"Sve za opstanak srpskog Kosmeta"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da Srbija mora da učini sve da srpski Kosmet opstane, iako joj okolnosti nisu naklonjene i naglasio da je Kosovo srpska sveta zemlja, srpski Jerusalim, ali, nažalost, i srpska golgota.

Srbija 06.01.2017 | 10:04
"Sve za opstanak srpskog Kosmeta"
"Ali, moramo da znamo da posle golgote dolazi vaskrsenje", poručio je patrijarh Irinej.

On je istakao da je Srbija učinila mnogo da sačuva srpske svetinje na Kosmetu i dodao da je stalna obaveza svih da to čine u svakoj prilici.

"Razgovarao sam sa mnogima koji dolaze iz država koje su priznale Kosovo, čime su pristali da naše svetinje postanu albanske. U privatnom razgovoru oni uglavnom priznaju da dobro vide situaciju u pokrajini. Oni koji su tamo bili u različitim ulogama sa jednim mišljenjem su došli, a sa drugim se vratili", rekao je patrijarh Irinej za božićni broj "Večernjih novosti".

On je dodao da je nekim od ambasadora prenio da ne može da zamisli da Pećka patrijaršija - istorijska rezidencija srpskog patrijarha, bude u stranoj državi.

"Kosovo je mesto gde je stvarana istorija, mesto naših svetinja. Gde god mrdnete tamo je srpska crkva, bilo da zaista postoji ili je u ruševinama ili po imenu. Malo je zemalja u svetu i krajeva koji su imali toliko svetinja koliko je Kosovo imalo", rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o odnosima sa katoličkom crkvom, patrijarh srpski je naveo da je pojava pape Franje unijela nove odnose Rima sa pravoslavljem.

"Nažalost, naš odnos sa Rimom umnogome kvare naše komšije događajima koje dobro pamtimo i koji, nažalost, predstavljaju tragediju i hrvatskog i srpskog naroda. To su okolnosti u kojima su Srbi podneli ogromne žrtve od braće hrišćana. I danas smo svedoci nemilih pojava koje ne služe našem zbližavanju, što je volja Božija i naša želja, već stoji kao velika prepreka", naglasio je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, papa Franjo dobro uviđa odnose i zato je formirao komisiju o ulozi Alojzija Stepinca, koja razgovara sa komisijom Srpske pravoslavne crkve.

"Preko naših komisija pružamo nepobitne istorijske činjenice. Njihova je stvar koliko će to uvažiti i koliko će prihvatiti. Bez obzira na to, ovi argumenti će ostati. Naša želja je da ne oklevetamo bilo koga, već da iznesemo istorijske dokaze koji govore `za` i `protiv` onoga što Vatikan želi da učini od Stepinca", rekao je patrijarh Irinej.

On je ukazao na to da složenost odnosa predstavlja veliki teret, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za srpski narod.

"Za vreme Drugog svetskog rata više od milion Srba, nevinog naroda, stradalo je samo zato što su bili Srbi i pravoslavni. Slično se ponovilo i krajem prošlog veka", naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Izvor: Agencije

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

SrbIN

06.01.2017 10:04

Borba je za Republiku Srpsku. Kosovo je izgubljeno. U Republici Srpskoj ima milion Srba i njih treba štiti od svakodnevnog ugrožavanja iz Sarajeva. Na kosovu ima dva miliona Šiptara i par hiljada Srba. Ljudi manite se ćorava posla i čuvajte ono što se sačuvati može.

ODGOVORITE
Name

reSrbin

06.01.2017 10:48

Pokrajina KiM nije izgubljena i laz je da njih ima dolje dva miliona,istina je ta da oni masovno napustaju KiM zbog siromastva i dosta ih oboljeva od radijacije i takodje zbog tog razlog napustaju KiM.Mi nesmijemo da prihvatamo cinjenicu da je Kosovo izgibljeno vec da cekamo povoljan istorijski trenutak i da na osnovu toga vratimo Sveto Kosovo...Da li ce to uspijeti ova generacija ili neka buduca,uglavnom kao sto su Oci Tadej i Gavrilo rekli da je bitno da nikad nepriznamo KiM.

Name

Re

06.01.2017 11:03

Daj tudje pa sta bilo

Name

ako si Srbin ne govori tako

06.01.2017 11:05

Svi Srbi moraju da se bore i rade na ujedinjenju svih Srpskih zemlja i povratku privremeno okupiranih dijelova Srbije. Samo imajte na umu Izrael i Rusiju kako cuvaju i vracaju privremeno okupirane teritorije , jedinstvo, sloga, naporan rad i bogatstvo mogu nas očuvati! Stoga stretni nam praznici i u Boga i pamet Srbi!

Name

SrbIN

06.01.2017 11:33

Vidim sve junak do junaka. Na tastaturi. Kosovo smo zijanili. Ali treba čuvati ono što imamo. A za pametnjakovica koji kaže da uzimamo nešto tuđe, samo da ga podsetim da je njegova domovina Anadolija, pa tamo neka svojata šta mu volja.

