Руско припајање Крима било је легално

Предсједничка кандидаткиња француске крајње деснице Марин Ле Пен оцјенила је у уторак да руско припајање украјинског полуострва Крим није било противзаконито, што је супротно стајалишту Европе и Сједињених Држава.

Свијет 04.01.2017 | 07:20
Руско припајање Крима било је легално
- Апсолутно не вјерујем да се догодило нелегално припајање, одржан је референдум и становници Крима жељели су да се придруже Русији - рекла је предсједница Националног фронта на радију РМЦ и БФМ ТВ-у.

- Не видим по чему би тај референдум могао бити доведен у питање - инсистирала је Ле Пен.

Русија је припојила Крим, стратешко полуострво у Црном мору у марту 2014. након војне интервенције и референдума о припајању, за који Кијев и државе Запада тврде да је нелегалан.

Припајање је изазвало најјаче напетости између Запада и Русије након Другог свјетског рата, а Сједињене Државе и Европска унија Москви су наметнуле низ економских санкција које су и даље на снази.

Марин Ле Пен такође се заузела за увођење стратешких односа између Француске и Русије у склопу борбе против ИСИС-а.

О улози НАТО-а у свијету након распада Совјетског Савеза Ле Пен је рекла да ће Француска напустити заједничку команду тог савеза ако она буде изабрана за предсједницу у мају 2017. Такође, процјењује да би могло бити промјена у улози НАТО-а када нови амерички предсједник Доналд Трумп преузме дужност.

Прије него што је изабран, Доналд Трамп дао је наслутити да војни ангажман Сједињених Држава уз европске савезнике зависи од повећања финансијског доприноса савезника, преноси Аваз.

(Аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тале

04.01.2017 10:17

Мозе се и Баскија одвијити од Француске онда ,итд..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дорис

04.01.2017 11:36

Ангела је рекла да не зали новац. Ствари се горе додатно зостравају. И ако се носе неке мировне понуде, цињеница је да су Бремену протести љевице у суботу. Они се противе томе сто Њемацка допломатија нијемо гледа на претовар орузја које стиже из Канзаса, ради се о цијелој тенковској УС бригади. Заправо 900 вагона теског орузја треба да се натовари на вагоне који це бити послати на Руску границу...

ОДГОВОРИТЕ