Dogodilo se na današnji dan: Otišao je prvi fudbalski menadžer, otac Arsenala...

Kao čovek koji je bio izuzetno posvećen taktici Herbert Čepmen izumeo je tablu po kojoj treneri danas crtaju. Neke od njegovih revolucionarnih ideja su noćne utakmice, semafori na stadionima, bela lopta, brojevi na dresovima...

Fudbal 06.01.2017 | 16:30
Dogodilo se na današnji dan: Otišao je prvi fudbalski menadžer, otac Arsenala...
Englez Herbert Čepmen jedna je od najznačajnijih figura predratnog fudbala i čovek koji je londonski Arsenal učinio velikim klubom.

Za Čepmena se može reći da je prvi pravi fudbalski menadžer, čovek koji je zabranio ljudima iz uprave kluba da se bave poslom koji ne znaju - dovođenjem igrača, čime je oblikovao današnju funkciju menadžera u ostrvskom fudbalu. Kartu za večnost kupio je u leto 1925. godine kada je rešio da iz šampionskog Hadersfilda (uzeo dve titule zaredom i dobro pojačao ekipu kako bi krenuo po treću krunu) pređe na Hajberi, na klupu tima koji se do tada iz sezone u sezonu borio za opstanak. 

Čepmen je postao najveća trenerska legenda Arsenala. Svojim specijalnim metodama – forsirao kontinentalni stil igre, po ugledu na dunavsku školu – i uvođenjem čuvene WM formacije (3-2-5, ili 3-4-3) obezbedio je Tobdžijama dugogodišnju vladavinu engleskim fudbalom. Rana smrt od upale pluća 1934. sprečila ga je da "požnje sve što je posejao" – uzeo samo dve titule – jer Arsenal će se u osam sezona čak pet puta popeti na tron. 

Ključna promena u toj novoj postavci na terenu bilo je vraćanje centarhalfa unazad, između dva beka, čime je dobio tri igrača u defanzivnoj liniji. Taj novi, treći klasičan defanzivac, transformisan je u štopera kakve ćemo upoznati kasnije – visok, snažan, oštar, čiji je glavni posao bio da čuva protivničkog centafora i da dobro igra glavom. Takođe, Čepmen je iz navale povukao malo unazad dve polutke i dao im određene defanzivne zadatke. To je rezultirao s mnogo mnogo manje primljenih golova. Kada je osvojena prva titula 1931, recimo, Tobdžije su primile čak 20 golova manje od drugoplasirane Aston Vile, a napad, opet, nije trpeo – na 42 meča Arsenal je postigao 127 pogodaka što je i današnji klupski rekord.   

Kao čovek koji je bio izuzetno posvećen taktici Herbert Čepmen izumeo je tablu po kojoj treneri danas crtaju. Neke od njegovih revolucionarnih ideja tek su kasnije počele da se primenjuju. Čepmen se zalagao za noćne utakmice kojih neće biti sve do pedesetih godina; zagovarao je izgradnju semafora na stadionima; predlagao je da se igra s belom loptom, a i brojevi na dresovima uvedeni su na njegov zahtev; zbog Herberta Čepmenatimovi zajedno izlaze na teren. Prvi put u istoriji fudbala to se dogodilo kada se Arsenal sastao sa njegovim bivšim klubom Hadersfildom u FA kupu; dizajn Arsenalovih dresova sa belim rukavima koji su i danas aktuelni njegovo je delo... 

Herbert Čepmen rođen je u Kivetonu, Jorkšir, 1878. Umro je u Hendonu, London, 55 godina kasnije, na današnji dan. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar