''Четири скакаонице'': Коначни обрачун у Бишофсхофену!

Четврто, последње по реду такмичење на традиционалној новогодишњој турнеји Четири скакаонице показаће ко заслужује своје место у посебном поглављу историје скијашких скокова.

Остали спортови 06.01.2017 | 15:45
''Четири скакаонице'': Коначни обрачун у Бишофсхофену!
Коначни обрачун почиње. Место двобоја није ОК Корал, нити су на супротним странама Док Холидеј и Ајк Клентон, већ је поприште борбе скакаоница Паул Аусерлајтнер у аустријском Бишофсхофену, а актери су Данијел-Андре Танде из Норвешке и Пољак Камил Стох.

Четврто, последње по реду такмичење на традиционалној новогодишњој турнеји Четири скакаонице показаће ко од њих двојице заслужује своје место у посебном поглављу историје скијашких скокова.

Предност од 1,7 поена у укупном пласману Турнеје је на страни Норвежанина (отприлике 1 дужни метар), што гарантује жестоку борбу. Из прикрајка, мада с малим шансама да угрози водећи двојац, вребаће Аустријанац Штефан Крафт.

Претходно надметање у Инзбруку је упропастило лоше време, па је зато Крафт, практично, испао из конкуренције за освајање победничког трофеја, а место на подијуму су нашла двојица скакача који до сада нису забележили значајније резултате- Рус Климов и Тандеов земљак Јохансон.

Опроштај од великог збора „људи са срца два“ десиће се на скакалишту отвореном 1941. године (реновираном 2003.), које носи име трагично настрадалог аустријског такмичараПаула Аусерлајтнера, чији летови су последњи пут виђени пре 65 година, а живота га је коштао тежак пад на брду касније названом његовим именом.

Игром судбине, најзанимљивији пар ће чинити скакач с највећим шансама за тријумф у генералном поретку Турнеје, Танде и човек који је пре почетка супер-серије словио за првог фаворита- Словенац Домен Превц. Стицајем околности ће ова битка имати тривијални карактер, пошто је потоњи разочарао цео навијачки свет најопаснијег зимског спорта.

Стох ће покушати надскочи ове сезоне врло доброг Аустријанца Фетнера, а Крафт ће у (не)могућу мисију кренути против Немца Фрајтага.

После 12 година је срушен рекорд скакаонице који је био у власништву Јапанца Итоа, његово место је заузео Немац Андреас Велингер скоком од 144,5 метара, а најбоље остварење свих времена на ''Аусерлајтнеру'' је виђено у данашњим квалификацијама.

Највише победа у историји на скакаоници у покрајини Салцбург забележили су Јенс Вајсфлог(Немачка), Норвежанина Бјерн Виркола, Јиржи Рашка из бивше Чехословачке и најбољи свих времена у серији састављеној од четири најпознатије скакаонице- Финац Јане Ахонен. Ова четворица су по три пута слављенички напустила аустријски градић.

Уколико успе у својој намери, Данијел-Андре Танде ће подсетити на свог сународника,Халвора Наеса, човека који је први високо подигао руке у знак тријумфа у оквиру завршне епизоде 'Четири скакаонице.

После друге серије у Бишофсхофену биће јасно да ли ће титула шампиона Новогодишње турнеје по 11. пут отићи у земљу фјордова или ће се Пољаци на главу ставити другу круну. Викинзи прижељкују да се понови оно што се десило пре тачно десет година, када је Андерс Јакобсен надвисио ривале после 4 магична дана, док на Висли слављеничког купања није било од 2001,  а прави ''смак света'' би требало да се деси па да домаћини  на свој  шампионски  конто упишу звездицу број 17  , јер Штефан Крафт , првак пре две године, има озбиљан заостатак у односу на водећи дует.

Једно је сигурно- са трона је већ срушен Петер Превц, а још сат и по је остало свим мајсторима летења на скијама да оставе траг на великој сцени.

Гледање у небеске висине на „светилиштима“ скијашких скокова ће сутра бити окончано, а онај ко се последњи спусти у подножје брда „Паул Аусерлајтнер“ имаће прилику да се хвали како му је неки имагинарни салцбуршки Ред бул дао крила чије перје ће поново лебдити тек 2018. године

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар