Јадран: Орканска бура, хаос на путу

Јутро у Хрватској је вјетровито и веома хладно, на Биокову и на Завижану је забиљежено - 17.5 степени, а на мору дува готово орканска бура.

Регион 06.01.2017 | 11:25
Јадран: Орканска бура, хаос на путу
Могућ слаб снијег, у Лици и унутрашњости Далмације, а може га, уз кишу, бити и понегде на обали и острвима. Дуваће ће умјерен и јак, на ударе и олујан сјевероисточни и сјеверни вјетар, на Јадрану јака и олујна бура с орканским ударима.

Зимски услови на већини државних путева у Лици, а подно Велебита и на крајњем југу дува јака до олујна бура, повремено са орканским ударима, па је због ниских температура могућа поледица, посебно на мостовима и надвожњацима, упозоравају из Хрватског аутоклуба.

Због јаке буре у прекиду све катамаранске линије које повезују Сплит са острвима, а у прекиду су и трајектне линије Сплит-Вис, Макарска-Сумартин (Брач), Дрвеник-Суцурај (Хвар) те Дрвеник Велики-Дрвеник Мали (Трогир), преноси Индекс.хр.

На отвореном мору дува јака бура која достиже брзину око 130 километара на сат, а повремено се појављују и таласи висине изнад три метра.

Током претходне ноћи и у раним јутарњим сатима на више места у Сплиту ветар је превртао контејнере, а на неколико мјеста су одломљене гране с дрвећа падале на земљу.

Јак вјетар оштетио је далековод на подруцју сплитске четврти Киле, гдје је без струје остало око 200 домаћинстава и истоцно од Сплита, гдје је без струје остало око 300 домаћинстава.

Бура се не смирује ни на Макарском приморју, гдје дува брзином од 90-ак, а на ударе орканском брзином и до 150 километара на сат.

На Биокову, на највишем врху Светом Јури температура се спустила на минус 17,6 степени, а у Макарској је јутрос забележено минус 2 степена.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар