Не постоји Хрватска православна црква

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изјавио је да деловање групације која себе назива Хрватском православном црквом не види као проблем, јер за православље таква групација не постоји.

Регион 06.01.2017 | 07:50
Не постоји Хрватска православна црква
Како се наводи у саопштењу Српске православне цркве, митрополит Порфирије је рекао да је таква групација постојала само у НДХ, када је служила "искључиво остваривању геноцидног програма према српском народу".

"Стога је њихово деловање искључиво проблем државе, њеног идентитета и начина како држава жели да је доживе њени грађани, али и какву слику о себи шаље у Европу и свет", наводи се у саопштењу.

Такозвана Хрватска православна црква и Пројект Велебит најавили су да ће организовати јавни обред "Велико посвећивање воде поводом празника Богојављање", односно Света три краља, на Цветном тргу у Загребу, пренела је регионална Н1 ТВ.

Председник СНВ-а и заступник у Сабору Милорад Пуповац је овај потез оценио као "провокацију и претњу" и рекао да се нада "да ће надлежни органи у складу с позивитним прописима учинити све да верници који буду долазили на Бадњак и на Божић у ту цркву без провокација и без покушаја ширења страха прославити рођење Христово".

Извор: Агенције/Н1

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

демагог

06.01.2017 08:08

Постоји македонска,црногорска,бугарска,грцка и све су православне цркве због цега је проблем неком ускратити да буде оно сто зели а то је Хрват православац.Хрватска и јесте у бити Српска дрзава Српског народа који је био и Србин и Хрисцанин.Временом цепања хрисцанске цркве за коју није крив народ него црква.Половина Срба је присла ватикану и постали католицу Срби а после тога и себе прозвали хрватима.Сви Српски краљеви су круну примсли у католицкон Бецу и то није био проблем.Краљевска лоза насих краљева није крвна православна него титуларна,,принцеза,,и најцесце католицка принцеза радја Српског краља погледајте Историју родовника нсих краљева.Онај ко воли Христс не дели га по вјери него постује по дјелима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е.Т.

06.01.2017 08:23

Јаране, ти си пуко ко кокица!!!

Name

зумба

06.01.2017 08:48

Постоји само једна православна црква СПЦ.Ниједна висе у свијету.Све остале се зову ортодоксне цркве.Грцка,Бугарска....

Name

цобер

06.01.2017 10:24

ЗУМБА де то објасни Русима да је није руска православна црква веч СРПСКА ПРАВОСЛАВАНА ЦРКВА, И не лупај тако ти цркве.

Name

Ре цобер

06.01.2017 15:05

Тако ти је јаро мој кад те исламиста учи о цркви и православљу.

Name

равноправност

06.01.2017 08:13

Слобода вјероисповјести подразумева једнака права свима.Свако мозе затразити и регистровати покрет као вјерски то сто це га конкуренција звати секта ниста не знаци јер и ми Хрисцанивсмо били секта у оцима Јеврејских вјерника.Због цега вјерници одлазе из насе Цркве то треба да се запитате ви сваки пут кад сједнете у МЕРЦЕДЕС,АУДИ или МАСЕРАТИ ко нас владика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цакнорис

06.01.2017 09:10

Лудило је усло у народ

Name

Драган

06.01.2017 09:28

Наравно да не постоји хрватска православна црква као сто не постоје ни хрватски срби вец само српска православна црква у хрватској и срби из хрватске.Неко це помислити да ту нема разлике али заиста има јер се ради о својеврсном својатању српске вјере и срба као народа.Видјели сте најновији примјер на пријему у снв-у поводом бозица када се премијер Пленковиц осврнуо на наводну агресију Милосевица на хрватску сто не одговара истини јер они нису напустили Југославију због Милосевица него због других ствари.Милосевица нема висе ко им сада смета мозда и оно мало срба сто је преостало у Хрватској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММГ

06.01.2017 10:11

Ајде нек буде све како пишу неки демагози,ал да не постоји Грчка православна црква стварно је превише,или мисле да је прије 1000 година било 100 милијуна Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

06.01.2017 10:12

Једно питање да ли у Италији,Мађарској.Грчкој,Аустрији Њемачкој Румунији......Русији....... постоји СПЦ или само православана црква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за цобер

06.01.2017 12:35

Другар,у свим земљама свијета гдје зиве Срби који су емигрирали или избјегли или отисли "трбухом за крухом" је српска православна црква а наравно да постоје и друге православне цркве као сто су грцка,руска...итд. Срби и у Њемацкој,Америци.. имају своју православну цркву као сто и други народи имају и ниста ту није спорно кад одредјени народ зели да има своје вјерске објекте ал спорно је да се ПОЈЕДИНИ НАРОДИ ПРИСИЉАВАЈУ ДА "УЗИМАЈУ" ДРУГИ (НОВИ)НАЗИВ ЗА НАЦИЈУ И ВЈЕРУ. ПРИМЈЕР-Да се у Хрватској забрани ислам и назив Босњак и они (хрватске власти)тразе и "гурају"да се Босњаци зову Ескими а ислам да зову ескимска вјера,да ли би то било у реду??? Наравно да НЕ

Name

Ре Зумба

06.01.2017 10:24

Постоји Црногорска првославна црква .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

06.01.2017 11:02

Од које године???

Name

истина

06.01.2017 10:57

Највеци грех је лагати а јос веци лагати о нецему о цему појма немају људи.Свестеници и Црква се понасају као да није њих не би Срби ни постојали сто није тацно.Хрисцанство је Србима силом наметнуто дакле Срби су постојали и прије Христа.Православац је само Србин у насој цркви како појединци пису.То мозе да написе само неко ко појма нема о православљу а Срби су медју последњим народима уопсте примили Хрисцанство логицно тек 313 на Никејском сабору у време Римске републике појединци а тек у време краља Радосава у 9 веку масовно док је заокрузено у време Стефана Немање то у потпуности.Брат Светог саве Српски владар је био крунисан у Бецу и био је католик и од тог периода датирају Срби католици као Хрвацани-отцепљени.Краљ Твртко је био Српски краљ сербља и Босне и као и Цар Дусан су били ортодоxни грко-православни сто смо и ми Срби данас.Тек доласком турака на балкан Српски корпус се ујединио у вјери и нацији и јасно одредио на ортодоx Гркопрсвославне централне Србе и хрватске Србе који су се приклонили Бецу у нади ослободјења од тутака а игра је била да се они потцине папи а не да се ствара Српско ново царство јер није био интерес католика да једно турско царство замијене другим Српским царством због тога нам нису ни помагали да се ослободимо.Ватикан нас не мрзи због русије која има висе католика него цро балкан скупа него због Свете Гркоправославне отродоx Цркве наследје светог Византијског видјења Хрисцанства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре истина

06.01.2017 11:58

Па лаксе да си набројо ко вас не мрзи успаро би времена за паметније ствари!!!

Name

Фарса

06.01.2017 14:29

Устаска гамад они би мјењали и покатолицавали,е неце да мозе а ви срби моји драги купујте у конзуму ......остављајте им паре......оце те ли се икад опаметити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је јасно

11.01.2017 21:31

Нее постоји Српска католицка црква па не мозе нити то. Људи не размисљају. Пита ме једна зена:' Засто хоце РС да се одвоји од Федерације? Босна и Херцеговина у свакодневном говору обицних људи скоро висе да се и не помиње.

ОДГОВОРИТЕ