Србија паралисана због невремена

Саобраћај на ауто-путу од Ниша ка Лесковцу је обустављен, потврђено је за Б92. Обустава ће трајати све док трају лоши временски услови.

Србија 06.01.2017 | 19:03
Србија паралисана због невремена
Претходно је на ауто-путу дошло до ланчаног судара у коме је повређено седамнаесторо људи, међу којима је било шесторо деце.

Према доступним информацијама, у нишком крају су сметови на појединим путевима високи и до два метра, док је снег који пада 36 сати одсекао од света 10.000 људи из сјеничког краја, а сви путеви, осим оних у граду, су завејани.



Како јављају извештачи, снег који од јутрос пада на подручју Јагодине и овог дела Поморавља, ношен хладним ветром, ствара велике тешкоће, понегде и прави хаос на улицама, на којима је доста утртог снега, јер посута со споро делује због ниске температуре.

Како јавља Б92 аутобуси који се налазе између Алексинца и Ниша стоје више сати, а колона је вишекилометарска.



Од Ниша до Лесковца биће потпуно обустављен путнички и теретни саобраћај, како због неког, евентуално, препреченог аутомобила, аутобуса или камиона, људи не би остали завејани, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и додала да је већ издат налог за обуставу.

"То је најновија информација. Очекујемо да се ветар смири вечерас и да се полако смири ситуација", рекла је Михајловићева Тањугу на ауто-путу у близини Ниша.

Министарка је додала да су сви на терену, Министарство, "Путеви Србије", војска и полиција, који чисте снег и предузимају све што могу.

"Има проблема због сметова, теретни саобраћај је потпуно обустављен, али оно што морамо да урадимо, то је да ћемо од наплатне рампе 'Наис' код Ниша до Лесковца потпуно обуставити путнички и теретни саобраћај, како не бисмо уопште долазили у ситуацију да евентуално због неког препреченог аутомобила, аутобуса или камиона, људи остану завејани", рекла је Михајловићева.

Како је додала, неке деонице у близини Ниша су веома тешко проходне, али важно је да су сви ту и да показују да можемо да се носимо са ситуацијом.

Михајловићева је замолила возаче да воде рачуна и крећу на пут само са зимском опремом.



"Имали смо ситуацију са три шлепера у близини Ниша, који су, иако је био обустављен саобраћај, својом вољом кренули, сударили се и направили проблем свима", рекла је Михајловићева.

"Заиста, ако нема потребе немојте да крећете на пут, јер ово није време ни за какав пут. Ако постоји толико хитна потреба да се мора ићи, онда молимо, крените са зимском опремом, јер све друго не само да није безбедно за вас, већ ни за кога другог", поручила је Михајловићева.

"Југ Србије је под великим снежним наносима, имали смо данас двадесетак интервенција, 22 особе су евакуисане и спасене", рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Како је рекао, на југ Србије ће бити упућене додатне снаге из Сектора за ванредне ситуације.

"Жандармедија је већ ту и Војска Србије је потпуно мобилисана, све своје снаге, механизацију и људство је ставила на располагање", рекао је Марић новинарима код мотела "Наис".



Како је додао, ситуација ће се пратити и током ноћи и наредних дана.

Марић је рекао да снег и даље пада на територији Прокупља, Пирота, Врања и Сурдулице и апеловао на све да без преке потребе не крећу на пут и да, уколико већ морају, користе зимске гуме и осталу зимску опрему.

Марић је навео и да је обустављен теретни саобраћај, док се путнички обавља, али веома отежано и додао да нема више чепова којих је било пре подне.






Извор: Б92/Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Није добро

06.01.2017 18:16

Гледао сам снимке са путева, није добро никако. Како ли ће болесни и људи који иду на дијализу... нека им је Бог на помоћи. Да нема по неки савјестан војник и ватрогасац, тачно би народ поцркао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјелко Сњезиц

06.01.2017 19:59

Како би то некада она ,,злогласна,, ЈНА за секунду расцистила.

Name

@Бјелко

06.01.2017 20:38

Слично као у Сарајеву за олимпијаду, када је дан прије западао сњежина од метар. Војска, камијонџије, народ... очистили улице током ноћи, град био сух ко Дубаи, помели сваку пахуљу. Данас тешко, вазда доњи старији и болесни који морају доктору, вазда по фукари...

Name

ММС Цар

09.01.2017 17:48

Као да је поцело ледено доба, Европа и сире заковани ледом и минусом.

ОДГОВОРИТЕ