Može li Gudelj iz Kine da ostane član reprezentacije Srbije?

U Belgiji traže da selektor ne poziva Vitsela zbog transfera u Kinu, a Brazilu ide sjajno sa reprezentativcima iz Kine.

Fudbal 08.01.2017 | 16:00
Može li Gudelj iz Kine da ostane član reprezentacije Srbije?
Nemanja Gudelj je postao najskuplji srpski fudbaler u zimskom relaznom roku. Vezista Ajaksa se preselio u kineski klub Tjanđin Teda gde će zarađivati preko 5.000.000 evra godišnje i postao je jedan od najplaćenijih srpskih fudbalera u istoriji.

Mnoge je začudio ovakav izbor Gudelja za kojeg su se interesovali Zenit, Real Sosijedad, još neki premijerligaški i nemački klubovi. Ipak, finansijski deo kineske ponude je bio ključni faktor i Gudelj je u 25-oj godini rešio da napusti evropski fudbal i preseli se u Kinu, gde mu se danas pridružio Džon Obi Mikel.

Kada se igrač odluči na ovakav korak, to obično znači i da se pomirio sa igranjem vrhunskog fudbala i da je zbog novca žrtvovao sportske ambciije. Pogotovo što Tjanđin Teda ne pripada eliti kineskog klupskog fudbala.

Logično je pitanje onda, da li je Gudelj umanjio šanse da ostane član reprezentacije Srbije čiji je redovan član od dolaska Slavoljuba Muslina na klupu.

“To da li igra u Evropi ili u Kini ne određuje njegov reprezentativni status, već neki drugi kriterijumi koje sam definisao kad sam preuzeo nacionalni tim. Nadam se da će u novom klubu imati željenu minutažu i da će igrati u skladu sa njegovim mogućnostima. Gudelja ću nastaviti da pratim kao i sve ostale igrače koji su kandidati za reprezentaciju”,prokomentarisao je Slavoljub Muslin u izjavi za sajt FSS.

Još neki fudbaleri se nalaze u Gudeljovoj koži. Naprimer, Aksel Vitsel se našao na udaru belgijske javnosti jer je rešio da odbije Juventus i preseli se u redove novog kineskog prvoligaša Tjanđin Kvanžan za jedan od najvećih ugovora u istoriji fudbala. Mediji, navijači i bivši fudbaleri su u ogromnoj većini kritikovali ovakav potez Vitsela koji je bitan deo belgijske reprezentacije koja ima velike ambicije.

Oglasio se i selektor Roberto Martinez.

“Vitsel sam odlučuje o svojoj karijeri i ne treba se mešati u njegov izbor. Ali svakako da će tamo stagnirati i da će videti koliko gubi u takmiačrskom značaju”, rekao je Martinez koji se nalazi pod pritiskom da ne poziva Vitsela u reprezentaciju.

Imamo i drugi slučaj. Brazilce. Veliki broj jako kvalitetnih brazilskih fudbalera igra za kineske klubove još od prošle zime. Na poslednjem spisku selektora Kuke su se našla trojica igrača iz kineskih klubova: defanzivac Žil, plejmejker Renato Augusto i zadnji vezni Paulinjo. Augusto i Paulinjo su standardni u prvih 11 i igrali su nedavno u Superklasiku protiv Argentine. I to funkcioniše prilično dobro jer Brazil gazi sve pred sobom u kvalifkacijama. Takođe, potencijalni reprezentativci iz kineskih klubova su jošHulk, Ralf, Tešeira, Oskar i Ramires. Kolumbijci Fredi Guarin i Džekson Martinez su uprkos transferima u Kinu ostali standardni na spisku reprezentacije Kolumbije.

Imamo i primer Buraka Jilmaza koji je jedan od najboljih turskih napadača, ali u poslednje vreme sve ređe dobija pozive selektora Fatiha Terima. Tu je i slučaj GracijanaPelea koji je odlaskom u Šandong izgubio mesto startera u reprezentaciji Italije, a potom i ispao sa spiska. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar