EL: Efes dao "zadatak" Zvezdi! Makabi nije normalan, Bamberg razbio Barsu!

Ekipa s kojom su crveno-beli delili osmo mesto pred 16. kolo je pobedila. Galata "zakasnila" na neizvesnu završnicu. Makabi - Darušafaka: NEVEROVATNO! To je bilo teško i gledati, a kamoli napisati izveštaj potom... Brose s tri igrača razbio Barsu! Nikolo Meli, Janis Strelnijeks i Darijus Miler praktično sami nadigrali Blaugranu, dali su 57 od ukupno 85 poena Bamberga!

Košarka 05.01.2017 | 22:30
EL: Efes dao "zadatak" Zvezdi! Makabi nije normalan, Bamberg razbio Barsu!
Na otvaranju 16. kola Evrolige, u još jednom od mnogih istanbulskih derbija, Galatasaraj je sve vreme "kaskao" za Anadolu Efesom i na kraju zakasnio na neizvesnu završnicu.

Od sredine druge četvrtine, kada je ekipa Ergina Atamana napravila malu seriju i na trenutak povela 26:27, plavi su bili u prednosti i polako lomili otpor "reformisanog" gradskog rivala, da bi "tačku na i" stavio Džejson Grendžer "nemogućom" trojkom preko ruke, u padu, za 82:73, na 1:26 do kraja.

Kada na drugoj strani naš košarkaš Vladimir Micov nije uspeo da pogodi drugu uzastopnu trojku, a četvrtu na meču, bilo ja jasno da će sastav Velimira Perasovića i drugi put ove sezone, u Evroligi, pobediti Galatu – 84:73 (22:18, 20:18, 24:23, 18:14).

Atamanov tim, nakon što je drugi put na meču pao na maksimalnih 12 poena zaostatka (79:67), vratio se vezanim trojkama Sinana Gulera i Micova, tako da je na 1:53 do kraja Perasović morao da zatraži tajm-aut i umiri svoj sastav, a trojka koja je potom usledila rešila je pitanje pobednika pred svega 2.440 ljudi u dvorani koja uglavnom "zvrji" poluprazna i na evroligaškim utakmicama.

Efes je na momente igrao veoma lagodno, neobavezno i nedisciplinovano, što je istumban sastav Galatasaraja (Ataman je raskinuo ugovore sa trojicom Amerikanaca, Džastinom Dentmonom, Rasom Smitom i Dionom Tompsonom, koji je potpisao za Zvezdu) koristio da se vraća u utakmicu, ali nikada dovoljno da zaista zapreti favoritu.

Na poluvremenu je domaćin imao šest poena prednosti i svega 36 poena u svom obruču za 20 minuta igre, a finiš treće četvrtine doneo i je prvu dvocifrenu prednost 62:52.

Efes je zahvaljujući Brajantu Danstonu i Deriku Braunu dva puta stekao 12 razlike u četvrtoj četvrtini, prvo za 71:59, a potom i 79:67, kada je viđen i poslednji "trzaj" Galatasaraja, ekipe koja je početkom nedelje izgubila i od Darušafake, ali u turskom prvenstvu.

Galatasaraj 13. januara dočekuje Žalgiris, pa putuje u Milano šest dana kasnije, a potom krajem januara igra sa Makabijem kod kuće i Fenerbahčeom u gostima.

Efes je prekinuo mini seriju od dva poraza, od Reala u Evroligi (78:80) i Fenerbahčea u turskom prvenstvu (81:75), tako da ekipa može nešto rasterećenije da se spremi za dva vezana gostovanja u Evroligi: Panatinaikos 13. i Barselona 19. januara. Prvu sledeću evroligašku utakmicu kod kuće, Perasovićev tim igra 25. januara protiv Darušafake.

Makabi - Darušafaka: NEVEROVATNO! To je bilo teško i gledati, a kamoli napisati izveštaj potom...

N-E-V-E-R-O-V-A-T-N-O.

Makabi je neverovatan tim, koji može sve – u svakom smislu!

Ukratko: 17 razlike pretvorili su u "minus 4", pa se vratili u vođstvo i onda devet razlike u svoju korist (uz posed) na svega 69 sekundi pre kraja pretvorili u tri slobodna bacanja za Bredlija Vonamejkera za produžetke na 0,5 sekundi pre kraja.

Vonamejker je pogodio dva od tri i poštedeo domaće potencijalnog uletanja u teren iznurenih i isprovociranih navijača.

Dakle...

