Норвежани први гасе ФМ сигнал

Норвешка ће сљедеће седмице постати прва држава која ће искључити радијске ФМ таласе ради потпуног преласка на дигиталну технологију.

Свијет 05.01.2017 | 16:50
Норвежани први гасе ФМ сигнал
Овај ризичан потез пажљиво ће пратити остале земље које разматрају тај корак.

Критичари сматрају да норвешке власти журе са овим потезом, јер ће неким грађанима можда недостајати упозорења која су се емитовала путем ФМ радија.

Посебан проблем имају власници око два милиона аутомобила у Норвешкој који нису опремљени уређајима за пријем дигиталног сигнала.

Око 66 одсто грађана противи се гашењу ФМ сигнала, а само 17 одсто подржава тај потез, док су остали неодлучни, показује спроведена анкета.

Упркос томе, парламент је прошлог мјесеца одобрио овај корак, с образложењем да дигиталне мреже могу да пренесу више радијских канала.

Швајцарска планира овај потез од 2020. године, а Британија и Данска га разматрају.

Гашење радијског ФМ сигнала, који је у употреби од педесетих година прошлог вијека, почеће 11. јануара у сјеверном норвешком граду Боде.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

трули капитализам

05.01.2017 16:05

Не треба се одреци ове аналогне технологије која ради као свајцарски сат. Дигитална има проблем са ефектима који настају усљед кретања возила кроз брдовито подруцје, усјеке итд посебно ако се ради о вецим брзинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калесија

05.01.2017 18:25

А ФМ нема??? Хмммм?

Name

@ калесија

05.01.2017 18:57

Има.У Калесији.