Štampana knjiga 'Žitija Svetih Srba'

U izdanju Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „Dabar“ iz Dobrunske Rijeke kod Višegrada, iz štampe je ovih dana izašla knjiga „Žitija svetih Srba“.

Republika Srpska 04.01.2017 | 22:20
Štampana knjiga 'Žitija Svetih Srba'
Knjiga je podijeljena u sedam perioda u kojima su obuhvaćeni svi Srbi svetitelji od četvrtog vijeka do danas. U njoj su objavljeni podaci o više od 1.000 srpskih svetitelja, njihova žitija, podvizi, iskušenja i čudesna isceljenja. Ta žitija su izložena hronološki tako da čitalac ujedno može pratiti i istoriju srpskog naroda na ovim prostorima.

„Projekat je realizovao mali, ali već na ovom poslu oprobani tim bratstva Manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci uz pomoć nekoliko saradnika i trajao je punih šest mjeseci. Pored postojeće i već objavljene građe, veliki dio podataka smo dobili u manastirima i crkvama u kojima su svetitelji služili“, rekao je iguman ove svetinje arhimandrit Jovan Gardović.



Pomoć da ova knjiga vidi svijetlo dana pružila je mitropolija dabrobosanska i Vlada Srbije.

„Sadržaj knjige tako je koncipiran da se srpski svetitelji i njihovi životi prate hronološkim redom, a uporedo se opisuju i istorijski događaji i vrijeme u kome se živjeli. Tako će čitaoci, ako već to ne znaju, steći i nova znanja o burnoj istoriji srpskog naroda na ovim prostorima“, dodao je arhimandrit Gardović.

Važne činjenice za pisanje knjige, pored ostalih izvora, uzete su i iz djela „Kratka istorija SPC“ autora Predraga Puzovića i „Srpske crkve u istoriji“ koje je napisao Radomir Popović.

Knjiga je namjenjena široj čitalačkoj publici posebno vjernicima i ljubiteljima srpske istorije i duhovnosti.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

04.01.2017 22:36

Cestitamo. Takva knjiga je nedostajala vjernom SRBskom NARODU Svetog Save. SRBi su veliki po svojim Svetiteljima i Mucenicima koji postradase Hrista radi zbog Pravoslavne vjere svoje i svoga Svetog SRBskog imena. Rijec SRB znaci Sveti Rabi (Narod) Bozji!!

ODGOVORITE