Rusko pripajanje Krima bilo je legalno

Predsjednička kandidatkinja francuske krajnje desnice Marin Le Pen ocjenila je u utorak da rusko pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim nije bilo protivzakonito, što je suprotno stajalištu Evrope i Sjedinjenih Država.

Svijet 04.01.2017 | 07:20
Rusko pripajanje Krima bilo je legalno
- Apsolutno ne vjerujem da se dogodilo nelegalno pripajanje, održan je referendum i stanovnici Krima željeli su da se pridruže Rusiji - rekla je predsjednica Nacionalnog fronta na radiju RMC i BFM TV-u.

- Ne vidim po čemu bi taj referendum mogao biti doveden u pitanje - insistirala je Le Pen.

Rusija je pripojila Krim, strateško poluostrvo u Crnom moru u martu 2014. nakon vojne intervencije i referenduma o pripajanju, za koji Kijev i države Zapada tvrde da je nelegalan.

Pripajanje je izazvalo najjače napetosti između Zapada i Rusije nakon Drugog svjetskog rata, a Sjedinjene Države i Evropska unija Moskvi su nametnule niz ekonomskih sankcija koje su i dalje na snazi.

Marin Le Pen takođe se zauzela za uvođenje strateških odnosa između Francuske i Rusije u sklopu borbe protiv ISIS-a.

O ulozi NATO-a u svijetu nakon raspada Sovjetskog Saveza Le Pen je rekla da će Francuska napustiti zajedničku komandu tog saveza ako ona bude izabrana za predsjednicu u maju 2017. Takođe, procjenjuje da bi moglo biti promjena u ulozi NATO-a kada novi američki predsjednik Donald Trump preuzme dužnost.

Prije nego što je izabran, Donald Tramp dao je naslutiti da vojni angažman Sjedinjenih Država uz evropske saveznike zavisi od povećanja finansijskog doprinosa saveznika, prenosi Avaz.

(Avaz)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tale

04.01.2017 10:17

Moze se i Baskija odvijiti od Francuske onda ,itd..!

ODGOVORITE
Name

doris

04.01.2017 11:36

Angela je rekla da ne zali novac. Stvari se gore dodatno zostravaju. I ako se nose neke mirovne ponude, cinjenica je da su Bremenu protesti ljevice u subotu. Oni se protive tome sto Njemacka doplomatija nijemo gleda na pretovar oruzja koje stiže iz Kanzasa, radi se o cijeloj tenkovskoj US brigadi. Zapravo 900 vagona teskog oruzja treba da se natovari na vagone koji ce biti poslati na Rusku granicu...

ODGOVORITE