Тражење несталих Срба под блокадом

Представници породица несталих и институција Републике Српске надлежних за ту проблематику истичу да ни лани као и претходних година готово да није било ексхумација и идентификација српских жртава иако постоје бројни захтјеви.

Република Српска 04.01.2017 | 12:08
Тражење несталих Срба под блокадом
Они су изразили и сумњу у тачност података Института за нестала лица БиХ о броју ексхумираних и идентификованих лица у 2016. години.

- Тужилаштво БиХ не реагује на захтјеве за ексхумације припадника српског народа било да стижу из Српске, било из Института за нестала лица. Имамо више од 30 захтјева који у Тужилаштву стоје по неколико година - каже директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Он наглашава да је некад, кад је ово питање било у надлежности окружних тужилаштава, на основу информација о локацији гробница поступано најкасније за десет дана.

- Сада тог поступања нема ни за неколико година. То је недопустиво - рекао је Којић.

Истиче да су од почетка рада Института за нестала лица 2008. године углавном ексхумирани посмртни остаци припадника бошњачког народа и да је очигледно да је Институт формиран искључиво за тражење Бошњака и за опструкцију тражења Срба. Према подацима удружења која окупљају породице несталих у РС, у 2014. је ексхумирано 14, годину касније 30, а у прошлој свега 11 несталих Срба.

- На том фону су и прелиминарни подаци Института за нестала лица БиХ да су у протеклој години ексхумиране и идентификоване 384 жртве. Одакле им ти подаци, не знам, али нисам сигуран да су тачни - закључио је Којић.

Члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ и предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да ни он не зна како је настао податак о броју идентификација и ексхумација.

- То је могуће једино у случају да су ту урачунате активности на судској парцели у Високом и оне спроведене на основу наредбе о ревизији спомен-костурница. Ту нам стварају додатне проблеме, јер од једног праве по четири или пет случајева. Ако су вршили склапање скелетних остатака, онда би требало да их буде мање, а не више - каже Мандић.

Портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић казала је недавно да је лани ексхумирано 114 и идентификовано 270 жртава и да су то знатно мањи бројеви у односу на раније године.

Нестали

Још није идентификовано више од 3.000 ексхумираних посмртних остатака и налазе се у 11 центара за обдукцију и идентификацију у БиХ. Од тога је 1.665 српских жртава.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

босна

04.01.2017 17:10

Треба тражити нестале,то је чињеница.Ал неможес пријавити 2.000 а њих убијено 70,немогуће

ОДГОВОРИТЕ