Може ли Гудељ из Кине да остане члан репрезентације Србије?

У Белгији траже да селектор не позива Витсела због трансфера у Кину, а Бразилу иде сјајно са репрезентативцима из Кине.

Фудбал 08.01.2017 | 16:00
Може ли Гудељ из Кине да остане члан репрезентације Србије?
Немања Гудељ је постао најскупљи српски фудбалер у зимском релазном року. Везиста Ајакса се преселио у кинески клуб Тјанђин Теда где ће зарађивати преко 5.000.000 евра годишње и постао је један од најплаћенијих српских фудбалера у историји.

Многе је зачудио овакав избор Гудеља за којег су се интересовали Зенит, Реал Сосиједад, још неки премијерлигашки и немачки клубови. Ипак, финансијски део кинеске понуде је био кључни фактор и Гудељ је у 25-ој години решио да напусти европски фудбал и пресели се у Кину, где му се данас придружио Џон Оби Микел.

Када се играч одлучи на овакав корак, то обично значи и да се помирио са играњем врхунског фудбала и да је због новца жртвовао спортске амбциије. Поготово што Тјанђин Теда не припада елити кинеског клупског фудбала.

Логично је питање онда, да ли је Гудељ умањио шансе да остане члан репрезентације Србије чији је редован члан од доласка Славољуба Муслина на клупу.

“То да ли игра у Европи или у Кини не одређује његов репрезентативни статус, већ неки други критеријуми које сам дефинисао кад сам преузео национални тим. Надам се да ће у новом клубу имати жељену минутажу и да ће играти у складу са његовим могућностима. Гудеља ћу наставити да пратим као и све остале играче који су кандидати за репрезентацију”,прокоментарисао је Славољуб Муслин у изјави за сајт ФСС.

Још неки фудбалери се налазе у Гудељовој кожи. Например, Аксел Витсел се нашао на удару белгијске јавности јер је решио да одбије Јувентус и пресели се у редове новог кинеског прволигаша Тјанђин Кванжан за један од највећих уговора у историји фудбала. Медији, навијачи и бивши фудбалери су у огромној већини критиковали овакав потез Витсела који је битан део белгијске репрезентације која има велике амбиције.

Огласио се и селектор Роберто Мартинез.

“Витсел сам одлучује о својој каријери и не треба се мешати у његов избор. Али свакако да ће тамо стагнирати и да ће видети колико губи у такмиачрском значају”, рекао је Мартинез који се налази под притиском да не позива Витсела у репрезентацију.

Имамо и други случај. Бразилце. Велики број јако квалитетних бразилских фудбалера игра за кинеске клубове још од прошле зиме. На последњем списку селектора Куке су се нашла тројица играча из кинеских клубова: дефанзивац Жил, плејмејкер Ренато Аугусто и задњи везни Паулињо. Аугусто и Паулињо су стандардни у првих 11 и играли су недавно у Суперкласику против Аргентине. И то функционише прилично добро јер Бразил гази све пред собом у квалифкацијама. Такође, потенцијални репрезентативци из кинеских клубова су јошХулк, Ралф, Тешеира, Оскар и Рамирес. Колумбијци Фреди Гуарин и Џексон Мартинез су упркос трансферима у Кину остали стандардни на списку репрезентације Колумбије.

Имамо и пример Бурака Јилмаза који је један од најбољих турских нападача, али у последње време све ређе добија позиве селектора Фатиха Терима. Ту је и случај ГрацијанаПелеа који је одласком у Шандонг изгубио место стартера у репрезентацији Италије, а потом и испао са списка. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар