"Све за опстанак српског Космета"

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је да Србија мора да учини све да српски Космет опстане, иако јој околности нису наклоњене и нагласио да је Косово српска света земља, српски Јерусалим, али, нажалост, и српска голгота.

Србија 06.01.2017 | 10:04
"Све за опстанак српског Космета"
"Али, морамо да знамо да после голготе долази васкрсење", поручио је патријарх Иринеј.

Он је истакао да је Србија учинила много да сачува српске светиње на Космету и додао да је стална обавеза свих да то чине у свакој прилици.

"Разговарао сам са многима који долазе из држава које су признале Косово, чиме су пристали да наше светиње постану албанске. У приватном разговору они углавном признају да добро виде ситуацију у покрајини. Они који су тамо били у различитим улогама са једним мишљењем су дошли, а са другим се вратили", рекао је патријарх Иринеј за божићни број "Вечерњих новости".

Он је додао да је неким од амбасадора пренио да не може да замисли да Пећка патријаршија - историјска резиденција српског патријарха, буде у страној држави.

"Косово је место где је стварана историја, место наших светиња. Где год мрднете тамо је српска црква, било да заиста постоји или је у рушевинама или по имену. Мало је земаља у свету и крајева који су имали толико светиња колико је Косово имало", рекао је патријарх Иринеј.

Говорећи о односима са католичком црквом, патријарх српски је навео да је појава папе Фрање унијела нове односе Рима са православљем.

"Нажалост, наш однос са Римом умногоме кваре наше комшије догађајима које добро памтимо и који, нажалост, представљају трагедију и хрватског и српског народа. То су околности у којима су Срби поднели огромне жртве од браће хришћана. И данас смо сведоци немилих појава које не служе нашем зближавању, што је воља Божија и наша жеља, већ стоји као велика препрека", нагласио је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, папа Фрањо добро увиђа односе и зато је формирао комисију о улози Алојзија Степинца, која разговара са комисијом Српске православне цркве.

"Преко наших комисија пружамо непобитне историјске чињенице. Њихова је ствар колико ће то уважити и колико ће прихватити. Без обзира на то, ови аргументи ће остати. Наша жеља је да не оклеветамо било кога, већ да изнесемо историјске доказе који говоре `за` и `против` онога што Ватикан жели да учини од Степинца", рекао је патријарх Иринеј.

Он је указао на то да сложеност односа представља велики терет, не само за Српску православну цркву, већ и за српски народ.

"За време Другог светског рата више од милион Срба, невиног народа, страдало је само зато што су били Срби и православни. Слично се поновило и крајем прошлог века", нагласио је патријарх српски Иринеј.

Извор: Агенције

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

СрбИН

06.01.2017 10:04

Борба је за Републику Српску. Косово је изгубљено. У Републици Српској има милион Срба и њих треба штити од свакодневног угрожавања из Сарајева. На косову има два милиона Шиптара и пар хиљада Срба. Људи маните се ћорава посла и чувајте оно што се сачувати може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реСрбин

06.01.2017 10:48

Покрајина КиМ није изгубљена и лаз је да њих има доље два милиона,истина је та да они масовно напустају КиМ због сиромаства и доста их обољева од радијације и такодје због тог разлог напустају КиМ.Ми несмијемо да прихватамо цињеницу да је Косово изгибљено вец да цекамо повољан историјски тренутак и да на основу тога вратимо Свето Косово...Да ли це то успијети ова генерација или нека будуца,углавном као сто су Оци Тадеј и Гаврило рекли да је битно да никад непризнамо КиМ.

Name

Ре

06.01.2017 11:03

Дај тудје па ста било

Name

ако си Србин не говори тако

06.01.2017 11:05

Сви Срби морају да се боре и раде на уједињењу свих Српских земља и повратку привремено окупираних дијелова Србије. Само имајте на уму Израел и Русију како цувају и врацају привремено окупиране територије , јединство, слога, напоран рад и богатство могу нас очувати! Стога стретни нам празници и у Бога и памет Срби!

Name

СрбИН

06.01.2017 11:33

Видим све јунак до јунака. На тастатури. Косово смо зијанили. Али треба чувати оно што имамо. А за паметњаковица који каже да узимамо нешто туђе, само да га подсетим да је његова домовина Анадолија, па тамо нека својата шта му воља.

Name

За Србиновце!

