Norvežani prvi gase FM signal

Norveška će sljedeće sedmice postati prva država koja će isključiti radijske FM talase radi potpunog prelaska na digitalnu tehnologiju.

Svijet 05.01.2017 | 16:50
Norvežani prvi gase FM signal
Ovaj rizičan potez pažljivo će pratiti ostale zemlje koje razmatraju taj korak.

Kritičari smatraju da norveške vlasti žure sa ovim potezom, jer će nekim građanima možda nedostajati upozorenja koja su se emitovala putem FM radija.

Poseban problem imaju vlasnici oko dva miliona automobila u Norveškoj koji nisu opremljeni uređajima za prijem digitalnog signala.

Oko 66 odsto građana protivi se gašenju FM signala, a samo 17 odsto podržava taj potez, dok su ostali neodlučni, pokazuje sprovedena anketa.

Uprkos tome, parlament je prošlog mjeseca odobrio ovaj korak, s obrazloženjem da digitalne mreže mogu da prenesu više radijskih kanala.

Švajcarska planira ovaj potez od 2020. godine, a Britanija i Danska ga razmatraju.

Gašenje radijskog FM signala, koji je u upotrebi od pedesetih godina prošlog vijeka, počeće 11. januara u sjevernom norveškom gradu Bode.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

truli kapitalizam

05.01.2017 16:05

Ne treba se odreci ove analogne tehnologije koja radi kao svajcarski sat. Digitalna ima problem sa efektima koji nastaju usljed kretanja vozila kroz brdovito podrucje, usjeke itd posebno ako se radi o vecim brzinama.

ODGOVORITE
Name

Kalesija

05.01.2017 18:25

A FM nema??? Hmmmm?

Name

@ kalesija

05.01.2017 18:57

Ima.U Kalesiji.