ЕЛ: Ефес дао "задатак" Звезди! Макаби није нормалан, Бамберг разбио Барсу!

Екипа с којом су црвено-бели делили осмо место пред 16. коло је победила. Галата "закаснила" на неизвесну завршницу. Макаби - Дарушафака: НЕВЕРОВАТНО! То је било тешко и гледати, а камоли написати извештај потом... Бросе с три играча разбио Барсу! Николо Мели, Јанис Стрелнијекс и Даријус Милер практично сами надиграли Блауграну, дали су 57 од укупно 85 поена Бамберга!

Кошарка 05.01.2017 | 22:30
ЕЛ: Ефес дао "задатак" Звезди! Макаби није нормалан, Бамберг разбио Барсу!
На отварању 16. кола Евролиге, у још једном од многих истанбулских дербија, Галатасарај је све време "каскао" за Анадолу Ефесом и на крају закаснио на неизвесну завршницу.

Од средине друге четвртине, када је екипа Ергина Атамана направила малу серију и на тренутак повела 26:27, плави су били у предности и полако ломили отпор "реформисаног" градског ривала, да би "тачку на и" ставио Џејсон Гренџер "немогућом" тројком преко руке, у паду, за 82:73, на 1:26 до краја.

Када на другој страни наш кошаркаш Владимир Мицов није успео да погоди другу узастопну тројку, а четврту на мечу, било ја јасно да ће састав Велимира Перасовића и други пут ове сезоне, у Евролиги, победити Галату – 84:73 (22:18, 20:18, 24:23, 18:14).

Атаманов тим, након што је други пут на мечу пао на максималних 12 поена заостатка (79:67), вратио се везаним тројкама Синана Гулера и Мицова, тако да је на 1:53 до краја Перасовић морао да затражи тајм-аут и умири свој састав, а тројка која је потом уследила решила је питање победника пред свега 2.440 људи у дворани која углавном "зврји" полупразна и на евролигашким утакмицама.

Ефес је на моменте играо веома лагодно, необавезно и недисциплиновано, што је истумбан састав Галатасараја (Атаман је раскинуо уговоре са тројицом Американаца, Џастином Дентмоном, Расом Смитом и Дионом Томпсоном, који је потписао за Звезду) користио да се враћа у утакмицу, али никада довољно да заиста запрети фавориту.

На полувремену је домаћин имао шест поена предности и свега 36 поена у свом обручу за 20 минута игре, а финиш треће четвртине донео и је прву двоцифрену предност 62:52.

Ефес је захваљујући Брајанту Данстону и Дерику Брауну два пута стекао 12 разлике у четвртој четвртини, прво за 71:59, а потом и 79:67, када је виђен и последњи "трзај" Галатасараја, екипе која је почетком недеље изгубила и од Дарушафаке, али у турском првенству.

Галатасарај 13. јануара дочекује Жалгирис, па путује у Милано шест дана касније, а потом крајем јануара игра са Макабијем код куће и Фенербахчеом у гостима.

Ефес је прекинуо мини серију од два пораза, од Реала у Евролиги (78:80) и Фенербахчеа у турском првенству (81:75), тако да екипа може нешто растерећеније да се спреми за два везана гостовања у Евролиги: Панатинаикос 13. и Барселона 19. јануара. Прву следећу евролигашку утакмицу код куће, Перасовићев тим игра 25. јануара против Дарушафаке.

Макаби - Дарушафака: НЕВЕРОВАТНО! То је било тешко и гледати, а камоли написати извештај потом...

Н-Е-В-Е-Р-О-В-А-Т-Н-О.

Макаби је невероватан тим, који може све – у сваком смислу!

Укратко: 17 разлике претворили су у "минус 4", па се вратили у вођство и онда девет разлике у своју корист (уз посед) на свега 69 секунди пре краја претворили у три слободна бацања за Бредлија Вонамејкера за продужетке на 0,5 секунди пре краја.

Вонамејкер је погодио два од три и поштедео домаће потенцијалног улетања у терен изнурених и испровоцираних навијача.

Дакле...