06.01.2017 12:17

Од срца желим сретан божић и вишка здравља и весеља. Поздрав и за РТВБН!

Name

в1

06.01.2017 12:41

Српски народ политичари и вјерски службеници добро дијеле,рецимо Србину из Приштине се на главу поставља ореол српства,онај Србин из Дрвара је србин на папиру а сарајевски Срби су издајници или анам неки приватни Срби. Најзанимљивије од свега што су најбољи Срби који изгубише главу зарад неких узвишених циљева,, то је трагедија.

Name

марко самардзиц

06.01.2017 14:00

Сретан Бадњи дан!Будимо људи!

Name

пајо

06.01.2017 14:01

Сретан бадњи дан и предстојећи божић свим босанцима/ бошњацима православне вјере

Name

ре србин

06.01.2017 14:34

Дај ми само један добар разлог засто је Република Српска угрозена од Сарајева? Али, прави. Аргуметован. Са цињеницама. Црно на бело.

Name

Михаило Микиц

06.01.2017 14:47

Политиком дрзавног и црквеног врха Косово и Метохија су изгубљено за један дузи период за СРБство Светог Саве исто као Македонија и Црна Гора или СРБи у данасњој Хрватској. Покусајмо зато кроз економску и биолоску обнови СРБа да спасимо сада РС и саму СРБију од бјеле куге, расељавања и изумирања поздравлхајуци се медјудобно СРБским поздравом вјере, наде и љубави, видимо се до године у насем Светом СРБском Јерусалиму на насем Светом СРБском Косову. Амин. БОЗЕ дај!

Name

Дзоо

06.01.2017 10:25

Светости остави те висе тај народ на миру ко оце нека зиви Доле немој те то мало срба сто зели остати да их тјерате СА Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

06.01.2017 11:19

СРБИ СА КОСОВА СУ ПРОДАЛИ СВОЈУ ЗЕМЉУ ЗА ОГРОМНЕ ПАРЕ НАСЕЛИЛИ СЕ У СРБИЈУ НАПРАВИЛИ ВИЛЕ ОД КРАГУЈЕВЦА КРАЉЕВА И ЧИТАВЕ СРБИЈЕ .МИ ВИШЕ ПРИЧАМО О КОСОВУНЕГО ОНИ КОИ СУ ЈЕ НАПУСТИЛИ СВИМА НАМА ЈЕ КОСОВО У СРЦУ И ДУШИ АЛИ РЕАЛНОСТ ЈЕ НЕШТО ДРУГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

06.01.2017 12:45

Истина

Name

Сава

06.01.2017 11:28

Реце Архијепископ пецки, и оде у Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко

06.01.2017 12:39

Срби зеле сацувати Косово и светиње али није им мрско утети добру пару за дједовину. Исто вази и за РС, продас Арапима земљу па позивас на оцување.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пописивац

06.01.2017 13:08

Томо је јуце кренуо у ослобадјање Косова па га вратили заборавио пасос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој опет Чава

06.01.2017 13:59

СрбИНЕ како те није срамота? Знас ли ста је данас? Знас ли уопсте ста је Косово и Метохија? Да ли си исао у сколу? Породица твоја дал је писмена? Па срамото пислусај мало људе и види, науци мало о самом себи и другима а посебно о Космету! Мани се супље знамо ко смо ста смо и како цемо ,а ти ,нестани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

06.01.2017 14:18

Немој очајавати, србија је изгубила косово али је добила на поклон и војводину и босанске дјелове источно од дрине укључујући и босански санџак ( турци частили )....

Name

Никола Црногорац

06.01.2017 17:51

Попе не турај нос у политику,..рс у цркву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ковиц

06.01.2017 20:06

Када Босњаци уистину схвате да је РС реалност, да је то дио БиХ и да је БиХ српска исто онолико колико је и босњацка, проблема це бити много мање. Будимо искрени РС са Додиком на целу се цитаво вријеме брани од агресивних напада Бакира Изетбеговица. РС нема времане да било ста инсистира и захтијева, она је присиљена цијело вријеме да се брани. Психолоски гледано, оваква политика напада и забрана који води Барир И. це се разбити самом њему односно Босњацима о главу. Психологија као наука, никада, па и у свом настанку у старој Грцкој није охрабривала забране. Данасња модерна психологија одбацује забране као несто непродуктивно и деструктивно. Онај ко то не схвати, мораце сносити касније последице које неминовно долазе.

ОДГОВОРИТЕ