiris teoretski mogao da proba da smanji razliku i učini utakmicom malo neizvesnijom, to se nije dogodilo.Bilo je to Zvezdino rutinsko privođenje posla kraju. Sve je ostalo na teoriji. 

Mada, Žalgiris večeras, na Badnje veče 2017. godine, nije imao ni teoretske šanse.

EVROLIGA: Žalgiris - Crvena zvezda 61:77

Dvorana Žalgiris

Sudije: Kontas, Himenez, Fric

ŽALGIRIS: Pangos 4, Lekavičijus 6, Vesterman 3, Seibutis 8, Motum 8, Jankunas 10, Javtokas 2, Milaknis 6, Lima, Kavalijauskas 5, Hartenštajn 2, Ulanovac 7

CRVENA ZVEZDA: Volters 5, Tompson, Dangubić 8, Mitrović, Lazić 15, Dobrić, Simonović 16, Dženkins 13, Gudurić 7, Jović 1, Kuzmić 8, Bjelica 4

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar