Traženje nestalih Srba pod blokadom

Predstavnici porodica nestalih i institucija Republike Srpske nadležnih za tu problematiku ističu da ni lani kao i prethodnih godina gotovo da nije bilo ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava iako postoje brojni zahtjevi.

Republika Srpska 04.01.2017 | 12:08
Traženje nestalih Srba pod blokadom
Oni su izrazili i sumnju u tačnost podataka Instituta za nestala lica BiH o broju ekshumiranih i identifikovanih lica u 2016. godini.

- Tužilaštvo BiH ne reaguje na zahtjeve za ekshumacije pripadnika srpskog naroda bilo da stižu iz Srpske, bilo iz Instituta za nestala lica. Imamo više od 30 zahtjeva koji u Tužilaštvu stoje po nekoliko godina - kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

On naglašava da je nekad, kad je ovo pitanje bilo u nadležnosti okružnih tužilaštava, na osnovu informacija o lokaciji grobnica postupano najkasnije za deset dana.

- Sada tog postupanja nema ni za nekoliko godina. To je nedopustivo - rekao je Kojić.

Ističe da su od početka rada Instituta za nestala lica 2008. godine uglavnom ekshumirani posmrtni ostaci pripadnika bošnjačkog naroda i da je očigledno da je Institut formiran isključivo za traženje Bošnjaka i za opstrukciju traženja Srba. Prema podacima udruženja koja okupljaju porodice nestalih u RS, u 2014. je ekshumirano 14, godinu kasnije 30, a u prošloj svega 11 nestalih Srba.

- Na tom fonu su i preliminarni podaci Instituta za nestala lica BiH da su u protekloj godini ekshumirane i identifikovane 384 žrtve. Odakle im ti podaci, ne znam, ali nisam siguran da su tačni - zaključio je Kojić.

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH i predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da ni on ne zna kako je nastao podatak o broju identifikacija i ekshumacija.

- To je moguće jedino u slučaju da su tu uračunate aktivnosti na sudskoj parceli u Visokom i one sprovedene na osnovu naredbe o reviziji spomen-kosturnica. Tu nam stvaraju dodatne probleme, jer od jednog prave po četiri ili pet slučajeva. Ako su vršili sklapanje skeletnih ostataka, onda bi trebalo da ih bude manje, a ne više - kaže Mandić.

Portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić kazala je nedavno da je lani ekshumirano 114 i identifikovano 270 žrtava i da su to znatno manji brojevi u odnosu na ranije godine.

Nestali

Još nije identifikovano više od 3.000 ekshumiranih posmrtnih ostataka i nalaze se u 11 centara za obdukciju i identifikaciju u BiH. Od toga je 1.665 srpskih žrtava.

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bosna

04.01.2017 17:10

Treba tražiti nestale,to je činjenica.Al nemožes prijaviti 2.000 a njih ubijeno 70,nemoguće

ODGOVORITE