Posle šest poraza u nizu u Evroligi i, usput, treće smene trenera ove sezone, "Ponos Izraela" nije imao kud nego da u "Menora Mivtačim" areni pred upornih 11.000 bučnih fanova pobedi Darušafaku.

Momci Ainarsa Bagackisa išli su od sjaja, do očaja i nazad tokom 40 veoma uzbudljivih minuta u okviru 16. kola Evrolige.

Na kraju, zahvaljujući trojkama Kvinsija Milera i Sonija Vimsa, ali i nekim neshvatljivim odlukama ekipe koju vodi legenda Makabija, Dejvid Blat:

Makabi – Darušafaka 93:92 (29:14, 24:22, 14:35, 26:21).

Bio je to duel dojučerašnjeg šefa i asistenta, Blata i Bagackisa, koji nije bio odlučen čak ni kada su pomenuti Miler i Vims vezali trojke za (nedostižnih?) 93:84 na 1:09 do kraja.

Šta se potom dogodilo?

Posle koša Anta Žižića za 93:90, na 15 sekundi pre kraja, Bagackis je morao da traži tajm-aut, a umesto rutinskog kraja meča, Endrju "Mini Mamba" Gaudlok napraivo je korake i dao Darušafaki šansu da uvede u produžetak utakmicu u kojoj je imala devet poena zaostatka na 69 sekundi pre kraja (!?), s tim da je lopta bila kod domaćih.

Skoti Vilbekin se podigao za šut na tri poena, koji skoro da je bio "otvoren", nije pogodio, ali se lopta potom odbila do Vonamejkera, koji je – pazite sad ovo – bio fauliran pri šutu za tri poena na pet desetinki prek kraja, tako da je "pola Evrope" čekalo da vidi hoće li američki plej ubaciti sva tri penala i odvesti meč u produžetak.

Ništa neobično, i on je podlegao pritisku, promašio je prvo, pa pogodio drugo i – niđe veze – treće slobodno bacanje, posle čega je meč bio konačno rešen.

To je bio samo jedini logičan kraj meča u kom je Makabi vodio 29:14, 33:16, 55:38, a onda "očas posla" pao u zaostatak od 67:74, pre nego što se vratio u vođstvo od pomenutih devet razlike na ulasku u poslednji minut.

Haos.

Brose s tri igrača razbio Barsu! Nikolo Meli, Janis Strelnijeks i Darijus Miler praktično sami nadigrali Blaugranu, dali su 57 od ukupno 85 poena Bamberga.

U meču u Nemačkoj, Bamberg je sve vreme kontrolisao duel protiv rivala koji je do ovog kola imao četiri pobede više, te se sedmim trijumfom, petim u poslednjih šest kola, uključio u borbu za drugu fazu takmičenja.

Brose je od prve četvrtine držao stvari u svojim rukama, a posebno je prednost porasla u drugom kvartalu. Možda je Barsa imala šanse da se vrati na startu četvrte deonice, ali je bilo kasno. Jedini veći otpor Brose je imao u vidu Tajrisa Rajsa (19p), dok su ostali prilično podbacili.

Posle ovog meča Brose i Barsa su izjednačeni na 10. mestu na tabeli sa skorom 7-9.

Nemački tim su do sedmog trijumfa u sezoni predvodili Darijus Miler i Janis Strelnieks sa po 20 poena, dok je opet u reketu dominirao Nikolo Meli sa dabl-dablom od 17 poena i 13 skokova.

U redovima katalonskog tima jedini učinak vredan pažnje imao je Tajriz Rajs, koji je sa 19 poena uz četiri asistencije i pet izgubljenih lopti bio jedini igrač sa dvocifrenim skorom u ekipi.

Rezultati 16. kola:

Efes - Galatasaraj 84:73
Bamberg - Barselona 85:65
Makabi - Darušafaka 93:92
Baskonija - Uniks 21.00

U petak:

Fenerbahče - Armani 18.45
Žalgiris - Crvena zvezda 19.00
Olimpijakos - Panatinaikos 20.00
Real - CSKA 21.00

Tabela: CSKA 12-3, Real 10-5, Olimpijakos 10-5, Baskonija 10-5, PAO 9-6, Fenerbahče 9-6, Darušafaka 8-8, Efes 8-8, Zvezda 7-8, Barselona 7-9, Bamberg 7-9, Žalgiris 6-9, Uniks 6-9, Makabi 6-10, Armani 4-11, Galatasaraj 4-12.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar