Анализа - Четири скакаонице: Посљедња шанса за Превца!

Посрнули Словенац у Инзбруку тражи повратак у борбу за прво место...

Остали спортови 04.01.2017 | 09:15
Анализа - Четири скакаонице: Посљедња шанса за Превца!
Кажу да проклетство малих разлика ствара највеће проблеме, мржњу и сујету. У случају трећег по реду такмичења у оквиру Новогодишње турнеје у скијашким скоковима ово правило постаје двоструко, а не зна се које је веће.

Поглед на тренутни пласман на ''Четири скакаонице'' сам по себи говори о истинитости прве реченице ове приче, а све добија додатну димензију ривалством између Аустријанаца и њихове браће из Немачке када је организација престижног спортског скупа у питању. Да би се створила равнотежа, "орлови" су се из Баварске преселили у срце аустријских Алпа - покрајину Тирол и по много чему чувени Инзбрук.

Олимпијски град познат по старим занатима и стварању уметничких дела на стаклу, биће домаћин највећим мајсторима летења на скијама, који ће жестоко застаклити залетиште легендарне скакаонице ''Бергизел''. Платформа стара 87 година прилично ће искристалисати ситуацију и бити путоказ пред одлучујућу битку овосезонске Турнеје, која нас очекује у Бишофсхофену.

На челу елитне групе издвојила су се тројица такмичара. Упркос томе што није забележио победу на претходна два надметања, на врху се налази један од представника словенског света - Пољак Камил Стох. Победу за Германе ће јурити ''јодлер'' Штефан Крафт, који за лидером заостаје свега 0,8 поена, док ће част Викинга најјаче бранити НорвежанинДанијел-Андре Танде са заостатком од 6,6 бодова у односу на ''коловођу''.

Ако оставимо по страни неочекивано лош учинак првопласираног у Светском купу Словенца Домена Превца, све остало тече према очекивањима, јер су остали највећи фаворити оправдали очекивања и у конкуренцији су за тријумф у укупном поретку Турнеје. Стицајем околности проузрокованим одсуством Камила Стоха из квалификација, част и изазов да ''укрсти скије'' с њим имаће Крафт, победник квалификационе рунде, док Танде не би требало да има већих проблема с Русом Корниловим. У случају да неко од њих подбаци, ту је резервна карта у форми ''срећног губитника'', па је сигурно да спектакл неће изостати.

Као преко индиго папира из Оберсдорфа и Гармиша, на Бергизелу је пресликана традиција везана за вишегодишње неуспешне покушаје такмичара да забележе победу две године заредом. То је последњи пут до сада успело Јапанцу Фунакију 1998. године.

Уколико  се још мало вратимо у прошлост, не тако давну, уочићемо да нас трећа четвртина тешке битке ''ваздух-земља'' лако може довести на врата временске машине иза којих се крије невероватна ситуација из 2005/2006, када су Јане Ахонен и Чех Јакуб Јанда после завршне представе у Бишофсхофену скупили исти брои подова, тако да је победнички трофеј ''пресечен'' на пола. Чак четворица великана су на деоби рекорда у броју победа у Инзбруку: поменути Јапанац Фунаки, Норвежанин Бјерн Виркола, Аустријанац Андреас Голдбергер и  ,према многим параметрима, највећи ски скакач свих времена - Мати Никенен. Овај квартет је по три пута имао најбољи резултат.

Куриозитет представља податак да је   сензационални олимпијски шампион из Торина 2006, Норвежанин Ларс Биштел, у Инзбруку исте године уписао своју једину победу у каријери кад је реч о Светском купу односно турнеји ''Четири скакаонице''.

Пошто су представници земље домаћина најчешће побеђивали уназад петнаестак година, посебно у текућем веку, не поставља се питање да  ли ће и ове године јуришати на трон свим снагама и скупити највећи број бодова за пласман у Купу нација. Посебан мотив имаће рекордер скакаонице, Михаел Хајбек, јер је пре 2 године поред свог имена ''уписао'' дужину од 138 метара.

Не треба сметнути са ума ни да се бодови са Турнеје рачунају и за пласман у Светском купу, а на табели тренутно води Домен Превц испред Данијела-Андреа Тандеа, Штефана Крафта и Камила Стоха.

Онај скакач чији лет буде последњи приказан на видео биму на ''Бергизелу'' биће сигурно најсрећнији. 

Тиролски мозаик ће овога пута бити склопљен од спектакуларних летова, а њихова храброст и достигнућа постати сјајна инспирација уметницима из Инзбрука да начине нова ремек дела од комадића стакла, којима ће се дивити будуће генерације ово  храброг јата.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар