Најгори односи у посљедњој деценији

Односи Босне и Херцеговине са земљама у сусједству никада нису били гори, оцјењује предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и указује да све што се деси на линији између Београда и Загреба има троструки значај и тежину у БиХ.

Регион 04.01.2017 | 10:55
Најгори односи у посљедњој деценији
Он је у интервјуу Тањугу рекао да и даље сматра да је пријеко потребно да се одржи тројни сусрет, то јест састанак представника Београда, Загреба и Сарајева.

"Мислим да је потребно, у почетку неформално, да се три стране састану и да се односи између БиХ, Србије и Хрватске бар почну релаксирати. Односи какви су сада су најгори у посљедњих десет година. Пуно тешких ријечи, пуно искључивости, мало спремности на договор, а не види се пред нама да ће доћи до неке брзе промјене", рекао је Иванић.

Он је увјерен да ће састанак између три стране морати да се догоди, јер је то предуслов стабилног Балкана.

"Нисам имао позитивну реакцију на тај мој приједлог и не планирам више да инсистирам, а увјерен сам да ће се то морати десити прије или касније", додао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он истиче да је јако важно и што се ушло у фазу "опуштања односа" између БиХ и Србије, каже да је позвао предсједника Србије Томислава Николића у посјету Сарајеву, након оне отказане посјете од прије годину дана и вјерује да ће до те посјете доћи.

На питање да ли се слаже с бошњачким чланом Предсједништва Бакиром Изетбеговићем да су односи у региону добри, понавља да не мисли тако, те додаје да је тешко рећи да су добри када постоји реторика каква је сада.

"Како можете рећи да су односи добри када је Сарајево отказало посјету предсједника једне државе која је посебно српском народу значајна", упитао је Иванић.

Каже да је то нека врста "размажености" политичара који мисле да се у Сарајеву може радити шта се хоће и - ником ништа.

"На односима треба радити да би били добри. Односи БиХ и Србије генерално су чврсти, а постоји првенствено затегнутост представника бошњачког народа и политичких структура у Београду. Још једна ствар је и то што је премијер Србије Александар Вучић нападнут у Сребреници а да за то нико није одговарао. Србија је значајан партнер Босни и Босна Србији. Србија води политику којој нико не може да приговори, политику која каже ми волимо РС, драга нам је, али нећемо учинити ништа што може нарушити интегритет БиХ", додао је Иванић.

Он сматра да неке значајне искораке треба направити у Сарајеву, а вјерује да ће почетак тога бити посјета предсједника Србије. На питање да ли тренутно затегнути односи између Београда и Загреба могу да утичу на стање у БиХ тврди да су добри односи Србије и Хрватске битан услов за мир и стабилност у Босни, јер, како објашњава, чим су ти односи добри опуштенија је атмосфера.

Коментаришући одлуку Хрватске да блокира отварање поглавља у приступним преговорима Србије ЕУ, Иванић је рекао да га она чуди посебно јер су и они, подсјетио је, имали сличних проблема са Словенијом на свом европском путу.

Загреб зна шта то значи и због тога би, сматра он, требало да има разумијевања. Није добро што је Хрватска то урадила, каже Иванић и вјерује да од тога она не може имати никакве користи јер како каже, блокаде неће унаприједити већ уназадити ауторитет тих који то раде.

"Блокада је више негативан став према кандидату, а кад вам је то још и комшија онда то добија пет пута већу тежину", упозорава Иванић.

(Тањуг)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Зоки

04.01.2017 10:14

Тако и ти коцис да БиХ буде у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

04.01.2017 10:17

Ста би са вама договарали Београд и Загреб кад нема договора Б лука Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

04.01.2017 13:13

Како то мислис,знас ли да је у Уставу Републике Српске записано да је Сарајево главни град РС-а?

Name

сократ

04.01.2017 10:26

Нова времена траже нове људе.Са вама који сте оптерећени прошлошћу нема будућности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.01.2017 10:38

То је једина ИСТИНА! Браво!

Name

оплет

04.01.2017 10:36

Најављена посјета Николића Сарајеву се неће догодити уколико сам Николић прекрши законе и институције БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

04.01.2017 11:14

Наравно да неце.

Name

XXЛ

04.01.2017 10:37

Па господине Иванићу сами сте себи дали ауто гол, кажете никда нису били гори односи па ко је пресједавајући предсједништва, наравно ви. Паметном и превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн69

04.01.2017 10:54

Ту си ти исто дебело умјесао своје прсте.Цак је и Радмановић био искренији од тебе.Сви су криви а ти си чист .Ту причу немозес продати никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

04.01.2017 11:11

А засто би требали бити добри свако гледа на себе тако и треба коме је до односа нек се зени:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудне ствари

04.01.2017 12:48

Засто је толико цудно сто Николиц није добро досао у СА па ајмо бити реални бице нам лаксе свима?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

04.01.2017 13:00

Па ви сте 20 година у политици а као сада неки други кривац за стање. Погледај се у огледало и види колико у теби има те кривице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди

04.01.2017 13:10

Иди и води са собом остале са којима си политицарио деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

04.01.2017 13:48

Куд да иде кад су ови сто је довео гори сто пута

Name

јорга

04.01.2017 13:48

Додик би да је на твом мијесту,макар са Хрватском и Црном Гором имао боље односе.Ти се сјетис проблема кад зена треба паре за сопинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

04.01.2017 13:58

Док Хрватска гори и зими и лити преговора с тобом не би смјело бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обични грађанин

04.01.2017 14:05

Која је твоја улога ? Па стално разговараш са Београдом, А ГДЈЕ СУ ТЗИ РЕЗУЛТАТИ? Са овом гарнитуром политичара дефинитивно нема никаqквог напретка. Постено бих било да поднесу оставке !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плићак

04.01.2017 14:05

Читам коментаре. Чиста демагогија. Какво плитко размишљање. Не може нам ни бити боље када овако размишљамо, а за све кривимо политичаре.

ОДГОВОРИТЕ