После шест пораза у низу у Евролиги и, успут, треће смене тренера ове сезоне, "Понос Израела" није имао куд него да у "Менора Мивтачим" арени пред упорних 11.000 бучних фанова победи Дарушафаку.

Момци Аинарса Багацкиса ишли су од сјаја, до очаја и назад током 40 веома узбудљивих минута у оквиру 16. кола Евролиге.

На крају, захваљујући тројкама Квинсија Милера и Сонија Вимса, али и неким несхватљивим одлукама екипе коју води легенда Макабија, Дејвид Блат:

Макаби – Дарушафака 93:92 (29:14, 24:22, 14:35, 26:21).

Био је то дуел дојучерашњег шефа и асистента, Блата и Багацкиса, који није био одлучен чак ни када су поменути Милер и Вимс везали тројке за (недостижних?) 93:84 на 1:09 до краја.

Шта се потом догодило?

После коша Анта Жижића за 93:90, на 15 секунди пре краја, Багацкис је морао да тражи тајм-аут, а уместо рутинског краја меча, Ендрју "Мини Мамба" Гаудлок напраиво је кораке и дао Дарушафаки шансу да уведе у продужетак утакмицу у којој је имала девет поена заостатка на 69 секунди пре краја (!?), с тим да је лопта била код домаћих.

Скоти Вилбекин се подигао за шут на три поена, који скоро да је био "отворен", није погодио, али се лопта потом одбила до Вонамејкера, који је – пазите сад ово – био фаулиран при шуту за три поена на пет десетинки прек краја, тако да је "пола Европе" чекало да види хоће ли амерички плеј убацити сва три пенала и одвести меч у продужетак.

Ништа необично, и он је подлегао притиску, промашио је прво, па погодио друго и – ниђе везе – треће слободно бацање, после чега је меч био коначно решен.

То је био само једини логичан крај меча у ком је Макаби водио 29:14, 33:16, 55:38, а онда "очас посла" пао у заостатак од 67:74, пре него што се вратио у вођство од поменутих девет разлике на уласку у последњи минут.

Хаос.

Бросе с три играча разбио Барсу! Николо Мели, Јанис Стрелнијекс и Даријус Милер практично сами надиграли Блауграну, дали су 57 од укупно 85 поена Бамберга.

У мечу у Немачкој, Бамберг је све време контролисао дуел против ривала који је до овог кола имао четири победе више, те се седмим тријумфом, петим у последњих шест кола, укључио у борбу за другу фазу такмичења.

Бросе је од прве четвртине држао ствари у својим рукама, а посебно је предност порасла у другом кварталу. Можда је Барса имала шансе да се врати на старту четврте деонице, али је било касно. Једини већи отпор Бросе је имао у виду Тајриса Рајса (19п), док су остали прилично подбацили.

После овог меча Бросе и Барса су изједначени на 10. месту на табели са скором 7-9.

Немачки тим су до седмог тријумфа у сезони предводили Даријус Милер и Јанис Стрелниекс са по 20 поена, док је опет у рекету доминирао Николо Мели са дабл-даблом од 17 поена и 13 скокова.

У редовима каталонског тима једини учинак вредан пажње имао је Тајриз Рајс, који је са 19 поена уз четири асистенције и пет изгубљених лопти био једини играч са двоцифреним скором у екипи.

Резултати 16. кола:

Ефес - Галатасарај 84:73
Бамберг - Барселона 85:65
Макаби - Дарушафака 93:92
Басконија - Уникс 21.00

У петак:

Фенербахче - Армани 18.45
Жалгирис - Црвена звезда 19.00
Олимпијакос - Панатинаикос 20.00
Реал - ЦСКА 21.00

Табела: ЦСКА 12-3, Реал 10-5, Олимпијакос 10-5, Басконија 10-5, ПАО 9-6, Фенербахче 9-6, Дарушафака 8-8, Ефес 8-8, Звезда 7-8, Барселона 7-9, Бамберг 7-9, Жалгирис 6-9, Уникс 6-9, Макаби 6-10, Армани 4-11, Галатасарај 4-12.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар