Догодило се на данашњи дан: Отишао је први фудбалски менаџер, отац Арсенала...

Као човек који је био изузетно посвећен тактици Херберт Чепмен изумео је таблу по којој тренери данас цртају. Неке од његових револуционарних идеја су ноћне утакмице, семафори на стадионима, бела лопта, бројеви на дресовима...

Фудбал 06.01.2017 | 16:30
Догодило се на данашњи дан: Отишао је први фудбалски менаџер, отац Арсенала...
Енглез Херберт Чепмен једна је од најзначајнијих фигура предратног фудбала и човек који је лондонски Арсенал учинио великим клубом.

За Чепмена се може рећи да је први прави фудбалски менаџер, човек који је забранио људима из управе клуба да се баве послом који не знају - довођењем играча, чиме је обликовао данашњу функцију менаџера у острвском фудбалу. Карту за вечност купио је у лето 1925. године када је решио да из шампионског Хадерсфилда (узео две титуле заредом и добро појачао екипу како би кренуо по трећу круну) пређе на Хајбери, на клупу тима који се до тада из сезоне у сезону борио за опстанак. 

Чепмен је постао највећа тренерска легенда Арсенала. Својим специјалним методама – форсирао континентални стил игре, по угледу на дунавску школу – и увођењем чувене WМ формације (3-2-5, или 3-4-3) обезбедио је Тобџијама дугогодишњу владавину енглеским фудбалом. Рана смрт од упале плућа 1934. спречила га је да "пожње све што је посејао" – узео само две титуле – јер Арсенал ће се у осам сезона чак пет пута попети на трон. 

Кључна промена у тој новој поставци на терену било је враћање центархалфа уназад, између два бека, чиме је добио три играча у дефанзивној линији. Тај нови, трећи класичан дефанзивац, трансформисан је у штопера какве ћемо упознати касније – висок, снажан, оштар, чији је главни посао био да чува противничког центафора и да добро игра главом. Такође, Чепмен је из навале повукао мало уназад две полутке и дао им одређене дефанзивне задатке. То је резултирао с много много мање примљених голова. Када је освојена прва титула 1931, рецимо, Тобџије су примиле чак 20 голова мање од другопласиране Астон Виле, а напад, опет, није трпео – на 42 меча Арсенал је постигао 127 погодака што је и данашњи клупски рекорд.   

Као човек који је био изузетно посвећен тактици Херберт Чепмен изумео је таблу по којој тренери данас цртају. Неке од његових револуционарних идеја тек су касније почеле да се примењују. Чепмен се залагао за ноћне утакмице којих неће бити све до педесетих година; заговарао је изградњу семафора на стадионима; предлагао је да се игра с белом лоптом, а и бројеви на дресовима уведени су на његов захтев; због Херберта Чепменатимови заједно излазе на терен. Први пут у историји фудбала то се догодило када се Арсенал састао са његовим бившим клубом Хадерсфилдом у ФА купу; дизајн Арсеналових дресова са белим рукавима који су и данас актуелни његово је дело... 

Херберт Чепмен рођен је у Киветону, Јоркшир, 1878. Умро је у Хендону, Лондон, 55 година касније, на данашњи дан. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар