''Četiri skakaonice'': Konačni obračun u Bišofshofenu!

Četvrto, poslednje po redu takmičenje na tradicionalnoj novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice pokazaće ko zaslužuje svoje mesto u posebnom poglavlju istorije skijaških skokova.

Ostali sportovi 06.01.2017 | 15:45
''Četiri skakaonice'': Konačni obračun u Bišofshofenu!
Konačni obračun počinje. Mesto dvoboja nije OK Koral, niti su na suprotnim stranama Dok Holidej i Ajk Klenton, već je poprište borbe skakaonica Paul Auserlajtner u austrijskom Bišofshofenu, a akteri su Danijel-Andre Tande iz Norveške i Poljak Kamil Stoh.

Četvrto, poslednje po redu takmičenje na tradicionalnoj novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice pokazaće ko od njih dvojice zaslužuje svoje mesto u posebnom poglavlju istorije skijaških skokova.

Prednost od 1,7 poena u ukupnom plasmanu Turneje je na strani Norvežanina (otprilike 1 dužni metar), što garantuje žestoku borbu. Iz prikrajka, mada s malim šansama da ugrozi vodeći dvojac, vrebaće Austrijanac Štefan Kraft.

Prethodno nadmetanje u Inzbruku je upropastilo loše vreme, pa je zato Kraft, praktično, ispao iz konkurencije za osvajanje pobedničkog trofeja, a mesto na podijumu su našla dvojica skakača koji do sada nisu zabeležili značajnije rezultate- Rus Klimov i Tandeov zemljak Johanson.

Oproštaj od velikog zbora „ljudi sa srca dva“ desiće se na skakalištu otvorenom 1941. godine (renoviranom 2003.), koje nosi ime tragično nastradalog austrijskog takmičaraPaula Auserlajtnera, čiji letovi su poslednji put viđeni pre 65 godina, a života ga je koštao težak pad na brdu kasnije nazvanom njegovim imenom.

Igrom sudbine, najzanimljiviji par će činiti skakač s najvećim šansama za trijumf u generalnom poretku Turneje, Tande i čovek koji je pre početka super-serije slovio za prvog favorita- Slovenac Domen Prevc. Sticajem okolnosti će ova bitka imati trivijalni karakter, pošto je potonji razočarao ceo navijački svet najopasnijeg zimskog sporta.

Stoh će pokušati nadskoči ove sezone vrlo dobrog Austrijanca Fetnera, a Kraft će u (ne)moguću misiju krenuti protiv Nemca Frajtaga.

Posle 12 godina je srušen rekord skakaonice koji je bio u vlasništvu Japanca Itoa, njegovo mesto je zauzeo Nemac Andreas Velinger skokom od 144,5 metara, a najbolje ostvarenje svih vremena na ''Auserlajtneru'' je viđeno u današnjim kvalifikacijama.

Najviše pobeda u istoriji na skakaonici u pokrajini Salcburg zabeležili su Jens Vajsflog(Nemačka), Norvežanina Bjern Virkola, Jirži Raška iz bivše Čehoslovačke i najbolji svih vremena u seriji sastavljenoj od četiri najpoznatije skakaonice- Finac Jane Ahonen. Ova četvorica su po tri puta slavljenički napustila austrijski gradić.

Ukoliko uspe u svojoj nameri, Danijel-Andre Tande će podsetiti na svog sunarodnika,Halvora Naesa, čoveka koji je prvi visoko podigao ruke u znak trijumfa u okviru završne epizode 'Četiri skakaonice.

Posle druge serije u Bišofshofenu biće jasno da li će titula šampiona Novogodišnje turneje po 11. put otići u zemlju fjordova ili će se Poljaci na glavu staviti drugu krunu. Vikinzi priželjkuju da se ponovi ono što se desilo pre tačno deset godina, kada je Anders Jakobsen nadvisio rivale posle 4 magična dana, dok na Visli slavljeničkog kupanja nije bilo od 2001,  a pravi ''smak sveta'' bi trebalo da se desi pa da domaćini  na svoj  šampionski  konto upišu zvezdicu broj 17  , jer Štefan Kraft , prvak pre dve godine, ima ozbiljan zaostatak u odnosu na vodeći duet.

Jedno je sigurno- sa trona je već srušen Peter Prevc, a još sat i po je ostalo svim majstorima letenja na skijama da ostave trag na velikoj sceni.

Gledanje u nebeske visine na „svetilištima“ skijaških skokova će sutra biti okončano, a onaj ko se poslednji spusti u podnožje brda „Paul Auserlajtner“ imaće priliku da se hvali kako mu je neki imaginarni salcburški Red bul dao krila čije perje će ponovo lebditi tek 2018. godine

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar