Рамуш путовао уз дипломатски пасош

Бивши хашки оптуженик и председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај имао је код себе дипломатски пасош када га је француска гранична полиција ухапсила на аеродром у Базелу по потерници Србије.

Свијет 05.01.2017 | 07:20
Рамуш путовао уз дипломатски пасош
Харадинај (48) је допутовао летом из Приштине, јавио је Ројтерс.

Извор из француског правосуђа саопштио је да ће истражитељи данас размотрити да ли постоје разлози да се не спроведе захтев о екстрадицији Харадинаја, наводи британска агенција.

Исти извори наводе да ће се то питање размотрити "посебно у случају ако се ради о издавању налога из политичких разлога".

Извор је додао да ће истражитељи размотрити да ли је њему већ било суђено пред судом УН за ратне злочине због истих оптужби због којих је потерница издата.

Истовремено, портпарол Алијансе за будућност Косова, Мухарем Нитај изјавио је за Радио Слободну Европу да се очекује да ће Харадинај данас бити изведен пред француске правосудне органе.

Харадинај је ухапшен на аеродрому у Базелу, на француској страни, а на основу захтева Србије из 2004. године због злочина на Косову.

Базел се налази на тромеђи Швајцарске са Немацком и Француском, па се градска зона простире кроз три државе.

Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Косову током 1998, 1999.

Рамуш Харадинај је бивши вођа ОВК и бивши косовски премијер.

Власти у Београду подигле су против Харадинаја 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рашка

05.01.2017 07:37

Терориста Харадинај је имао подршку исте те Француске и сетите се лажног доктора Кушнера! Кадија те тужи кадија ти суди!

ОДГОВОРИТЕ