Name

Za Srbinovce!

06.01.2017 12:17

Od srca želim sretan božić i viška zdravlja i veselja. Pozdrav i za RTVBN!

Name

v1

06.01.2017 12:41

Srpski narod političari i vjerski službenici dobro dijele,recimo Srbinu iz Prištine se na glavu postavlja oreol srpstva,onaj Srbin iz Drvara je srbin na papiru a sarajevski Srbi su izdajnici ili anam neki privatni Srbi. Najzanimljivije od svega što su najbolji Srbi koji izgubiše glavu zarad nekih uzvišenih ciljeva,, to je tragedija.

Name

marko samardzic

06.01.2017 14:00

Sretan Badnji dan!Budimo ljudi!

Name

pajo

06.01.2017 14:01

Sretan badnji dan i predstojeći božić svim bosancima/ bošnjacima pravoslavne vjere

Name

re srbin

06.01.2017 14:34

Daj mi samo jedan dobar razlog zasto je Republika Srpska ugrozena od Sarajeva? Ali, pravi. Argumetovan. Sa cinjenicama. Crno na belo.

Name

Mihailo Mikic

06.01.2017 14:47

Politikom drzavnog i crkvenog vrha Kosovo i Metohija su izgubljeno za jedan duzi period za SRBstvo Svetog Save isto kao Makedonija i Crna Gora ili SRBi u danasnjoj Hrvatskoj. Pokusajmo zato kroz ekonomsku i biolosku obnovi SRBa da spasimo sada RS i samu SRBiju od bjele kuge, raseljavanja i izumiranja pozdravlhajuci se medjudobno SRBskim pozdravom vjere, nade i ljubavi, vidimo se do godine u nasem Svetom SRBskom Jerusalimu na nasem Svetom SRBskom Kosovu. Amin. BOZE daj!

Name

Dzoo

06.01.2017 10:25

Svetosti ostavi te vise taj narod na miru ko oce neka zivi Dole nemoj te to malo srba sto zeli ostati da ih tjerate SA Kosova.

ODGOVORITE
Name

boba

06.01.2017 11:19

SRBI SA KOSOVA SU PRODALI SVOJU ZEMLJU ZA OGROMNE PARE NASELILI SE U SRBIJU NAPRAVILI VILE OD KRAGUJEVCA KRALJEVA I ČITAVE SRBIJE .MI VIŠE PRIČAMO O KOSOVUNEGO ONI KOI SU JE NAPUSTILI SVIMA NAMA JE KOSOVO U SRCU I DUŠI ALI REALNOST JE NEŠTO DRUGO.

ODGOVORITE
Name

Jovan

06.01.2017 12:45

Istina

Name

Sava

06.01.2017 11:28

Rece Arhijepiskop pecki, i ode u Beograd.

ODGOVORITE
Name

Koko

06.01.2017 12:39

Srbi zele sacuvati Kosovo i svetinje ali nije im mrsko uteti dobru paru za djedovinu. Isto vazi i za RS, prodas Arapima zemlju pa pozivas na ocuvanje.

ODGOVORITE
Name

Popisivac

06.01.2017 13:08

Tomo je juce krenuo u oslobadjanje Kosova pa ga vratili zaboravio pasos.

ODGOVORITE
Name

Јој опет Чава

06.01.2017 13:59

SrbINE kako te nije sramota? Znas li sta je danas? Znas li uopste sta je Kosovo i Metohija? Da li si isao u skolu? Porodica tvoja dal je pismena? Pa sramoto pislusaj malo ljude i vidi, nauci malo o samom sebi i drugima a posebno o Kosmetu! Mani se suplje znamo ko smo sta smo i kako cemo ,a ti ,nestani!

ODGOVORITE
Name

pajo

06.01.2017 14:18

Nemoj očajavati, srbija je izgubila kosovo ali je dobila na poklon i vojvodinu i bosanske djelove istočno od drine uključujući i bosanski sandžak ( turci častili )....

Name

Nikola Crnogorac

06.01.2017 17:51

Pope ne turaj nos u politiku,..rs u crkvu.

ODGOVORITE
Name

Kovic

06.01.2017 20:06

Kada Bosnjaci uistinu shvate da je RS realnost, da je to dio BiH i da je BiH srpska isto onoliko koliko je i bosnjacka, problema ce biti mnogo manje. Budimo iskreni RS sa Dodikom na celu se citavo vrijeme brani od agresivnih napada Bakira Izetbegovica. RS nema vremane da bilo sta insistira i zahtijeva, ona je prisiljena cijelo vrijeme da se brani. Psiholoski gledano, ovakva politika napada i zabrana koji vodi Barir I. ce se razbiti samom njemu odnosno Bosnjacima o glavu. Psihologija kao nauka, nikada, pa i u svom nastanku u staroj Grckoj nije ohrabrivala zabrane. Danasnja moderna psihologija odbacuje zabrane kao nesto neproduktivno i destruktivno. Onaj ko to ne shvati, morace snositi kasnije posledice koje neminovno dolaze.

ODGOVORITE