Ramuš putovao uz diplomatski pasoš

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj imao je kod sebe diplomatski pasoš kada ga je francuska granična policija uhapsila na aerodrom u Bazelu po poternici Srbije.

Svijet 05.01.2017 | 07:20
Ramuš putovao uz diplomatski pasoš
Haradinaj (48) je doputovao letom iz Prištine, javio je Rojters.

Izvor iz francuskog pravosuđa saopštio je da će istražitelji danas razmotriti da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtev o ekstradiciji Haradinaja, navodi britanska agencija.

Isti izvori navode da će se to pitanje razmotriti "posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

Izvor je dodao da će istražitelji razmotriti da li je njemu već bilo suđeno pred sudom UN za ratne zločine zbog istih optužbi zbog kojih je poternica izdata.

Istovremeno, portparol Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj izjavio je za Radio Slobodnu Evropu da se očekuje da će Haradinaj danas biti izveden pred francuske pravosudne organe.

Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu.

Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Nemackom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998, 1999.

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Рашка

05.01.2017 07:37

Терориста Харадинај је имао подршку исте те Француске и сетите се лажног доктора Кушнера! Кадија те тужи кадија ти суди!

ODGOVORITE