Najgori odnosi u posljednjoj deceniji

Odnosi Bosne i Hercegovine sa zemljama u susjedstvu nikada nisu bili gori, ocjenjuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ukazuje da sve što se desi na liniji između Beograda i Zagreba ima trostruki značaj i težinu u BiH.

Region 04.01.2017 | 10:55
Najgori odnosi u posljednjoj deceniji
On je u intervjuu Tanjugu rekao da i dalje smatra da je prijeko potrebno da se održi trojni susret, to jest sastanak predstavnika Beograda, Zagreba i Sarajeva.

"Mislim da je potrebno, u početku neformalno, da se tri strane sastanu i da se odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske bar počnu relaksirati. Odnosi kakvi su sada su najgori u posljednjih deset godina. Puno teških riječi, puno isključivosti, malo spremnosti na dogovor, a ne vidi se pred nama da će doći do neke brze promjene", rekao je Ivanić.

On je uvjeren da će sastanak između tri strane morati da se dogodi, jer je to preduslov stabilnog Balkana.

"Nisam imao pozitivnu reakciju na taj moj prijedlog i ne planiram više da insistiram, a uvjeren sam da će se to morati desiti prije ili kasnije", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On ističe da je jako važno i što se ušlo u fazu "opuštanja odnosa" između BiH i Srbije, kaže da je pozvao predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u posjetu Sarajevu, nakon one otkazane posjete od prije godinu dana i vjeruje da će do te posjete doći.

Na pitanje da li se slaže s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem da su odnosi u regionu dobri, ponavlja da ne misli tako, te dodaje da je teško reći da su dobri kada postoji retorika kakva je sada.

"Kako možete reći da su odnosi dobri kada je Sarajevo otkazalo posjetu predsjednika jedne države koja je posebno srpskom narodu značajna", upitao je Ivanić.

Kaže da je to neka vrsta "razmaženosti" političara koji misle da se u Sarajevu može raditi šta se hoće i - nikom ništa.

"Na odnosima treba raditi da bi bili dobri. Odnosi BiH i Srbije generalno su čvrsti, a postoji prvenstveno zategnutost predstavnika bošnjačkog naroda i političkih struktura u Beogradu. Još jedna stvar je i to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Srebrenici a da za to niko nije odgovarao. Srbija je značajan partner Bosni i Bosna Srbiji. Srbija vodi politiku kojoj niko ne može da prigovori, politiku koja kaže mi volimo RS, draga nam je, ali nećemo učiniti ništa što može narušiti integritet BiH", dodao je Ivanić.

On smatra da neke značajne iskorake treba napraviti u Sarajevu, a vjeruje da će početak toga biti posjeta predsjednika Srbije. Na pitanje da li trenutno zategnuti odnosi između Beograda i Zagreba mogu da utiču na stanje u BiH tvrdi da su dobri odnosi Srbije i Hrvatske bitan uslov za mir i stabilnost u Bosni, jer, kako objašnjava, čim su ti odnosi dobri opuštenija je atmosfera.

Komentarišući odluku Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije EU, Ivanić je rekao da ga ona čudi posebno jer su i oni, podsjetio je, imali sličnih problema sa Slovenijom na svom evropskom putu.

Zagreb zna šta to znači i zbog toga bi, smatra on, trebalo da ima razumijevanja. Nije dobro što je Hrvatska to uradila, kaže Ivanić i vjeruje da od toga ona ne može imati nikakve koristi jer kako kaže, blokade neće unaprijediti već unazaditi autoritet tih koji to rade.

"Blokada je više negativan stav prema kandidatu, a kad vam je to još i komšija onda to dobija pet puta veću težinu", upozorava Ivanić.

(Tanjug)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Zoki

04.01.2017 10:14

Tako i ti kocis da BiH bude u EU

ODGOVORITE
Name

mislim

04.01.2017 10:17

Sta bi sa vama dogovarali Beograd i Zagreb kad nema dogovora B luka Sarajevo

ODGOVORITE
Name

zumba

04.01.2017 13:13

Kako to mislis,znas li da je u Ustavu Republike Srpske zapisano da je Sarajevo glavni grad RS-a?

Name

sokrat

04.01.2017 10:26

Nova vremena traže nove ljude.Sa vama koji ste opterećeni prošlošću nema budućnosti.

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.01.2017 10:38

To je jedina ISTINA! Bravo!

Name

oplet

04.01.2017 10:36

Najavljena posjeta Nikolića Sarajevu se neće dogoditi ukoliko sam Nikolić prekrši zakone i institucije BiH.

ODGOVORITE
Name

ako

04.01.2017 11:14

Naravno da nece.

Name

XXL

04.01.2017 10:37

Pa gospodine Ivaniću sami ste sebi dali auto gol, kažete nikda nisu bili gori odnosi pa ko je presjedavajući predsjedništva, naravno vi. Pametnom i previše.

ODGOVORITE
Name

Bn69

04.01.2017 10:54

Tu si ti isto debelo umjesao svoje prste.Cak je i Radmanović bio iskreniji od tebe.Svi su krivi a ti si čist .Tu priču nemozes prodati nikome.

ODGOVORITE
Name

DOXA

04.01.2017 11:11

A zasto bi trebali biti dobri svako gleda na sebe tako i treba kome je do odnosa nek se zeni:)

ODGOVORITE
Name

Cudne stvari

04.01.2017 12:48

Zasto je toliko cudno sto Nikolic nije dobro dosao u SA pa ajmo biti realni bice nam lakse svima?.

ODGOVORITE
Name

veteran

04.01.2017 13:00

Pa vi ste 20 godina u politici a kao sada neki drugi krivac za stanje. Pogledaj se u ogledalo i vidi koliko u tebi ima te krivice.

ODGOVORITE
Name

Idi

04.01.2017 13:10

Idi i vodi sa sobom ostale sa kojima si politicario decenijama.

ODGOVORITE
Name

Bl

04.01.2017 13:48

Kud da ide kad su ovi sto je doveo gori sto puta

Name

jorga

04.01.2017 13:48

Dodik bi da je na tvom mijestu,makar sa Hrvatskom i Crnom Gorom imao bolje odnose.Ti se sjetis problema kad zena treba pare za soping.

ODGOVORITE
Name

mrsic

04.01.2017 13:58

Dok Hrvatska gori i zimi i liti pregovora s tobom ne bi smjelo biti.

ODGOVORITE
Name

Obični građanin

04.01.2017 14:05

Koja je tvoja uloga ? Pa stalno razgovaraš sa Beogradom, A GDJE SU TZI REZULTATI? Sa ovom garniturom političara definitivno nema nikaqkvog napretka. Posteno bih bilo da podnesu ostavke !

ODGOVORITE
Name

Plićak

04.01.2017 14:05

Čitam komentare. Čista demagogija. Kakvo plitko razmišljanje. Ne može nam ni biti bolje kada ovako razmišljamo, a za sve krivimo političare.

ODGOVORITE