Ima li efekta ideja 'Ili rađaj ili plaćaj'?

Uvođenje poreza na neoženjene i neudate u RS nije realno u ovakvim uslovima, a ukoliko bi ta mjera populacione politike zaživjela, sama suštinski ne može dati željeni rezultat, odnosno promijeniti svijest društva o neophodnosti povećanog rađanja.

Republika Srpska 04.01.2017 | 19:05
Ima li efekta ideja 'Ili rađaj ili plaćaj'?
Stav je ovo većine sagovornika "Nezavisnih" nakon što su neka udruženja, ali i poslodavci iz RS zatražili uvođenje tzv. bećarskog poreza zbog pada nataliteta i odlaska mladih u inostranstvo.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da RS treba nova populaciona politika.

"Kada ona bude utvrđena onda je potrebno revidirati između ostalog i poreski sistem RS i vidjeti koji su načini kroz promjenu tog sistema, odnosno kako možemo poboljšati prirodni priraštaj stanovništva", rekao je Aćić, dodajući da uvođenje poreza na samce može biti jedna od mjera populacione politike, ali da suštinski jedna mjera ne može dati rezultat.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" iz Banjaluke, rekao je da je ovo udruženje među prvim izlazilo sa stavom da treba uvesti porez na neženje jer sve što ide u pravcu povećanja nataliteta treba probati.

"To bi svakako pomoglo jer većina neženja radi u firmama i ako ne žele da imaju djecu bilo bi dobro da plaćaju za onu djecu koja postoje, odnosno da izdvajaju određeni iznos za pronatalitetnu politiku", rekao je Radovanović.

On dodaje da bi to trebalo da bude samo jedan vid pronatalitetne politike, ali da ne treba ljude pretjerano obavezivati. Kao osnovne mjere Radovanović navodi povećanje dječjeg dodatka, penzionisanje majki s troje i više djece, stambeno zbrinjavanje višečlanih porodica i školovanje i zapošljavanje članova tih porodica.

Nada Tešanović, bivši ministar porodice, omladine i sporta RS, smatra da ova inicijativa nije realna i da uvođenje takvog poreza neće doprinijeti boljoj populacionoj politici.

"Možete nametnuti ljudima bilo šta, ali problem je što nemaju od čega to da plate. Ljudi se ne mogu na taj način natjerati da se žene i udaju", rekla je Tešanovićeva, dodajući da samo stabilna ekonomska situacija neće zahtijevati takav porez.

Demograf Stevo Pašalić rekao je da u BiH postoji značajan broj neženja, pogotovo u ruralnim sredinama, dok žene odlaze u dalje destinacije, ali da i pored toga nije realno uvođenje poreza.

Kaže da iako uvođenje takvog poreza može biti populaciona mjera nju u zemljama u okruženju niko ne pominje i ona ne bi dala željene efekte u ovakvim društveno-ekonomskim uslovima.

"Pitanje je šta će donijeti taj porez kada neoženjeni nemaju posao, ni stan, ni žensku populaciju u selu da riješi pitanje partnera", rekao je Pašalić.

On naglašava da postoje druge mjere za povećanje nataliteta, i finansijske i nefinansijske prirode.

"Finansijske mjere su dječji dodatak, zaštita majki koje rađaju i razne beneficije. Nefinansijske mjere ne treba zaboraviti, a jedna od njih je populaciona edukacija, koja može da obuhvati širi sloj stanovništva, a naročito adolescente", rekao je Pašalić, dodajući da je cilj te mjere stvaranje svijesti o neophodnosti povećanog rađanja s obzirom na to da je bh. društvo u dubokoj demografskoj recesiji.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

04.01.2017 18:22

Ovo može samo budala predložiti.Većina neženja živi od roditelja,koje je ova vlast dovela na prosijački štap.Želite da stvarate još veću bijedu i siromaštvo.

ODGOVORITE
Name

cabarkapa

04.01.2017 18:56

Kako glupo razmišljaju.Kao važno je samo oženiti se ili udati?I trebamo izdrzavat ove što prave siročad,sociološli problem.A niko se nije pitao treba li povećati broj pokušaja vantjelesne oplonje,ili nečim stimulisati parove da dobiju i ono jedno željeno dijete.Stvarno ako usvoje ovaj namet treba da se stide.Ako je njima sve išlo potaman u životu,neka makar puste druge da se u svojoj muci snalaze kako znaju i umiju

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

05.01.2017 19:49

Sa jednom djetetom se ne vrsi obnova stanovnistva, vec perfidno njegovo unistenje. Da bi stanovnistvo moglo da se obnovi svaka porodica treba najmanje da ima troje djece. Porez za neudate zene i neozenjene muskarce nece puno doprineti povecanju zenidbi i udaja i vecem radjanju djece ali ce doprineti sirenju svjesti da je volja Bozija i cilj ljudskog zivljenha na zemlji da se covjek "radj i mnozi, da napuni zemlju i vlada njome!"

Name

mirko

05.01.2017 23:02

Treba stimulisti treće i četvrto dijete dodatkom roditeljima na platu.vantjelesna oplodnja nije borba protiv b.kuge jer je ona sama po sebi bela kuga-jedno dete.Treba stimulisati 80% normalnih žena sa dvoje djece da imaju treće,nama je bela kuga u glavi.neka se uda sa 38 godina i hoće 10 000 za vantjelesnu oplodnju a ona kaja ima dvoje djece ne dobije ništa.

Name

Ki-MIl-Sung

04.01.2017 19:35

Ovo nema ni u Sjevernoj Koreji.Sta sve nece pasti na pamet ovim ,,strucnjacima,,.Pricamo o slobodi i demokratiji a ludacima padaju ovakve stvari na pamet.

ODGOVORITE
Name

,i.sm

04.01.2017 22:27

Pa nece nezenje,hraniti porezom djecu onih ,koji ih imaju. Nevjerovatna glupost.

ODGOVORITE
Name

Mara

05.01.2017 04:17

Pa uveden je porez za nezaposlene a njih sve vise. Imteresije me samo gdje tak novac ide. Stvotiti ljudima normalne uslove zivota i rada pa ce se i zeniti i udavati i potomstvo radjati.

ODGOVORITE
Name

Ludak...

05.01.2017 11:26

Ovo moze predloziti , a ne normalan covjek. Radije cu odjaviti telefon, a od tih para placati taj porez nego uci u brak u ovako nesredjenom drustvu. Jos sam zapislena ali ne zelim. Zasto ne pomazete ljude koji su vec u braku i imaju djecu? Ne, vi samo znate udarati poreze. Zaista je frapantno kako ste dosli do zakljucka da ce neko sklopiti brak da ne bi placao porez.

ODGOVORITE
Name

TICA VRNDA

05.01.2017 13:48

IMA JEDNA CINJENICA SAMCI KOJI RADE NEMAJU OBAVEZA ; KAO BRIZNI RODITELJI. E kad dode vreme ide se u penziju i posao se prepusta mladima koje smo odgajali! Hocu reci sutra ce moje dete da puni penzioni fond, samac ce takode primati penziju, tuda deca ce raditi za samce tj.njegovu penziju. U PRAVNOJ ZEMLJI TO SE MOZE REGULISATI! Porez bi bio realan, jer na mladima svet ostaje itd... Nazalost zivimo haosu, posla nema, nemoze se ziveti ni od poljoprivrede, sve je korumpirano i sve ce ovo da zavrsi u bezdanu.

Name

dušebrižnici

05.01.2017 17:43

Može porez ako će biti i potsticaja (pomoći) bračnim parovima i rodjenim bebama. kao brinu za natalitet

ODGOVORITE