Штампана књига 'Житија Светих Срба'

У издању Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“ из Добрунске Ријеке код Вишеграда, из штампе је ових дана изашла књига „Житија светих Срба“.

Република Српска 04.01.2017 | 22:20
Штампана књига 'Житија Светих Срба'
Књига је подијељена у седам периода у којима су обухваћени сви Срби светитељи од четвртог вијека до данас. У њој су објављени подаци о више од 1.000 српских светитеља, њихова житија, подвизи, искушења и чудесна исцељења. Та житија су изложена хронолошки тако да читалац уједно може пратити и историју српског народа на овим просторима.

„Пројекат је реализовао мали, али већ на овом послу опробани тим братства Манастира Светог Николе у Добрунској Ријеци уз помоћ неколико сарадника и трајао је пуних шест мјесеци. Поред постојеће и већ објављене грађе, велики дио података смо добили у манастирима и црквама у којима су светитељи служили“, рекао је игуман ове светиње архимандрит Јован Гардовић.



Помоћ да ова књига види свијетло дана пружила је митрополија дабробосанска и Влада Србије.

„Садржај књиге тако је конципиран да се српски светитељи и њихови животи прате хронолошким редом, а упоредо се описују и историјски догађаји и вријеме у коме се живјели. Тако ће читаоци, ако већ то не знају, стећи и нова знања о бурној историји српског народа на овим просторима“, додао је архимандрит Гардовић.

Важне чињенице за писање књиге, поред осталих извора, узете су и из дјела „Кратка историја СПЦ“ аутора Предрага Пузовића и „Српске цркве у историји“ које је написао Радомир Поповић.

Књига је намјењена широј читалачкој публици посебно вјерницима и љубитељима српске историје и духовности.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

04.01.2017 22:36

Цеститамо. Таква књига је недостајала вјерном СРБском НАРОДУ Светог Саве. СРБи су велики по својим Светитељима и Муценицима који пострадасе Христа ради због Православне вјере своје и свога Светог СРБског имена. Ријец СРБ знаци Свети Раби (Народ) Бозји!!

ОДГОВОРИТЕ