Има ли ефекта идеја 'Или рађај или плаћај'?

Увођење пореза на неожењене и неудате у РС није реално у оваквим условима, а уколико би та мјера популационе политике заживјела, сама суштински не може дати жељени резултат, односно промијенити свијест друштва о неопходности повећаног рађања.

Република Српска 04.01.2017 | 19:05
Има ли ефекта идеја 'Или рађај или плаћај'?
Став је ово већине саговорника "Независних" након што су нека удружења, али и послодавци из РС затражили увођење тзв. бећарског пореза због пада наталитета и одласка младих у иностранство.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, рекао је да РС треба нова популациона политика.

"Када она буде утврђена онда је потребно ревидирати између осталог и порески систем РС и видјети који су начини кроз промјену тог система, односно како можемо побољшати природни прираштај становништва", рекао је Аћић, додајући да увођење пореза на самце може бити једна од мјера популационе политике, али да суштински једна мјера не може дати резултат.

Јован Радовановић, предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" из Бањалуке, рекао је да је ово удружење међу првим излазило са ставом да треба увести порез на нежење јер све што иде у правцу повећања наталитета треба пробати.

"То би свакако помогло јер већина нежења ради у фирмама и ако не желе да имају дјецу било би добро да плаћају за ону дјецу која постоје, односно да издвајају одређени износ за пронаталитетну политику", рекао је Радовановић.

Он додаје да би то требало да буде само један вид пронаталитетне политике, али да не треба људе претјерано обавезивати. Као основне мјере Радовановић наводи повећање дјечјег додатка, пензионисање мајки с троје и више дјеце, стамбено збрињавање вишечланих породица и школовање и запошљавање чланова тих породица.

Нада Тешановић, бивши министар породице, омладине и спорта РС, сматра да ова иницијатива није реална и да увођење таквог пореза неће допринијети бољој популационој политици.

"Можете наметнути људима било шта, али проблем је што немају од чега то да плате. Људи се не могу на тај начин натјерати да се жене и удају", рекла је Тешановићева, додајући да само стабилна економска ситуација неће захтијевати такав порез.

Демограф Стево Пашалић рекао је да у БиХ постоји значајан број нежења, поготово у руралним срединама, док жене одлазе у даље дестинације, али да и поред тога није реално увођење пореза.

Каже да иако увођење таквог пореза може бити популациона мјера њу у земљама у окружењу нико не помиње и она не би дала жељене ефекте у оваквим друштвено-економским условима.

"Питање је шта ће донијети тај порез када неожењени немају посао, ни стан, ни женску популацију у селу да ријеши питање партнера", рекао је Пашалић.

Он наглашава да постоје друге мјере за повећање наталитета, и финансијске и нефинансијске природе.

"Финансијске мјере су дјечји додатак, заштита мајки које рађају и разне бенефиције. Нефинансијске мјере не треба заборавити, а једна од њих је популациона едукација, која може да обухвати шири слој становништва, а нарочито адолесценте", рекао је Пашалић, додајући да је циљ те мјере стварање свијести о неопходности повећаног рађања с обзиром на то да је бх. друштво у дубокој демографској рецесији.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бања Лука

04.01.2017 18:22

Ово може само будала предложити.Већина нежења живи од родитеља,које је ова власт довела на просијачки штап.Желите да стварате још већу биједу и сиромаштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цабаркапа

04.01.2017 18:56

Како глупо размишљају.Као важно је само оженити се или удати?И требамо издрзават ове што праве сирочад,социолошли проблем.А нико се није питао треба ли повећати број покушаја вантјелесне оплоње,или нечим стимулисати парове да добију и оно једно жељено дијете.Стварно ако усвоје овај намет треба да се стиде.Ако је њима све ишло потаман у животу,нека макар пусте друге да се у својој муци сналазе како знају и умију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

05.01.2017 19:49

Са једном дјететом се не врси обнова становниства, вец перфидно његово унистење. Да би становниство могло да се обнови свака породица треба најмање да има троје дјеце. Порез за неудате зене и неозењене мускарце неце пуно допринети повецању зенидби и удаја и вецем радјању дјеце али це допринети сирењу свјести да је воља Бозија и циљ људског зивљенха на земљи да се цовјек "радј и мнози, да напуни земљу и влада њоме!"

Name

мирко

05.01.2017 23:02

Треба стимулисти треће и четврто дијете додатком родитељима на плату.вантјелесна оплодња није борба против б.куге јер је она сама по себи бела куга-једно дете.Треба стимулисати 80% нормалних жена са двоје дјеце да имају треће,нама је бела куга у глави.нека се уда са 38 година и хоће 10 000 за вантјелесну оплодњу а она каја има двоје дјеце не добије ништа.

Name

Ки-МИл-Сунг

04.01.2017 19:35

Ово нема ни у Сјеверној Кореји.Ста све неце пасти на памет овим ,,струцњацима,,.Прицамо о слободи и демократији а лудацима падају овакве ствари на памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

,и.см

04.01.2017 22:27

Па неце незење,хранити порезом дјецу оних ,који их имају. Невјероватна глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

05.01.2017 04:17

Па уведен је порез за незапослене а њих све висе. Имтересије ме само гдје так новац иде. Ствотити људима нормалне услове зивота и рада па це се и зенити и удавати и потомство радјати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудак...

05.01.2017 11:26

Ово мозе предлозити , а не нормалан цовјек. Радије цу одјавити телефон, а од тих пара плацати тај порез него уци у брак у овако несредјеном друству. Јос сам запислена али не зелим. Засто не помазете људе који су вец у браку и имају дјецу? Не, ви само знате ударати порезе. Заиста је фрапантно како сте досли до закљуцка да це неко склопити брак да не би плацао порез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИЦА ВРНДА

05.01.2017 13:48

ИМА ЈЕДНА ЦИЊЕНИЦА САМЦИ КОЈИ РАДЕ НЕМАЈУ ОБАВЕЗА ; КАО БРИЗНИ РОДИТЕЉИ. Е кад доде време иде се у пензију и посао се препуста младима које смо одгајали! Хоцу реци сутра це моје дете да пуни пензиони фонд, самац це такоде примати пензију, туда деца це радити за самце тј.његову пензију. У ПРАВНОЈ ЗЕМЉИ ТО СЕ МОЗЕ РЕГУЛИСАТИ! Порез би био реалан, јер на младима свет остаје итд... Назалост зивимо хаосу, посла нема, немозе се зивети ни од пољопривреде, све је корумпирано и све це ово да заврси у бездану.

Name

душебрижници

05.01.2017 17:43

Може порез ако ће бити и потстицаја (помоћи) брачним паровима и родјеним бебама. као брину за наталитет

ОДГОВОРИТЕ